La Paeria converteix els patis dels centres educatius de la ciutat en el centre neuràlgic de l’activitat ciutadana.

La Paeria converteix els patis dels centres educatius de la ciutat en el centre neuràlgic de l’activitat ciutadana

En marxa el projecte Patis Vius, que s’inicia amb l’obertura dels patis de l’Escola Príncep de Viana i properament de l’Institut Escola de Magraners amb una àmplia programació d’activitats de dilluns a dissabte

Fèlix Larrosa: “Avancem en una ciutat de valors, civisme i convivència i  promovem la intergeneracionalitat entre els diferents agents socials”

En marxa el projecte Patis Vius, que s’inicia amb l’obertura dels patis de l’Escola Príncep de Viana i properament de l’Institut Escola de Magraners amb una àmplia programació d’activitats de dilluns a dissabte

Fèlix Larrosa: “Avancem en una ciutat de valors, civisme i convivència i  promovem la intergeneracionalitat entre els diferents agents socials”

Les escoles esdevindran el centre neuràlgic de l’activitat ciutadana a Lleida amb el nou projecte Patis Vius, un programa impulsat per l’Ajuntament de Lleida que compta amb la col·laboració d’entitats com PROSEC, Salesians i Verge Blanca i el suport de tota la comunitat educativa.

Patis Vius s’inicia avui amb l’objectiu de convertir els patis de diversos centres educatius de la ciutat en veritables espais d’interacció ciutadana, amb una àmplia programació d’activitats culturals, socials, educatives i d’oci i socialització per a famílies i infants.

Els primers patis vius seran els de l’Institut Escola de Magraners i l’Escola Príncep de Viana, que s’obriran per acollir diferents propostes per atreure els infants i joves i les seves famílies. Hi haurà activitats programades, però també joc i lleure lliure, com per exemple activitats familiars, activitats comunitàries, bàsquet, vòlei, multiesports o altres activitats dinamitzades. Els horaris d’obertura dels patis seran de dilluns a divendres a les tardes i dissabtes matí i tarda.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat del tinent d’alcalde d’Acció i Innovació Social, Carlos Enjuanes, el regidor de Joventut i Educació, Xavi Blanco, el regidor d’Esports, Jackson Quiñonez, i del regidor de Participació Ciutadana, Roberto Pino, i una àmplia representació d’entitats socials i centres educatius de la ciutat han presentat aquest matí el projecte al pati de l’Escola de Príncep de Viana.

En la seva intervenció, el paer en cap ha destacat que “volem avançar en una ciutat de valors, civisme i convivència amb un programa d’activitats potent i professional que sigui capaç de convertir les escoles en el centre neuràlgic de l’activitat ciutadana”. “La voluntat de l’equip de govern d’ampliar aquesta iniciativa a altres patis de centres educatius de la ciutat. D’aquesta manera, per al proper curs escolar s’obrirà també el pati de l’escola Joan XXIII i els patis de Sant Josep de Calassanç i de l’escola Joan Maragall a la Bordeta, entre altres”, ha remarcat l’alcalde.

Per la seva banda, el regidor d’Educació, Xavi Blanco, ha explicat que “es tracta d’una proposta que ha d’obrir els espais escolars a l’entorn per convertir-nos en veritables espais d’interacció comunitària i social i facilitar la formació, el lleure educatiu i la intergeneracionalitat entre els diferents agents del barri”. “Lleida és una Ciutat Educadora que compta amb una llarga tradició i vocació educativa i pedagògica que, al llarg dels anys, s’ha concretat en diferents iniciatives i propostes que busquen millorar la qualitat de vida de la seva ciutadania”, com per exemple la que es presenta avui de “Patis Vius”.

“L’educació s’ha de plantejar al llarg de la vida, de manera destacada durant la infància i l’adolescència, donant importància al que passa dins però, també, fora de l’escola. Aquests moments fora de l’escola poden esdevenir espais motivadors que aportin aprenentatges de vida i oportunitats personals, vitals, comunitàries i professionals”, ha conclòs el responsable d’Educació, Xavi Blanco.

La iniciativa “Patis Vius” s’emmarca dins del projecte Espais Educatius que pretén, entre altres coses, reconèixer el sector del lleure educatiu com un agent clau i necessari per al desenvolupament integral dels infants i joves, complementari de l’educació formal. Cal destacar que es tracta d'un projecte transversal coordinat des de la Regidoria de Joventut i Educació, però que compta també amb la col·laboració i implicació de les regidories d'Esports, Acció i Innovació Social i Participació. 

Sota el paraigües de Lleida com a ciutat educadora, els espais educatius es basen en la idea que el lleure és un factor de protecció social i educativa al qual s’ha de poder accedir en igualtat de condicions.