Imatge de la trobada d'avui al despatx de l'alcalde.

Lleida pels Refugiats presenta el projecte HAIMA ACULL a la Paeria

Amb la col·laboració de la Paeria s’ha posat en marxa un pis d’atenció a infants sahrauís amb malalties diverses a la ciutat

Actualment, s’està atenent 12 nens i nenes d’entre 7 i 12 anys

Amb la col·laboració de la Paeria s’ha posat en marxa un pis d’atenció a infants sahrauís amb malalties diverses a la ciutat

Actualment, s’està atenent 12 nens i nenes d’entre 7 i 12 anys

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i el regidor de Cooperació, Jackson Quiñónez, s’han reunit amb Pilar Sierra, presidenta de l’Entitat Lleida pels Refugiats, i Nerea Alonso, Coordinadora del projecte HAIMA ACULL, amb motiu de la recent obertura del pis d’atenció a infants sahrauís amb malalties diverses a la ciutat. Els nens i nenes, provinents dels Campaments de Persones Refugiades Sahrauís del sud d’Algèria, venen a la ciutat de Lleida a tractar-se per poder fer retorn a Algèria amb un diagnòstic i un tractament que millori el seu estat de salut.

En aquesta reunió s’ha donat a conèixer el projecte HAIMA ACULL, finançat per l’Ajuntament de Lleida amb una subvenció de la regidoria de cooperació de 9.718,65€, que permet atendre 12 infants amb diferents patologies, en unes edats compreses entre els 7 i els 12 anys i que conviuen en aquest habitatge amb monitors i voluntaris. Aquests infants, durant l’estiu, participaran en activitats de lleure i acudiran a les visites de diferents especialistes per rebre l’atenció mèdica a la qual no poden accedir als campaments.

Lleida pels Refugiats també gestiona un pis en conveni amb l’EMAU a través de lloguer social, on menors procedents dels campaments que necessiten atenció mèdica urgent es queden per possibles atencions mèdiques. En aquest cas, els menors s’escolaritzen mentre són tractats per especialistes de l'hospital Arnau de Vilanova, dins el projecte HAIMA ACULL.

Cal recordar que durant la pandèmia s’ha detectat un empitjorament de les condicions de les persones refugiades i es va prendre la decisió de posar en marxa aquest projecte per atendre els més petits seguint també les peticions generalitzades del govern sahrauí a les entitats locals de Catalunya.

HAIMA ACULL, Somriures de Sorra

És un projecte per a millorar la salut de nens i nenes sahrauís que tinguin diagnosticada una patologia intractable en els campaments i que necessiten ser evacuats dels camps de persones refugiades. Proporciona assistència mèdica garantint els tractaments i les intervencions necessàries amb un acompanyament personalitzat i integral.

Es realitza amb les persones voluntàries de l'associació, equip tècnic, voluntaris/es sahrauís residents a Lleida, institucions sahrauís (Ministeri de Sanitat, Ministeri d'Evacuació, Ministeri de Cooperació i Delegació del Front Polisario a Catalunya) i institucions locals, a més de comptar amb el suport d’associacions i entitats de la ciutat, així com la gestió del pis social de l’Ajuntament de Lleida.

El projecte és gestionat per Lleida pels Refugiats en coordinació amb la Delegació del Front Polisario, Ministeri de Sanitat i DGAIA.

Lleida pels Refugiats també és l’entitat que s’encarrega de portar infants sahrauís a l’estiu a diferents indrets de la província de Lleida en el marc del projecte Vacances en Pau. A Lleida ciutat, aquestes nenes i aquests nens venen de la mà de l’associació Sàhara Ponent.