L'alcalde, Miquel Pueyo, i la tinent d'alcalde, Sandra Castro, durant la trobada amb les empresàries.

Trobada amb dones empresàries de Lleida en el marc dels actes del 8M

L’alcalde es compromet a consolidar aquest fòrum amb lleidatanes que es dediquen a l’empresa. Només un 12% de les 2.657 empreses catalanes subjectes a la Llei d’Igualtat compleixen amb el principi de paritat.

L’alcalde es compromet a consolidar aquest fòrum amb lleidatanes que es dediquen a l’empresa. Només un 12% de les 2.657 empreses catalanes subjectes a la Llei d’Igualtat compleixen amb el principi de paritat.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat de la tinent d’alcalde d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha participat en la primera trobada amb una quarantena de dones empresàries de Lleida, en el marc dels actes que impulsa La Paeria a l’entorn del 8M.

L’alcalde, en conversa distesa amb les diferents empresàries de PIMEC, Espai Dona de COELL i Ap! Lleida, ha subratllat la importància d’aquesta trobada que està pensada per a poder “recollir les necessitats en temps real, els reptes o les limitacions que viuen les dones que es dediquen al món de l’empresa”, perquè tal com a subratllat l’alcalde “les dones, en general, heu estat presència silenciada en molts àmbits de la vida, però específicament, en tot allò que té relació amb l’empresa”.

Pueyo ha destacat que “aquest fòrum posa de manifest el paper cada cop més rellevant de la dona en l’àmbit de l’economia i de l’empresa, per això és important fer xarxa per conèixer de viva veu els requeriments del col·lectiu, perquè des de La Paeria siguem capaços d’atendre’ls”.

La tinent d’alcalde, Sandra Castro, que ha dinamitzat la trobada, s’ha posat a disposició de les dones empresàries “des de la sororitat, la professionalitat i des del compromís institucional, per tal de sumar noves veus al fòrum i recollir les demandes del col·lectiu de dones empresàries de Lleida”.

En el decurs de la reunió, s’han posat damunt la taula aspectes importants per a les dones que es dediquen a l’empresa com ara el fet que si bé la majoria de persones que regenten els comerços de Lleida són dones, els representats professionals solen ser sempre homes. S’ha parlat de conciliació, de la necessitat d’infraestructures de la comunicació àgils i modernes que permetin desplaçar-se amb rapidesa i efectivitat. També s’ha parlat de la manca de dones en les fotos institucionals i en actes públics i s’ha aportat com a suggeriment l’elaboració d’una agenda única de ciutat que reculli totes les activitats que es realitzin a Lleida de manera ordenada.

L’alcalde Pueyo, s’ha compromès a activar aquest fòrum informal amb dones empresària de Lleida “com a mínim un cop l’any i en properes convocatòries es proposarà un menú de temes per posar-los en comú, per a l’interès general”.

La reunió ha servit per comentar l’estudi sobre la “Presència de dones en consells d’administració i càrrecs directius a les empreses de Catalunya”, que ha elaborat l’Observatori Dona Empresa Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i que posa de manifest que només  un 12% de les 2.657 empreses catalanes  subjectes a la llei d’igualtat compleixen amb el principi de paritat i tenen més d’un 40% de dones en càrrecs de màxima responsabilitat. El 88% restant no tenen paritat en cap poder de decisió.

Al sector públic s’arriba al 28%, però encara s’està lluny de la paritat del 40% que estableix la llei d’igualtat del 2007 i l’article 75 del reial decret llei 6/2019.