Aquesta 54a edició ha comptat amb la participació de més de 90 figurants, dels quals 20 formen part de l’agrupació teatral Mangraners a Escena.

Lleida recupera el seu tradicional Pessebre Vivent amb èxit d’assistència

Més de 1.500 persones han gaudit de la proposta, que ha comptat amb la participació de més de 90 figurants, els quals han representat 30 quadres i 4 números musicals

Aquesta ha estat la 54a edició de la representació, després de sis anys sense fer-se 

Més de 1.500 persones han gaudit de la proposta, que ha comptat amb la participació de més de 90 figurants, els quals han representat 30 quadres i 4 números musicals

Aquesta ha estat la 54a edició de la representació, després de sis anys sense fer-se 

Més de 1.500 persones han assistit aquesta tarda al barri de Mangraners al tradicional Pessebre Vivent de Lleida, el segon més antic de Catalunya i que ara feia sis anys que no es feia. Aquesta 54a edició ha comptat amb la participació de més de 90 figurants, dels quals 20 formen part de l’agrupació teatral Mangraners a Escena. Tots ells han representat 30 quadres i 4 números musicals que han tingut com a escenari diferents construccions i un recorregut que s'han renovat. En la representació hi han col·laborat un gran nombre de veïns i veïnes del barri. 

A la mostra hi ha assistit l’alcalde, Fèlix Larrosa, i el regidor de Festes i Tradicions, Xavi Blanco, que han felicitat a l’organització per la seva tasca de recuperació d’aquest patrimoni festiu. 

L'alcalde, abans de començar la representació, ha donat les gràcies a tots i totes “per fer possible, sis anys després, la recuperació del pessebre de la ciutat de Lleida” i ha animat als i les assistents a gaudir de l’esdeveniment, “fet pel barri de Mangraners per a tots i totes”. 

El director escènic del muntatge, Ramon Molins, ha recordat com van ser els inicis del Pessebre Vivent al barri, en el qual la gent feia els quadres a casa seva sota la mirada dels veïns i veïnes. “L’essència és la mateixa. El pessebre el fa la gent del barri, perquè la gent del barri i la de fora vingui i passi una bona estona, una estona que simbolitza el que per nosaltres és Nadal: que la gent surti al carrer i junts comparteixin bons moments”, ha dit. 

Abans de començar, la Coral Shalom ha inaugurat el recorregut amb un petit repertori de nadales, i tot seguit, el públic ha accedit a la representació en grups d’entre 25 i 30 persones.

En aquesta primera jornada també hi han assistit les regidores Violant Cervera i Jordina Freixanet. 

El Pessebre Vivent de Lleida escenifica els diferents passatges del naixement de Jesucrist de forma teatralitzada amb números musicals en els quals els figurants canten i ballen. Les escenes més representatives són la Benvinguda, la plaça del mercat, els Soldats Romans i el Caganer. El circuit, que travessa el poble de Natzaret, acaba esdevenint un joc dramàtic gegant que obre al públic un forat en l’espai i en el temps. 

Des de l’any 2000 el pessebre s’ha fet amb materials reciclats: tetrabrics, llaunes de refresc, fustes d’embalatges, cartrons, suro, plàstics, etc., per la qual cosa se'l coneix com “el pessebre ecològic de Lleida”. Per fer-lo, enguany s’ha tornat a dur a terme una campanya de recollida d’aquests elements, en concret de tetrabrics, davant de l’antic Cine Goya i de l’Institut Escola Mangraners. Els nous materials han servit per reparar antigues construccions i fer-ne de noves.  

El pessebre també es representa demà de 18 a 20 h. Les entrades es poden adquirir en línia a: https://entradium.com/es/events/pessebre-vivent-de-lleida-26-desembre

L’activitat l'ha organitzat l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Hangar Mangraners i Zum-Zum Teatre. La direcció de continguts ha anat a càrrec d’Àngel i Míriam Moreno, la direcció escènica a càrrec de Ramon Molins i la direcció d’organització i producció de la mà de Laura Àguila i Paloma Carbajosa. 

El Pessebre Vivent de Magraners es remunta al 1963 i va començar a fer-se per iniciativa d’Encarna López, Francisco Céspedes, Francisco Martos i la parròquia del barri, al carrer Nostra Senyora dels Àngels. En els seus inicis el veïnat cedia les seves cases per representar els quadres tradicionals de Nadal. Més tard va passar a fer-se a la parròquia, a la plaça Joan XXIII i els últims anys s’ha fet a la vora de l’hangar. La representació sempre ha comptat amb la participació activa del conjunt de veïns i veïnes de Mangraners. 

Aquesta és una activitat més dins de la campanya endegada per la Paeria "Lleida. On la boira fa la màgia”.