Presentació del programa de Sant Jordi a Lleida 2024..

Lleida viurà intensament Sant Jordi el dimarts 23 a la rambla de Ferran

La Paeria ha programat diverses propostes entorn de la festa del llibre i la rosa, que el 23 concentrarà l’activitat a la rambla i l’av. Francesc Macià, amb les parades habituals, concerts i ballada de sardanes

Tindran especial presència la figura de Jaume Magre, en el marc del seu centenari, i l’obertura del nou MORERA, així com els 20 anys de l’Escata de Drac

La Paeria ha programat diverses propostes entorn de la festa del llibre i la rosa, que el 23 concentrarà l’activitat a la rambla i l’av. Francesc Macià, amb les parades habituals, concerts i ballada de sardanes

Tindran especial presència la figura de Jaume Magre, en el marc del seu centenari, i l’obertura del nou MORERA, així com els 20 anys de l’Escata de Drac

Lleida viurà intensament Sant Jordi a la rambla de Ferran. La festa del llibre i de la rosa aplegarà en aquest espai el gruix de la celebració del dimarts 23 que, amb les parades habituals, comptarà amb l’atractiu del nou MORERA, que ha obert portes aquest cap de setmana, i de la presència del Centenari Jaume Magre. Enguany, a més, s’arriba a la 20a publicació de l’Escata de Drac. La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha presentat el programa d’actes, en l’acte que s’ha fet al nou MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, equipament que es pot visitar amb accés lliure i gratuït fins al 12 de maig, inclòs el dia de Sant Jordi, que farà horari d’obertura de les 10 a les 18 h.

Bosch ha destacat la cohesió que uneix la ciutadania en aquesta festa, al voltant d’una tradició, que sempre és igual, però que varia amb les novetats i les activitats que s’hi fan. La regidora ha dit que “diu molt de nosaltres, celebrar una festa en què es regalen roses i llibres” i que és la gran festa de la cultura, que renaix i cada any dona fruits. Bosch ha subratllat les activitats que es podran gaudir els dies previs i durant la diada, així com el fet que s’ubiqui la celebració a la rambla, on tot just acaba d’obrir el MORERA, un espai catalitzador cultural, social i urbà, que ha de servir per reivindicar la riquesa creativa i per reforçar el sentiment de pertinença dels lleidatans/es. Per a Bosch, la cultura és un pilar fonamental de la societat. Alhora, ha remarcat que cal fomentar la lectura i el català. 

Música tota la jornada del 23

Durant tot el dia hi haurà concerts a la rambla: al matí i al migdia, amb les actuacions dels grups joves del Buc d’Assaig, organitzats amb la Regidoria de Joventut). D’11 h a 13.45 h s’han previst les actuacions de KIID G, ELLA GRUPO i UGURABI. A la tarda, Ares Gratal Duo agafarà el relleu. La compositora lleidatana Ares Gratal actuarà amb el guitarrista xilè, Pablo Arroyo. I per acabar, a les 19 h, hi haurà la ballada de sardanes de Sant Jordi amb La Cobla de Tàrrega.

A més, altres espais de la ciutat com la plaça de Sant Joan o el Centre d’Art La Panera acolliran propostes diverses. En el primer cas, organitzades per l’Ateneu Popular de Ponent, amb un taller de punts de llibre, una demostració de Ball de Bastons i la 33a Ballada – concert de Sant Jordi (Sonsoni) i, en el segon, La Panera s’ha sumat a la 18a edició del Bookcrossing, una campanya d’alliberament de llibres per inundar les ciutats amb volums de diferents disciplines artístiques. La Panera n’alliberarà una trentena. 

Escata de Drac

L’Escata de Drac celebra 20 anys. Com cada any, aquesta publicació municipal es repartirà gratuïtament a l’estand institucional de la Paria, ubicat a l’av. Francesc Macià. A la 20a edició hi ha les narracions de Francesc Canosa, Pau Juvillà, German París, Samantha Vall i Montse Vendrell.  I s’acompanyarà amb el punt de llibre de J. Magre (a sota).

Per l’Escata de Drac ja han passat un centenar d’escriptores i escriptors, amb les seves històries de ficció. 

Centenari Jaume Magre

Lleida celebra aquest 2024 el Centenari Jaume Magre, impulsat per la Paeria i, en aquest marc, s’ha posat especial atenció a aquesta figura. El punt de llibre que enguany acompanya l’Escata de Drac està dedicat a Magre pels 100 anys del seu naixement.

Al programa d’activitats, hi ha dues propostes vinculades a Magre. D’una banda, hi ha la presentació aquesta tarda, del llibre “Merci, Monsieur Magre”, de la historiadora Cristina Mongay i edicions de la Clamor. El diari Segre l’oferirà als seus lectors i ha comptat amb el suport de l’IEI i la Diputació de Lleida, juntament el Centenari del naixement de Magre. D’altra banda, el dijous 18 es farà la taula rodona “Magre i la política”, que serà la tercera i darrera del cicle. Tindrà lloc a les 19 h a la sala que porta el seu nom, amb la participació de Magda Ballester, Antonieta Jarne i Josep Varela, i com a moderadora, la periodista Anna Sàez. El cicle està coordinat pel també periodista Pau Echauz.

Parades

De moment, s’han rebut 169 sol·licituds per ubicar una parada per la Diada. El termini per fer el tràmit encara està obert fins demà. Principalment, són floristes (24) i llibreries/editors (21). Encara que el gruix més important és d’entitats socials o culturals (75).

El tram de l’avinguda Francesc Macià està reservat per als professionals del sector del llibre i de la flor i la rambla, per a les entitats.

La vicepresidenta del gremi de Floristes, Paloma Arroyo, ha assegurat que aquest dia és  el més important de l’any en facturació i que el vermell serà el color que més sortirà. Arroyo ha remarcat la qualitat de la rosa i l’elaboració en la presentació que ofereixen els establiments professionals. Igualment, la representant del gremi d’Editors, Eulàlia Pagès, ha dit que és una de les campanyes més fortes i que és una jornada que permet fomentar la lectura. Com a iniciativa, repetirà la de l’any passat amb els gremis de forners i floristes, que consisteix a acompanyar les flors i el pa amb textos d’autors. En representació de les llibreries de Lleida, Mertxe París, ha manifestat les ganes de sortir al carrer i fomentar el comerç de proximitat, amb la voluntat també de desestacionalitzar Sant Jordi perquè els llibres estiguin presents tot l’any.

Cartell de Sant Jordi

La regidora ha explicat que el cartell d’enguany està basat en la idea que la lectura transforma les persones. El creador ha estat Mohamed Nouasse, de l’Escola d’Art Municipal Leadre Cristòfol, que ha utilitzat un joc visual perquè la persona lectora es converteixi en el mateix drac de Sant Jordi en llegir. La imatge mostra la il·lustració del drac, en colors freds, que és el personatge que destaca i que està emmarcat pels elements que deixen veure una persona sostenint el llibre. Aquesta part de fons està treballada amb colors càlids perquè es percebi millor el contrast. La imatge conté els elements bàsics: el llibre, el drac i la rosa. I s’han unit evitant estereotips de la princesa salvada o els llibres per als nois i les roses per a les noies.

Pa de Sant Jordi

Un dels clàssics a Lleida per aquesta festivitat és el Pa de Sant Jordi. El Gremi de Forners elabora aquest pa, que té la peculiaritat que quan es talla apareix la bandera de Catalunya. La presidenta del Gremi de Forners, Pilar Marqués, ha explicat que la previsió és vendre 16.000 unitats a Lleida i que es pot comprar als establiments associats. A més de la parada el dimarts, n’hi haurà el dissabte a la plaça de la Catedral, de 10 a 20 h.

Més informació de la celebració de Sant Jordi a Lleida