Foto de grup dels alumnes amb la regidora, el president de Sahara Ponent i els representants dels centres.

Rebuda oficial a la Paeria als 16 joves de Lleida que han viatjat als campaments sahrauís

Han participat en el projecte “Cicles formatius a terreny”, que ha format en matèria de drets humans i cooperació un total de 200 joves de 12 cicles de formació professional de grau superior dels instituts Ronda, Joan Oró, Col·legi Episcopal i l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol

Han participat en el projecte “Cicles formatius a terreny”, que ha format en matèria de drets humans i cooperació un total de 200 joves de 12 cicles de formació professional de grau superior dels instituts Ronda, Joan Oró, Col·legi Episcopal i l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol

El Saló de Sessions de l'Ajuntament de Lleida ha acollit aquest matí una recepció als 16 joves de Lleida que aquest mes de març han fet una estada en un dels campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria), dins del projecte de formació en drets humans i cooperació "Cicles formatius a terreny".

L'acte ha estat presidit per la tinent d'alcalde d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro Bayona, acompanyada del president de l'Associació Sàhara Ponent, José María Pocino i dels representants dels diferents centres educatius participants, els instituts Ronda, Joan Oró, Col·legi Episcopal i l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol. Tots ells han repartit diplomes a l'alumnat participant perquè els hi serveixin en el futur com a formació en cooperació internacional i defensa de drets humans.

"Cicles formatius a terreny" és un projecte d'Educació per a la Transformació Social basat en l'Aprenentatge i Servei (APS), que aquest any ha arribat a la seva tretzena edició i que es du a terme en el marc del conveni de col·laboració existent entre l'Associació Amics del Sàhara de les Terres de Ponent (AASTP) i l'àrea de Cooperació Internacional de la Paeria.

A través de la formació dirigida a l'alumnat i el professorat, es pretén crear consciència entorn de la vulneració de Drets Humans, a la lluita contra el racisme, els tòpics i els estereotips, el diàleg per la Pau i per la creació d'agents de sensibilització a la ciutat de Lleida. Aquest projecte inclou un viatge a un camp de persones refugiades Sahrauís a Tindouf, Algèria.

Un total d'uns 200 joves, de 12 cicles formatius de grau superior, han rebut formació en matèria de drets humans, cooperació, ajut oficial al desenvolupament, solidaritat, antiracisme i el significat de l'estatut de la persona refugiada lligat a un cas concret, el conflicte sahrauí.

A més, un grup de 16 joves, que han rebut formació extra han viatjat 12 dies per a tenir una experiència sobre el terreny i conèixer de primera mà la vulneració de drets humans que s'hi produeixen. El grup viu a les cases de famílies sahrauís amb les quals poden compartir moments i conèixer de més a prop la realitat del conflicte. Durant l'estada, fan pràctiques a diferents equipaments, com l'escola de primària, l'escola bressol, el centre de dones, el centre de discapacitats i el centre de sords i cecs, i visiten els diferents recursos que hi ha en aquest territori.

El projecte "Cicles Formatius a Terreny" busca defensar el dret del poble sahrauí a una vida digna, tot donant a conèixer a la ciutadania local de Lleida l'existència d'aquest conflicte, que s'allarga ja des de fa més de 45 anys, però no només això, ja que el projecte de base tracta de formar als joves com agents sensibilitzadors, com a puntals de creació de consciència crítica.