Nou itinerari de Memòria Democràtica de la Paeria, aquest dissabte, 27 de maig, amb el títol “Itineraris de resistència i memòria antifranquista (1960-1970)”..

Nova proposta de Memòria Democràtica per aquest dissabte

És la segona part de l’itinerari de resistència i memòria antifranquista, amb la historiadora, Antonieta Jarne Mòdol, que posarà l’atenció en els anys 60 i 70

És la segona part de l’itinerari de resistència i memòria antifranquista, amb la historiadora, Antonieta Jarne Mòdol, que posarà l’atenció en els anys 60 i 70

L’Àrea de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat un nou itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica que es farà aquest dissabte, 27 de maig, anomenat “Itineraris de resistència i memòria antifranquista (1960-1970)”. L’activitat dona continuïtat a una primera sessió que es va fer a l’abril i també anirà a càrrec de la historiadora Antonieta Jarne Mòdol. L’itinerari començarà a les 18 hores i recorrerà diversos espais de la ciutat.

El segon itinerari de memòria antifranquista se centrarà en les causes dels profunds canvis que feren possible una nova etapa de mobilització de resistència i lluita contra la dictadura franquista. El context dels anys seixanta i setanta permeté l’enfortiment de la clandestinitat ja existent i l’aparició de noves contestacions que anaren ampliant les estratègies i els paisatges socials opositors. Si bé el final de la dictadura i l’obertura de l’etapa postfranquista foren escenari d’importants avenços en les lluites polítiques i socials, la llibertat vigilada marcà indefectiblement la naturalesa i els límits d’aquestes conquestes.

L’itinerari serà guiat per Antonieta Jarne Mòdol. Doctorada en Història, els seus àmbits principals de recerca són la història política, social i de gènere. S'inicià en l'estudi de la vida institucional del Franquisme a Catalunya amb l'obra “La Secció Femenina a Lleida: els anys triomfals”. A continuació, les investigacions sobre els espais de lluita antifranquista i la Transició democràtica espanyola es concretà en l'obra L'oposició al franquisme a Lleida. També és membre del consell de redacció de diverses revistes, entre les quals destaca Plecs d'història local. Ha publicat articles en revistes especialitzades i ha participat en obres col·lectives com “La España del Presente: de la dictadura a la democràcia” o el volum vuitè de l'obra Història de Lleida, «De la Restauració al franquisme», amb Conxita Mir Curcó i Jaume Barrull i Pelegrí. S'endinsà en les biografies de la primera regidora a la Paeria de Lleida amb la publicació de l'obra “Aurèlia Pijoan: de la Lleida republicana a l'exili de Mèxic”.

L’acte està organitzat per l’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Democràtica i compta amb la col·laboració del Centre Excursionista de Lleida. Per participar-hi, cal inscriure’s a:

-Memòria Democràtica-Ajuntament de Lleida: al tel. 973700457 o a l'a/e: memoriademocratica@paeria.cat

-Centre Excursionista de Lleida, al telèfon 973242329 o a l'adreça de correu electrònic cel@cel.cat.