El paer en cap de Lleida ha presentat les noves Basses..

El Parc de les Basses tindrà més de 100 nous arbres i dues basses naturalitzades

Miquel Pueyo destaca que el projecte, finançat pels Next Generation, potencia la biodiversitat i fomenta els usos ciutadans d'aquest espai referent per als lleidatans i lleidatanes

La plantació preveu arbres, arbustos i plantes que recrearan ambients naturals de bosc caducifoli, d'alzinar mediterrani i de bosc de ribera, amb espècies autòctones per facilitar la seva adaptació al clima i la interacció amb la fauna de l'entorn

Miquel Pueyo destaca que el projecte, finançat pels Next Generation, potencia la biodiversitat i fomenta els usos ciutadans d'aquest espai referent per als lleidatans i lleidatanes

La plantació preveu arbres, arbustos i plantes que recrearan ambients naturals de bosc caducifoli, d'alzinar mediterrani i de bosc de ribera, amb espècies autòctones per facilitar la seva adaptació al clima i la interacció amb la fauna de l'entorn

El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha presentat el projecte de Renaturalització del Parc de les Basses que permetrà recuperar-les com a espai per a la ciutadania. Els treballs, finançats pels fons Next Generation, començaran el pròxim octubre i acabaran durant el quart trimestre de 2024.

El projecte contempla la reordenació i el condicionament del parc, per facilitar els usos ciutadans i per reforçar els seus valors ambientals. S’hi plantaran 102 arbres de 16 espècies diferents i autòctones, adaptades al clima i s’hi incorporaran diferents equipaments i espais que, amb tot, conformaran un emplaçament multifuncional per a l’oci, l’esport, el descans, el passeig i l’observació de natura.

La Renaturalització de Les Basses contempla diferents processos dins de l’espai d’actuació de 5,7 ha, en la zona que no està afectada per usos futurs de càmping definits al Pla Especial. Es millorarà el sòl degradat, es crearan diferents ambients forestals, dues basses -on hi havia les antigues piscines- i també es desenvoluparà una xarxa de camins; tot plegat, amb l’objectiu de millorar la biodiversitat, tant pel que fa a l’arbrat, la flora, la fauna, invertebrats i micromamífers.

L’obra preveu demolir paviments no drenats i elements en mal estat. Es condicionarà la topografia amb moviment de terres, es crearan més de 1.800 m2 de làmina d’aigua -distribuïts en una bassa de reg i una bassa naturalitzada- i es col·locaran mobiliari i senyals informatius, estructures lleugeres d’ombreig i es recuperaran 2 hectàrees de prat, entre altres accions.

Pueyo ha remarcat que aquests treballs “són coherents pel que fa a la conservació d’aquells valors naturals que ja té el Parc i, d’altra banda, amb la finalitat de lluitar contra canvi climàtic, a través de l’increment de la biodiversitat”. Per això, l’alcalde ha assenyalat que les actuacions no seran “invasives, sinó que responen als processos de renaturalització d’espais d’avui dia: que siguin autogestionables, sense grans ostentacions, amb una visió modesta a priori, però de gran valor mediambiental per la ciutadania, per tenir ciutats més resilients, millorant la seva habitabilitat”.

Gràcies als fons Next Generation, “revertirem el procés de degradació que ha patit el Parc de les Basses i les desil·lusions de veure com diferents propostes no tiraven endavant, per falta d’inversió o per no ser adequades a la naturalesa de l’espai, com el fallit Parc dels Barrufets de l’anterior govern socialista”, ha manifestat el paer en cap, Miquel Pueyo. L’alcalde ha afegit que, malgrat la situació actual del parc, “continua tenint molt simbolisme per a la ciutadania i aquesta dignificació de l’espai és una de les actuacions més esperades pels lleidatans i lleidatanes”.

Per la seva part, Jaume Rutllant ha posat en valor que aquest projecte defuig “de les grans construccions megalomaníaques i de poc recorregut, posant el focus en què siguin útils per la societat i el medi ambient, optimitzant els seus recursos i la capacitat d’autogestió, per fer front a les inclemències que el canvi climàtic ens està portant”. 

La plantació preveu arbres, arbustos i plantes que recrearan ambients naturals de bosc caducifoli, d'alzinar mediterrani i de bosc de ribera, amb espècies autòctones per facilitar la seva adaptació al clima i la interacció amb la fauna local, com la nidificació dels ocells. 

L’import estimat de les actuacions per renaturalitzar i adequar el Parc de les Basses, té un pressupost de 602.365,43 € (preu amb IVA). El projecte de renaturalització de les Basses, s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.

A la presentació del projecte també ha assistit el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius.