Ple de la Paeria, celebrat avui divendres, 30 de maig..

La Paeria aposta per una Escola d’Arts Escèniques innovadora, de qualitat i que projecti el talent local

El Ple municipal aprova licitar-ne la gestió, que incorpora més oferta formativa, un increment del 34% en la inversió econòmica i millores en els serveis, les condicions i la qualitat

Tira endavant el conveni amb el Sícoris Club per a l’ús del pavelló Martín Cano i per incorporar-lo a la xarxa d’equipaments esportius municipals

El Ple municipal aprova licitar-ne la gestió, que incorpora més oferta formativa, un increment del 34% en la inversió econòmica i millores en els serveis, les condicions i la qualitat

Tira endavant el conveni amb el Sícoris Club per a l’ús del pavelló Martín Cano i per incorporar-lo a la xarxa d’equipaments esportius municipals

El Ple de la Paeria ha aprovat avui la licitació per a la creació de l’Escola Municipal d’Arts Escèniques (EMAE), que donarà continuïtat a l’actual Aula Municipal de Teatre i aportarà més oferta formativa, més injecció econòmica i millores en els serveis, les condicions i la qualitat del centre. La proposta ha tirat endavant amb catorze vots favorables, quatre en contra i vuit abstencions.

El regidor de Joventut, Educació i Ocupació, Xavi Blanco, ha explicat que el nou model compta amb una inversió de 367.000 euros, un 34% més que l’etapa anterior, i incorpora nous espais als quals ja s’utilitzen del Teatre Municipal de l’Escorxador, com ara les sales del Teatre de la Llotja i de l’Auditori Municipal. “Això representa una aposta clara per oferir a l’alumnat espais escènics professionals i per millorar la projecció pública de la seva feina”, ha assenyalat Blanco.

Pel que fa al creixement de l’oferta formativa, ha detallat que s’afegeixen disciplines com el circ, la interpretació davant la càmera i les arts visuals i plàstiques, així com la participació en projectes de vocació comunitària. Això es reforçarà amb professionals de diferents perfils. Blanco ha assegurat que no és només un canvi de nom i de format. “És una aposta ferma per fer de l’EMAE una escola pública oberta, creativa, innovadora que treballa de forma transversal entre les escoles artístiques i arrelada a la ciutat, amb capacitat de projectar el talent artístic local” i ha afegit que és un projecte que entén la formació i la cultura com a eines de creixement personal i col·lectiu, “un referent educatiu i cultural que, com a ciutat, volem i hem de projectar a Lleida i al món”.

La regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Sandra Castro, ha justificat el vot en contra del grup municipal considerant que seria preferible "un projecte de municipalització, perquè la licitació s’hauria hagut de plantejar en lots per les característiques del contracte i perquè el contracte suposa un abús en termes econòmics."

La portaveu de Junts per Catalunya-Compromís Municipal, Violant Cervera, considera que els canvis proposats racionalitzen els serveis i permeten fer un treball de les arts escèniques sota un mateix paraigua. Ha dit que donen “un vot de confiança”, però que estaran amatents a l’evolució dels canvis i del funcionament del contracte per si cal ajustar les característiques.

En representació de Vox, el regidor Josep Roca, ha retret que es reiteri la imposició del català, adduint motius de convivència, “com si l’espanyol creés conflictes”. I també s’ha referit a la perspectiva de gènere “sempre present i que no representa la majoria dels lleidatans” i ha continuat dient que exigiran la màxima transparència i que no hi pugui haver dubtes que s’han fet les coses correctament.

Finalment, la portaveu del Comú de Lleida, Laura Bergés, ha valorat elements positius de la licitació, com millorar la formació per recuperar alumnat, no adoptar criteris comercials sinó per garantir la qualitat o la coherència i la coordinació entre les escoles municipals. Ara bé, ha qüestionat el projecte de fons del govern per als centres educatius vinculats a les arts.

En el marc del debat, el paer en cap, Fèlix Larrosa, ha volgut reconèixer el model d’èxit de l’Aula, que ha donat renom internacional a la ciutat. Ha matisat que ha mantingut converses amb professionals del centre i que li han manifestat la seva preferència a no municipalitzar l’escola per avançar en competitivitat, qualitat i oportunitats.

Llum verda al conveni amb el Sícoris Club per a l’ús del pavelló Martín Cano

El Ple ha donat llum verda al conveni entre la Paeria i el Sícoris Club per al foment de les seccions esportives del club i l’ús del pavelló Martí Cano per als anys 2025-2028. Amb 24 vots a favor i dues abstencions, el conveni permetrà incorporar el pavelló del Sícoris a la xarxa d’equipaments esportius municipals perquè puguin entrenar i competir altres entitats de la ciutat. L’alcalde ha reiterat l’agraïment al club, perquè és un acord amb què guanya l’esport de Lleida.

El regidor d’Esports, Jackson Quiñónez, ha afirmat que és molt més que una col·laboració ja que permet sumar espais, optimitzar recursos i fer créixer l’esport a la ciutat. Ha comentat que hi ha necessitat d’ampliar hores i instal·lacions per atendre la demanda dels clubs i que això permetrà donar-hi resposta. També ha indicat que es crearà una comissió de seguiment per vetllar per al compliment del conveni.

En nom de Junts, Sergi Grimau, ha felicitat la feina feta en aquest acord, “estem contents d’haver-hi participat”. El conveni forma part del pacte d’estabilitat pressupostària amb aquest grup municipal.

Altres expedients del Ple

La sessió d’aquest mes de maig, ha donat compte dels estats d’execució dels pressupostos de la Paeria, organismes autònoms i empreses i dels canvis de membres en el consell Rector de l’institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí i del Consell d’Administració de Mercolleida.

De l’àmbit de Gestió de la Ciutat, s’ha aprovat la desafecció de l’ús i servei públic de 479 contenidors del servei municipal de neteja viària i de recollida de residus. I també ha obtingut el suport necessari suspendre les llicències al Centre Històric per preservar la coherència paisatgística de les cobertes i la seva visibilitat des de la Seu Vella. La tinenta d’alcalde Begoña Iglesias ha sostingut que, a més, s’ha d’entendre aquesta suspensió com una oportunitat per promoure comunitats energètiques i sistemes de quotes compartides, que serviran per atendre situacions de famílies amb vulnerabilitat.

Mocions

El ple ha aprovat una moció del grup municipal JXCAT Lleida-CM, per promoure que Lleida esdevingui capital europea del voluntariat l’any 2028. Com recull el text, l’impuls de la candidatura és un reconeixement i suport de la Paeria a l’associacionisme i el voluntariat i té per objectiu promoure un projecte de ciutat que uneixi ciutadania i entitats per fer front a reptes com les desigualtats socials i econòmiques, eixamplar el compromís amb la democràcia, la defensa dels drets humans, prevenir el discurs de l’odi i el populisme i promoure valors com la convivència i el civisme, així com esdevenir una oportunitat de projectar Lleida a Europa. Així mateix, proposa la constitució d’un grup d’impuls de la candidatura, presidida per l’Alcalde, amb participació grups municipals, institucions, entitats, associacions i de la Federació Catalana de Voluntariat Social. La moció, que ha obtingut 19 vots favorables i 7 abstencions, forma part de l’acord pressupostari per al progrés econòmic i social de la ciutat de Lleida entre el PSC i Junts.

D’altra banda, el ple ha rebutjat la moció presentada pel grup municipal Vox, per a la millora integral de la plaça de l’Escorxador. Tots els grups excepte el PP hi han votat en contra. La tinent d’alcalde i portaveu del PSC, Begoña Iglesias, ha recordat que la ciutadania pot fer arribar incidències mitjançant diversos canals com l’Appunta, el Consell de Barri i els regidors de barri.

-- 

Ple municipal de la Paeria – maig 2025

Més informació Ple Municipal