L'alcalde, Miquel Pueyo, ha participat en la sessió de balanç sobre el Pacte del Temps a Lleida.

Jornada de balanç del Pacte del Temps a la ciutat de Lleida

Miquel Pueyo “si volem fomentar i formar part d’una societat saludable en tots els nivells imaginables, hem de fer girar les agulles del rellotge a favor de la qualitat de vida de les persones”. La Xarxa Lleidatana pel Pacte de Temps, integrada 16 entitats, empreses i comerços de Lleida, es va presentar públicament el passat mes d’octubre.

Miquel Pueyo “si volem fomentar i formar part d’una societat saludable en tots els nivells imaginables, hem de fer girar les agulles del rellotge a favor de la qualitat de vida de les persones”. La Xarxa Lleidatana pel Pacte de Temps, integrada 16 entitats, empreses i comerços de Lleida, es va presentar públicament el passat mes d’octubre.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat de la regidora de Consum, Comerç, Mercats i Participació, Marta Gispert, ha participat avui en l’acte de seguiment del Pacte del Temps a la ciutat de Lleida. La reunió d’avui, s’ha fet en el marc de la Xarxa Lleidatana pel Pacte de Temps, que es va presentar públicament el passat mes d’octubre i que està  integrada per 16 entitats, empreses i comerços de la ciutat de Lleida.

 

Les activitats de la ciutat de Lleida com a membre actiu del Pacte del Temps s’han recuperat, aquest mandat, amb un calendari d’accions i en format de xarxa, amb un pla d’actuació i un cronograma que garanteixin l’impuls al projecte. La Xarxa treballa en base a taules sectorials de comerç, consum i restauració, teixit productiu, serveis municipals i lleure educatiu amb les mesures i compromisos que es van proposar l’any  2021.

 

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha afirmat que “L’Ajuntament de Lleida abandera aquesta necessitat d’una nova gestió del temps i dels temps que comporta un canvi en la concepció i no és pas una via fàcil ni automàtica, sinó que esdevé un repte, per la seva complexitat”. Pueyo ha volgut posar de manifest que “la implementació d’uns horaris i processos de treball diferents, innovadors, més saludables, conciliadors i eficients, acaben ajudant les organitzacions a ser més competitives, més eficients i a gaudir d’un millor clima laboral, demostrable”.

 

En el decurs de l’acte, Xavier Peralta, soci consultor d’In Time Barcelona ha fet pública una enquesta sobre comerç i hàbits de consum en què s’interroga professionals i consumidors sobre el nivell de coneixement que tenen sobre la Reforma Horària. L’estudi determina que un 86% dels comerços i un 84% dels consumidors consultats manifesten que els sembla correcte que els comerços tanquin a les 19 hores i que obrin a les 16.00. En un altre nivell, el 93% de les persones consultades i el 88% dels comerciants també estan d’acord en el fet que el canvi d’horaris aporta més benestar físic i emocional. L’enquesta conclou que comerços i consumidors estan d’acord en la necessitat d’implementar la Reforma Horària, però difereixen del moment en què caldrà afrontar aquest canvi en els hàbits de consum. Al seu torn, Ariadna Güell, co-coordinadora de la Barcelona Time Use Inititative for a Healthy Society ha fet una xerrada sobre la situació actual pel que fa a la gestió del temps i els nous reptes i oportunitats que suposaria canviar hàbits, en tots els nivells de la societat i també per a la qualitat de vida de cada persona.

 

L’alcalde Miquel Pueyo, ha agraït el compromís a totes les entitats que s’han compromès amb la Xarxa i ha subratllat que “una millor gestió del temps ens allunya d’una societat menys frustrada, per aspirar a formar d’una societat més equilibrada, compromesa, justa i oberta”. Pueyo ha conclòs que “si volem fomentar i formar part d’una societat saludable en tots els nivells imaginables, haurem de fer girar les agulles del rellotge a favor de la qualitat de vida de les persones”. Precisament, en el decurs de la trobada, s’ha pogut posar en evidència que els conflictes que genera una mala gestió dels horaris afecta preeminentment a les dones i a les famílies en risc d’exclusió.

 

Les 16 entitats de la Xarxa han generat 40 bones pràctiques en relació a la gestió del temps. La Paeria, que també està adherida al Barcelona Time Use Initiative i al  projecte europeu Time4All,  ha implementat 24 mesures que van des de la consolidació de la cita  prèvia i la tramitació electrònica com a eines que millorin en temps i en qualitat d’atenció la relació entre la ciutadania i La Paeria, tot i que sempre garanteix la gestió presencial a la ciutadania que no necessiti. També s’ha limitat el nombre d’actes i reunions que s’organitzen a última hora de la tarda; s’han avançat els horaris dels concerts nocturns a les festes majors i s’ha repensat els horaris i entorns per a les activitats infantils.

 

També s’ha posat en marxa el projecte +Temps x Tu, un servei gratuït de cura puntual d’infants que vetlla per promoure la conciliació familiar i laboral de les famílies. S’ha iniciat el servei OAC360 Social, amb l’apertura d’un nou canal de comunicació via Whatsapp. S’ha fet canvis en els horaris a les llars d’infants, s’ha avançat l’hora d’acabament de totes les activitats que es realitzen al Casal de la Dona i els casals de lleure educatiu obren en tots els períodes no lectius.

 

A l’acte hi ha assistit la regidora Antònia Maller i diferents representats de les entitats de la xarxa i de la societat civil de Lleida.