El paer en cap i president de la Comunitat de Regants de Pinyana, Fèlix Larrosa, ha encapçalat la reunió de l’Assemblea General Ordinària de la Junta de Sequiatge.

La Comunitat de Regants de Pinyana anuncia la redacció del projecte de modernització del sector 5

Aborda 2000 ha de l’Horta de Lleida i 600 ha d’Alcarràs

El paer en cap i president de la Comunitat, Fèlix Larrosa, ha posat de relleu que, en el marc de la Taula per la Sequera que es va constituir fa uns dies, va quedar palès que “l’espai rural també demana major compromís i complicitat en la gestió de l’aigua per a usos agrícoles i ramaders i cal modernitzar els regadius si es vol arribar a un estalvi eficient de l’aigua”

Aborda 2000 ha de l’Horta de Lleida i 600 ha d’Alcarràs

El paer en cap i president de la Comunitat, Fèlix Larrosa, ha posat de relleu que, en el marc de la Taula per la Sequera que es va constituir fa uns dies, va quedar palès que “l’espai rural també demana major compromís i complicitat en la gestió de l’aigua per a usos agrícoles i ramaders i cal modernitzar els regadius si es vol arribar a un estalvi eficient de l’aigua”

El paer en cap i president de la Comunitat de Regants de Pinyana, Fèlix Larrosa, ha encapçalat la reunió de l’Assemblea General Ordinària de la Junta de Sequiatge en què s’ha anunciat la redacció del projecte de modernització del sector 5 que aborda 2000 ha de l’Horta de Lleida i 600 ha d’Alcarràs.

Malgrat a Alcarràs ja es troba modernitzat el seu reg, aquest projecte serviria per connectar la canonada que transita per la demarcació de Lleida per donar reg pressuritzat a l’Horta de Lleida al sistema de bombeig que disposa la Comunitat d’Alcarràs per poder regar aquelles finques que per cota en relació a la seva captació no es podien regar a pes.

Aquestes hectàrees tindrien la captació de l’aigua a l’anomenat Salt de Canet, essent la captació a la Sèquia del Cap. En aquest cas, també, la Comunitat de Regants de Pinyana ha aconseguit que el Departament d’Acció Climàtica, Agenda rural i Alimentació de la Generalitat encarregui la redacció del projecte de modernització d’aquest sector i, per tant, també es treballarà amb l’empresa redactora i amb Infraestructures de la Generalitat per tal de perfilar totes aquelles circumstàncies que facin que el reg pressuritzat sigui el més efectiu possible i acord amb les necessitats dels partícips de la Comunitat de Regants.

Un cop redactat el projecte i es coneguin tots els seus detalls se sotmetrà a l’assemblea general de la Comunitat i als partícips que resultarien afectats per poder decidir si es vol o no tirar endavant.

En aquest sentit, Larrosa ha posat de relleu que “cal modernitzar els regadius si es vol arribar a un estalvi eficient de l’aigua i més tenint en compte l’actual situació de sequera a Lleida i a tot Catalunya”.

Així mateix, l’alcalde s’ha referit a la constitució fa pocs dies de la Taula per la Sequera que pretén establir mesures correctores urgents per la sequera i per un nou cicle de l’aigua resilient al canvi climàtic a la qual es va convocar un centenar d’agents implicats en la gestió de l’aigua tant en espais rurals, com en espais urbans, entre els quals hi havia la Comunitat de Regants de Pinyana.

De fet, els usos i les infraestructures agràries es van tractar en un dels eixos de la jornada en què es va posar de manifest una profunda preocupació per la falta de conscienciació global sobre la dimensió i l’abast real dels episodis de sequera. L’espai rural també demana major compromís i complicitat en la gestió de l’aigua per a usos agrícoles i ramaders. Per tant, l’alcalde en la reunió d’aquest divendres ha tornar a insistir en què el concepte clau està en la modernització de les infraestructures.

Connexió progressiva dels usuaris a la modernització del reg de l’Horta, sector 6

Pel que fa a la modernització del reg de l’Horta de Lleida, en concret al sector 6, els usuaris s’estan connectant progressivament a mesura que tenen adaptat el reg de l’interior de la seva finca al nou sistema pressuritzat. L’anualitat del 2024 serà la darrera que es podrà assegurar el reg a tesa o per inundació d’aquelles finques que es troben dins d’aquest àmbit.

El sector 6 comprèn les partides de Rufea, Butsènit i part de La Caparrella, Malgovern i Torres de Sanui.

L’avantatge d’aquesta modernització és que al no haver de regar amb bombeig, els regants s’estalvien despesa elèctrica en un context d'increment del preu de l’electricitat. Aquesta circumstància permet amortitzar la despesa de la modernització del reg en molt poc temps.