Pregó oficial de la Festa Major de Lleida, a càrrec de l'artista lleidatà Joaquín Ureña..

Joaquín Ureña expressa al pregó de la Festa Major la seva estima incondicional per la pintura i per Lleida

El paer en cap Fèlix Larrosa, ha reivindicat l’orgull de ser de Lleida, la seva singularitat i els elements i espais que la defineixen, com l’Horta, la Seu Vella, el riu Segre i la capitalitat cultural, amb el nou Morera, entre altres

El pregó oficial s’ha recuperat al Saló de Sessions de la Paeria, que s’ha engalanat per a l’acte, en què s’ha pogut escoltar la cançó “El millor moment” de la Festa Major de Lleida, amb la veu de Lucía Fernández

El paer en cap Fèlix Larrosa, ha reivindicat l’orgull de ser de Lleida, la seva singularitat i els elements i espais que la defineixen, com l’Horta, la Seu Vella, el riu Segre i la capitalitat cultural, amb el nou Morera, entre altres

El pregó oficial s’ha recuperat al Saló de Sessions de la Paeria, que s’ha engalanat per a l’acte, en què s’ha pogut escoltar la cançó “El millor moment” de la Festa Major de Lleida, amb la veu de Lucía Fernández

L’artista lleidatà Joaquín Ureña ha estat l’encarregat d’obrir oficialment la Festa Major de Lleida amb la lectura del pregó, que s’ha recuperat al Saló de Sessions de la Paeria. En el seu parlament, Ureña ha deixat palès el seu amor per la pintura i per la ciutat de Lleida, on sempre ha tornat i amb la qual ha mantingut un lligam molt estret. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha glossat sobre la figura del pregoner i li ha agraït, en nom de la ciutat, la seva generositat a l’hora de compartir les seves reflexions amb motiu de la principal celebració de la ciutat. “Ens agrada veure’ns a través de les teves obres”, amb l’agilitat i la rapidesa de l’aquarel·la, i la sensibilitat i la delicadesa de la seva mirada, ha assenyalat l’alcalde, i que l’ànima de la ciutat està feta de persones que imaginen, que tenen idees i que volen construir.

L’alcalde ha reivindicat l’orgull de ser de Lleida i dels espais els elements que la fan singular i l’identifiquen. N’ha esmentat alguns com l’Horta, els Camps Elisis, la Seu Vella o el riu Segre. També ha remarcat la capitalitat cultural de la ciutat, reforçada amb el nou Morera.

Pel que fa a la Festa Major, ha destacat el centenari dels gegants romans, que el 1924 se’ls va donar aquest aspecte i que són figures que havien estat construïdes a Lleida el 1840. I enguany el gegant batejat com a Jaume I fa 75 anys. Ha fet al·lusió al patró de la ciutat, Sant Anastasi, que es va instituir com a celebració fa gairebé 400 anys. D’aquí, ha dit, l’enorme responsabilitat de “vetllar per preservar la història al mateix temps que la fem evolucionar”.

Larrosa ha reviscut moments d’infantesa sobre la festa, amb el Marraco, els focs artificials o els correfocs, “uns moments sincers i lliure de prejudicis”. “Aquest nen que vaig ser està absolutament emocionat d’estar obrint com a alcalde, amb el gran Joaquín Ureña, la Festa Major de la ciutat que porta al cor”, una festa, ha afegit, participativa, segura i inclusiva, un moment per “celebrar-nos col·lectivament i mostrar-nos com a capital”.

Per acabar, el paer en cap ha citat una part de la tornada de la cançó de la Festa Major de Lleida que diu “avui és el dia per sortir i reescriure junts la ciutat que ens ha vist riure” i ha convidat tothom a gaudir de les festes.

La mirada d’Ureña sobre Lleida a través dels pinzells

Ureña ha relatat la seva trajectòria professional i personal, amb records i anècdotes transcorregudes al llarg de la seva vida i la seva vinculació constant amb la ciutat. Ha pintat les seves places i carrers i la seva gent, narrant amb pinzells allò que veia. “Crec que aquest ha estat el meu secret i el meu mèrit, fer sempre el que m’ha agradat!”, ha dit. Molts lleidatans i lleidatanes l’han vist pintant al carrer. ”És la meva vida. Primer pintant aquarel·les i després pintant amb aquarel·la”, ha afegit. I ho ha fet amb realisme, captant gestos de persones en moviment o els músics tocant, narrant com ho ha escoltat.

El pregoner ha recordat els anys d’infància al carrer Comerç, on ha viscut tota la seva vida, i del seu pas pel col·legi Sagrat Cor dels Maristes i de les amistats que va fer. S’ha referit als anys que va estudiar a l’Escola d’Arquitectura a Madrid o quan va fer la mili a Viator (Almeria), on els companys van patrocinar-li la primera exposició “Almeria vista en cuarenta acuarelas”. Precisament, d’aquella època, el més important va ser, segons ha dit, conèixer la M. del Mar, la seva dona.

La primera exposició a Lleida va ser a la Sala Gosé, del Col·legi d’Arquitectes, quan estava a l’avinguda de Prat de la Riba, i constava de quaranta aquarel·les de carrers de Lleida. Li seguirien exposicions a altres espais de la ciutat i d’arreu del territori lleidatà i l’Estat Espanyol.

Una altra de les etapes que ha destacat Ureña ha estat quan era professor, pels companys que hi va fer i per la tasca realitzada, amb l’objectiu “d’ensenyar a mirar”. Aquesta ha estat una de les seves màximes a l’hora de pintar: “mirar i veure”. L’artista lleidatà ha celebrat els nous equipaments culturals de la ciutat, destacant especialment el nou MORERA. Ureña també ha parlat de la Festa Major d’abans, amb les firetes, la Batalla de Flors, els gegants i els capgrossos, etc., que encara es mantenen a les festes, i que ha pintat sovint. Ha conclòs el seu parlament amb una reflexió extreta d’un dibuix de Goya, que representa un home vell que camina amb bastó i on diu: “encara aprenc”.

L’alcalde Larrosa, acompanyat de la Corporació Municipal, ha entregat a Joaquín Ureña una placa en record del dia d’avui i en agraïment al seu pregó. L’acte, conduït per la presentadora Gina Raymat, ha comptat amb la presència de diverses autoritats locals, dels exalcaldes de la ciutat Antoni Siurana, Àngel Ros i Miquel Pueyo, així com d’una àmplia representació del teixit social i cultural de la ciutat.

Interpretació de la cançó de la Festa Major

La música ha clos l’acte del pregó oficial. La Lucía Fernández, la veu de la cançó de la Festa Major de Lleida d’aquest 2024, ha cantat en directe la peça musical “El millor moment”, que ja ha tingut una molt bona acollida entre la ciutadania i a les xarxes socials. La Lucia ha estat la guanyadora del càstig per posar veu a la cançó, dels compositors Vicent Monfà i Miquel Allué.

Signatura al Llibre d’Or de la Paeria

El pregoner ha estat rebut per l’alcalde i els membres de la Corporació al Pati del Palau de la Paeria. A continuació, s’ha passat al Despatx Noble on Joaquín Ureña ha signat al Llibre de l’Ajuntament i on l’alcalde li ha reiterat l’agraïment per haver acceptat l’encàrrec de fer el pregó i li ha lliurat un record.  

Dijous de Festa Major

Aquest dijous ja s’han pogut gaudir d’alguns dels actes del programa de la Festa Major de Lleida 2024. Entre altres, la ballada de sardanes amb la Cobla Tàrrega, que s’ha fet a la plaça de la Paeria o les actuacions de la Casa de Aragón i de la Casa de Andalucía, a la plaça de Sant Joan, amb una mostra del folklore aragonès o andalús, respectivament.