L'acte es realitzarà, avui, a les 6 de la tarda, al Teatre Escorxador.

Lleida celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna

Un acte amb parelles lingüístiques posarà en valor les llengües del món

Ho impulsa el departament de Drets Civils de la Paeria amb la Coordinadora de la Gent Gran i el Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques

Tot i que està en fase d’estudi, es compta que actualment la xifra de llengües parlades a Lleida passa del centenar

Un acte amb parelles lingüístiques posarà en valor les llengües del món

Ho impulsa el departament de Drets Civils de la Paeria amb la Coordinadora de la Gent Gran i el Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques

Tot i que està en fase d’estudi, es compta que actualment la xifra de llengües parlades a Lleida passa del centenar

L’Ajuntament de Lleida, a través del departament de Drets Civils de la Regidoria de Participació i Drets Civils, conjuntament amb la Coordinadora de la Gent Gran i el Voluntariat Sènior de Lleida i Comarques, organitza per avui dimecres, Dia Internacional de la Llengua Materna, l’acte ‘Les llengües, patrimoni de la Humanitat’ per donar visibilitat a la diversitat lingüística que existeix a la nostra ciutat.

L’activitat, que es realitzarà al Cafè del Teatre de l’Escorxador, a les sis de la tarda, ha estat una iniciativa del professorat i l’alumnat dels tallers lingüístics del Servei d’Acollida Municipal (SAM) i del voluntariat sènior. Es convoca diferents  parelles lingüístiques formades per l’alumnat del SAM i el voluntariat sènior perquè comparteixin frases com a mostra de la riquesa i la diversitat lingüística que trobem a Lleida. Durant l’activitat, a banda de català i castellà, també es parlarà àrab, etong, rus o wòlof, entre altres.

Aquest any, donada la conjuntura actual a diferents indrets del món on hi ha guerra i conflictes oberts, s’ha consensuat com a lema ‘La Pau’. D’aquesta manera, les persones que participaran en l’activitat, han escollit una mostra de frases simbòliques sobre la pau, que expressaran en diferents llengües maternes.

En pocs anys, a Lleida s’ha passat de parlar dues llengües, bàsicament català i castellà, a què se’n parlessin unes 67 recollides l’any 2006 i prop d’una vuitantena en el recompte que es va fer l’any 2010. Tot i que està en fase d’estudi, es compta que actualment la xifra de llengües parlades a Lleida passa del centenar. 

El tinent d’alcalde de Drets Civils, Carlos Enjuanes, i Josep Llurba, president de la Coordinadora de la Gent Gran i el voluntariat sènior de Lleida i Comarques,  participaran en l’activitat per a remarcar la importància de l’ús de la llengua en relació a l’autonomia personal i la inclusió a la societat.

Des del departament de Drets Civils de l’Ajuntament de Lleida s’està treballant per a la sensibilització de la ciutadania i l’aplicació  dels Drets Humans a la Ciutat, un dels quals és el dret a la llibertat cultural i lingüística. L’objectiu se centra en   reconèixer el paper de la llengua en el diferents processos de desenvolupament i de comunicació de les persones, així com també en la identitat cultural i la preservació de la llengua com a patrimoni.

El Dia Internacional de la Llengua Materna està dedicat a protegir les 6.000 llengües diferents existents arreu del món i preservar la diversitat cultural. La Conferència General va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l’elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.