L’Enre9 arrenca l’edició del 2025 amb Chicharrón Circo Flamenco, un dels noms destacats del festival que ha obert avui la programació al Teatre municipal de l’Escorxador..

L’Enre9 arrenca amb el circ flamenc de Chicharrón, el TikToker Wizproblema i la companyia francesa Les Josianes

Des d’avui i fins al diumenge, La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles acullen la 4a edició del festival d’arts en viu i de carrer, amb una programació plena de cultura comunitària, espectacles internacionals i activitats per a tots els públics

Des d’avui i fins al diumenge, La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles acullen la 4a edició del festival d’arts en viu i de carrer, amb una programació plena de cultura comunitària, espectacles internacionals i activitats per a tots els públics

L’Enre9 arrenca l’edició del 2025 amb Chicharrón Circo Flamenco, un dels noms destacats del festival que ha obert avui la programació al Teatre municipal de l’Escorxador. Aquesta proposta, que l’any passat va fer residència de creació a l’Enre9, hi torna ara estrenada i madurada.

El festival d’arts en viu i de carrer té lloc del 14 al 18 de maig a La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles (zona 9) amb una programació que combina propostes artístiques professionals d’arreu amb el talent i la implicació de la comunitat local. En aquesta quarta edició, el festival manté el seu compromís de transformació social a través de la cultura, amb espectacles de circ, música, dansa i activitats al llarg de cinc dies.

Tret de sortida oficial

Com cada any, la cercavila inaugural de demà dijous donarà el tret de sortida oficial del festival. És una cita, ja tradicional, que dirigeix l’escola l’Intèrpret amb la participació de les escoles Joan XXIII, Magí Morera i Galícia i Santa Maria de Gardeny, i l’Institut Castell dels Templers, que han estat treballant-hi al llarg de l’any.

El divendres serà un dels grans dies del festival, amb l’actuació de Les Josianes i el seu espectacle de circ i dansa aèria Josianes ou l’art de la résistance, a la plaça Barcelona. L’espectacle, inèdit fins ara a l’Estat espanyol, es podrà veure en dues funcions: una al matí, més enfocada per a centres educatius, i una altra a la tarda, oberta a tot el públic. Al vespre, el popular tiktoker Wizproblema pujarà a l’escenari amb el seu monòleg carregat d’humor i mirada crítica sobre la quotidianitat.

El programa d’aquests primers dies també inclou activitats sorgides dels tallers comunitaris realitzats durant l’any. Alguns són la proposta de perruqueria creativa amb alumnat de l’Institut Templers, desenvolupada amb la companyia Sienta la Cabeza; l’actuació de la Coral Mariola, una mostra de teatre comunitari amb l’alumnat de l'Escola d’Adults, sota el títol Entendre’ns més enllà de les paraules, i l’exhibició-concert de música urbana amb joves de la zona, acompanyats de l’artista i productor Dem Buso, de Cash Music Records. A més, es podran gaudir d’activitats infantils, com tallers i jocs, en col·laboració amb la ludoteca Parc de Gardeny i l’Escola Ermengol.

Cap de setmana amb més d’una trentena d’activitats i espectacles

El moment àlgid del festival serà el cap de setmana, amb més d’una trentena d’activitats i espectacles. Com en les anteriors edicions, als Jardins 1r de Maig hi haurà espai de jocs i tallers, servei de bar i, com a novetat, mostres gastronòmiques organitzades per col·lectius del barri. També hi actuaran artistes com Pep López i Sopars de Duro amb el seu concert familiar Folkids, els músics amazics Tizwit Mundial, l’artista de Guinea Equatorial Gorsi Edu, Miliu Calabuch amb la seva rumba, o la cantant marroquina The Leila, entre altres.

La plaça Barcelona acollirà el circ poètic Petit Frère, de la companyia T’es Rien Sans La Terre, que actua per primera vegada en gira a Espanya, i La Cabra, de la reconeguda companyia andalusa El Espejo Negro.

Finalment, el pati de l’escola Santa Maria de Gardeny es convertirà en un espai d’accessibilitat ampliada —adaptat a persones amb mobilitat reduïda, senyalitzat amb pictogrames, amb aforament reduït i zona tranquil·la— i acollirà espectacles com Ven de la companyia francesa Si Seulement; Sopa de Pedres, de la cia La Màxima; “Plenes de Peluix”, creació en residència a l’Enre9 2024, i la proposta escènica Teranga de Lo Niu, de la Fundació Tutelar Alosa.

L’Enre9 consolida així la seva aposta per una cultura inclusiva, transformadora i arrelada al territori, que s’amplia cada any amb la implicació creixent de col·lectius, escoles i veïnat de la Zona 9 de Lleida.