L’última producció d’Òpera Catalunya fa parada al Teatre de la Llotja de Lleida aquest diumenge, a les 18.00 hores amb gairebé les entrades exhaurides..

L’última producció d’Òpera Catalunya fa parada a Lleida

“Madama Butterfly” de Giacomo Puccini aquest diumenge, a les 18.00 hores, al Teatre de la Llotja, en el marc de la programació de LaTemporada Lleida, amb les entrades gairebé exhaurides

“Madama Butterfly” de Giacomo Puccini aquest diumenge, a les 18.00 hores, al Teatre de la Llotja, en el marc de la programació de LaTemporada Lleida, amb les entrades gairebé exhaurides

L’última producció d’Òpera Catalunya fa parada al Teatre de la Llotja de Lleida aquest diumenge, a les 18.00 hores amb gairebé les entrades exhaurides. “Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, l’òpera amb què va debutar l’Associació Amics de l’Òpera de Sabadell ara fa 40 anys, el 7 d’octubre de 1982, i una de les més representades dins la temporada Òpera a Catalunya.

Després de les tres funcions que ha fet a Sabadell, ha començat la gira que ha passat per les ciutats de Reus, Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Vic i ara arriba a Lleida i després anirà a Tarragona i Cornellà. En total, es faran 14 representacions en 12 ciutats diferents.

La producció i el repartiment La nova producció comptarà amb Carles Ortiz com a director d’escena i amb Esteve Gorina com a assistent a la direcció d’escena, i l’equip artístic estarà encapçalat per Tina Gorina i Carmen Solís, reconegudes sopranos de trajectòria internacional, que interpretaran el rol protagonista de Cio-Cio-San (Madama Butterfly) en substitució de la japonesa Hiroko Morita, que ha hagut d’abandonar els assajos per problemes vocals sobrevinguts. Carmen Solís assumirà el paper de Cio-Cio-San a la funció de Lleida.

Completaran l’equip artístic el tenor Enrique Ferrer en el rol de B. F. Pinkerton, el baríton Manel Esteve interpretant el personatge de Sharpless, la mezzosoprano Anna Tobella que serà la fidel serventa Suzuki, el tenor Jorge Juan Morata en el paper de Goro, el baix Juan Carlos Esteve com a Lo Zio Bonzo, la soprano Laura Obradors en el rol de Kate Pinkerton i el baríton Joan Garcia Gomà com a Il Principe Yamadori.

Pel que fa a la direcció musical, aquesta producció anirà a càrrec del sabadellenc Sergi Roca Bru, director de prestigi internacional establert a l’Òpera de la ciutat alemanya de Kiel, on és el segon Kapellmeister. Com en totes les produccions d’Òpera Catalunya, acompanyaran els solistes l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, el director del qual és Daniel Gil de Tejada.

Sobre l’òpera

Escrita per Giacomo Puccini (1858-1924), Madama Butterfly és una òpera en tres actes amb text de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica, basat en l’obra de teatre homònima del dramaturg David Belasco. Al seu torn, Belasco havia basat en seu drama en el conte Madama Butterfly de l’escriptor John Luther Long (1898) i en la novel·la Madama Chrysanthème de Pierre Loti (1887). L’òpera de Puccini es va estrenar el febrer de 1904 al Teatro allà Scala de Milà amb un gran fracàs que va portar al compositor a fer-ne una revisió a fons fins a deixar-la amb la versió que s’escolta avui arreu.

Madama Butterfly és una de les òperes més estimades de Puccini i un dels títols més representats a tots els teatres del món. Ambientada en la ciutat de Nagasaki a principis del segle XX, explica la història d’un amor desgraciat, el d’una geisha japonesa de quinze anys (Butterfly, Cio-Cio-San) que s’enamora de Pinkerton, un oficial de la Marina americana amb qui s’ha casat segons una llei japonesa que permet el repudi. L’obra se centra principalment en el personatge de Butterfly, una figura fràgil i sensible amb una capacitat d’estimar i una delicadesa admirables.

El Circuit Òpera a Catalunya

El Circuit Òpera a Catalunya està integrat per les ciutats de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Granollers, Reus, Girona, Vic, Tarragona, Lleida, Viladecans, Barcelona, Figueres, Cornellà i, en l’àmbit estatal, Santander. El compromís d’aquestes ciutats i institucions fan possible que Catalunya compti amb un model únic que permet la difusió i accés democràtic de l’òpera al territori d’una manera eficient i sostenible.

La Fundació Òpera a Catalunya (FOC) està formada per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Fluidra, i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell, el Ministerio de Cultura y Deporte – INAEM, la Diputació de Barcelona i d’altres institucions, patrocinadors, col·laboradors i mecenes.