La regidora de Salut Pública, Anna Miranda, ha visitat aquest dimarts l’escola Magí Morera que ha acollit el taller “Infants salvant vides – Suport Vital Bàsic”.

Tallers de suport vital bàsic a quatre centres educatius de Lleida

La iniciativa, dirigida a nenes i nens de 10 i 11 anys, va a càrrec de professionals d’Urgències de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida amb el suport de la Facultat de Medicina i la Regidoria de Salut Pública, en el marc del programa Educació a l’Abast

La iniciativa, dirigida a nenes i nens de 10 i 11 anys, va a càrrec de professionals d’Urgències de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida amb el suport de la Facultat de Medicina i la Regidoria de Salut Pública, en el marc del programa Educació a l’Abast

La regidora de Salut Pública, Anna Miranda, ha visitat aquest dimarts l’escola Magí Morera que ha acollit el taller “Infants salvant vides – Suport Vital Bàsic”. Aquesta és un dels quatre centres de Lleida que du a terme aquesta iniciativa, dirigida a nenes i nens de 10 i 11 anys, que va a càrrec de professionals d’Urgències de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida amb el suport de la Facultat de Medicina i la Regidoria de Salut Pública, en el marc del programa Educació a l’Abast.

Aquest projecte s'ha dut a terme durant tot el mes d'abril en diverses escoles de la ciutat de Lleida. Es considera que l’entorn escolar és un espai d’aprenentatge idoni per tal de desenvolupar les competències relacionades amb els primers auxilis, ja que l’interès i la motivació de l’alumnat, lligat a la transferència cap a la vida real dels aprenentatges i capacitats treballades, pot generar un impacte beneficiós a la societat. De fet, en aquest tipus d’accions es produeix l’efecte multiplicador, ja que els nens i les nenes habitualment ensenyen la tècnica a altres amics/amigues i familiars. L’evidència actual demostra que l’entrenament en suport vital bàsic a les escoles s’associa amb millors resultats de supervivència després de patir una parada cardiorespiratòria.

L’objectiu dels tallers són augmentar els coneixements de les nenes i nens de 10 i 11 anys en relació a les actuacions en situacions d’emergència i capacitar d’habilitats els escolars perquè puguin realitzar les maniobres de reanimació cardiopulmonar de manera eficaç. En concret, les sessions combinen la teoria i la pràctica i és impartida per professionals sanitaris que treballen al servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i que, alhora, són professors/es de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida. Consten de dues hores, distribuïdes en una primera part teòrica centrada en la detecció i actuació en una situació d’emergència i d’una segona de pràctica, en la que els alumnes entrenen les maniobres de reanimació cardiopulmonar i el desfibril·lador extern automàtic (DEA).

L’activitat és gratuïta i s’ha ofert des de la Regidoria de Salut Pública a la plataforma d’Educació a l’Abast, programa educatiu adreçat a l’alumnat i professorat dels centres educatius de la ciutat Lleida i que es gestiona des de la Regidoria d’Educació. Aquest any 2024 s’hi han inscrit l’escola Enric Farreny, Magí Morera i Galícia, Príncep de Viana i l’Institut Escola Torre Queralt. Els tallers han comptat amb la col·laboració de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, que han cedit els materials gràcies als quals els alumnes poden dur a terme la pràctica.

Cal destacar que en aquest àmbit l’Ajuntament de Lleida fa temps que s’implica en la protecció de la salut per garantir la seguretat de la ciutadania pel que ha anat instal·lant diversos DEA a la ciutat en les zones on s’hi aglomera més gent, així com en algunes instal·lacions on es duen a terme activitats esportives o en centres cívics.

Actualment, compta amb 54 aparells distribuïts en àrees fixes, tan en interiors com en exteriors d’edificis i dos de portàtils, a més dels que s’instal·len a les piscines municipals quan és temporada d’estiu.

A la pàgina web de la Regidoria de Salut Pública es poden consultar tots els DEA presents a la ciutat de Lleida a través del següent enllaç: Protecció de la salut - Salut Pública (paeria.cat)