Presentació del festival Enre9 al Centre Cívic de la Mariola..

L’Enre9 consolida la seva proposta d’arts en viu a La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles

Del 16 al 19 de maig tindrà lloc la 3a edició de l’Enre9, de la Zona9 de Lleida, amb programació gratuïta que combina espectacles professionals amb comunitaris i tradicionals, en el marc d’un projecte cultural i social que treballa el sentiment d’identitat i pertinença. Enguany, inclourà programació i espais inclusius

Del 16 al 19 de maig tindrà lloc la 3a edició de l’Enre9, de la Zona9 de Lleida, amb programació gratuïta que combina espectacles professionals amb comunitaris i tradicionals, en el marc d’un projecte cultural i social que treballa el sentiment d’identitat i pertinença. Enguany, inclourà programació i espais inclusius

L’Enre9, el festival d’Arts en Viu de la Zona 9 de Lleida, ha presentat aquest dimarts el programa de la 3a edició, que tindrà lloc del 16 al 19 de maig a La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles.  Enre9 ofereix una cinquantena de propostes, amb una  programació gratuïta que combina espectacles professionals i comunitaris, així com de caràcter popular i tradicional d’arreu. Es podran veure a les places i carrers de la Zona 9 durant els quatre dies del festival. Enguany, a més, hi haurà programació i espais inclusius.

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha assegurat que l’Enre9 és més que un festival, ja que és un projecte transformador per a la zona i la seva gent. Alhora, ha dit que calen prendre més decisions pel que fa a la transformació del barri, física i social. Larrosa ha comentat que aquesta comunalitat és un exemple que tot és possible. En la mateixa direcció, el regidor Xavi Blanco, que és el regidor de zona, ha assegurat que es tracta d’un projecte que genera orgull, sentiment de pertinença i unió, i que implica uns valors i una transformació que fan de catalitzador del barri.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència del director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Andreu Vázquez, i del director dels Serveis Territorials de Cultura, Albert Turull; i el subdelegat el Govern a Lleida, Jose Crespín, els quals han destacat la cultura com a eina integradora i com la complicitat de tothom suma a l’hora de tirar endavant un projecte. 

En nom de la Descomunal, Enric Blasi, membre de la companyia La Baldufa i de la direcció artística del festival, ha explicat que aquest festival és projecte cultural i social que actua de motor de canvi i de transformació social, que neix del teixit comunitari de la zona. L’objectiu del festival és doble: d’una banda, fomentar i apropar la cultura a la Zona 9 i la seva gent, entenent-la com una eina de canvi i transformació social, generant també connexions entre les diferents entitats i col·lectius. I, de l’altra, donar visibilitat a les diversitats i potencialitats de la comunitat i la Zona 9, incentivant la integració de la població lleidatana cap a aquesta àrea, que històricament ha estat marginalitzada i desconnectada de la resta de la ciutat. 

Activitats diverses i paral·leles 

Blasi ha explicat que aquests dies es podrà veure gran part del treball realitzat durant l’any en forma de tallers i activitats comunitàries. En són exemples la batucada inaugural, una cercavila que han preparat els escolars de la zona, amb la col·laboració de l’Intèrpret, juntament amb La Templariola, una bèstia popular de l’Institut Templers. Altres tallers que han esdevingut peces teatrals són els de l’Escoleta d’Arts de la Zona9 (amb activitats de Dansa Urbana, Caixó Flamenc, Garrotín i Teatre), CFA Victorina Vila, Ciberaula “Espai Moreres” o Centre Obert Calidoscopi. També hi haurà el taller “Botem pel Canvi”, del col·lectiu BasketBeat, o el del taller de teatre per a adults, ambdós amb diversos col·lectius i veïnat de la zona.  

També l’activitat de perruqueria creativa, a càrrec de la Companyia Sienta La Cabeza, amb alumnat de l’INS Castell de Templers, o el taller de música amb urbana, que es presentarà conjuntament amb l’actuació de freestyle en català de “Raplegats”.   

S’han preparat espectacles i activitats de caràcter popular i tradicional, mostra de la diversitat de la zona, com ara l’actuació de djembé, les danses tradicionals d’arreu, o els tallers de henna i cal·ligrafia àrab.  S’han de destacar les actuacions que posaran el punt final a les jornades de dissabte i diumenge, amb una combinació de música de garrotín, rumba i flamenc, a càrrec de formacions com Los Chavós, La Violeta i El Tutero. 

Una quinzena de companyies professionals 

Entre les companyies professionals que aquest any participen en l’Enre9, hi ha la Cia La Tal, que oferirà “The Incredible Box”; el Gran Dimitri, amb el seu “The Legend”; la companyia Capicua, amb “Nushu”; La Baldufa, amb “Amal”, o Kolektivo konika, amb el seu espectacle “La punta del meu nas”. A més, hi haurà l’equatoguineà Gorsy Edu, amb el seu “El percussionista”; els senegalesos Djilandiang o els marroquins Chabab Acro. 

Per altra banda, i com a novetat, la companyia irlandesa Hands Down Circus realitzarà el seu espectacle “Tape That!” adaptat per a l'accessibilitat cognitiva. Aquesta adaptació permetrà una millor comprensió i participació de tothom, amb públic amb diversitat funcional i sensorial. Abans de cada funció, l'alumnat de l'Institut Ronda oferirà una dinàmica de presentació de l'espectacle, afegint una experiència educativa enriquidora. A més, l'espai ha estat dissenyat sense barreres arquitectòniques i s'ha senyalitzat amb pictogrames per afavorir una mobilitat lliure i còmoda per a tothom. 

Organització de l’Enre9

L’Enre9 està impulsat per La Descomunal, la primera Comunalitat Urbana de la ciutat, juntament amb l’Ajuntament de Lleida, la Comissió de Cultura del Consell de la Zona 09 i l’Associació La Nou. Com en les passades edicions, el festival està coordinat per la Companyia de Comediants La Baldufa i comptarà amb el suport de diverses entitats: Institut d’Estudis Ilerdencs i Diputació de Lleida; Departament de Cultura i Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya; Pacte d’Estat – Ministerio de Igualdad; Òmnium Cultural Ponent; Fundació La Caixa i la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida. La Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya promou també la iniciativa.

Exposició fotogràfica 

En el marc de la presentació de la 3a edició de l’Enre9, s’ha obert al públic l’exposició “Retrats, Relats i Racons: Memòries de barri”, que explora les memòries col·lectives que han donat forma a la Zona 09. L’exposició, impulsada per la Descomunal, ha estat fruit del treball de la comissió de memòria històrica on participen entitats i veïns i veïnes de la zona. 

Amb una selecció de vuit retrats de persones anònimes del barri, juntament amb alguns dels seus relats de vida, l'exposició ofereix una reflexió sobre la construcció de la Zona 09. Cada retrat revela les històries, les emocions, les experiències compartides i la diversitat de la comunitat, convidant el públic a explorar i connectar-se amb les vivències que defineixen el seu entorn. 

L’exposició es pot visitar a la Sala d’Exposicions del centre Cívic de La Mariola del 30 d’abril al 17 de juny, moment en què passarà a ser itinerant per diferents espais de la Zona 09 i de la resta de la ciutat. 

Festival d’Arts en Viu Enre9