Les tinentes d’alcaldia de Feminismes i de Seguretat, Mobilitat i Civisme, Carme Valls i Cristina Moron, respectivament, acompanyades per la Comissionada de l’Alcaldia per a les Polítiques Feministes, Verònica Martínez, han presentat la campanya “1000 Ulls” que activa, un cop més, l’Ajuntament de Lleida per tal de garantir que la Festa Major de Lleida sigui un espai festiu marcat per la seguretat per a totes les persones i pel civisme.

‘1000 ulls’ vetllaran perquè Lleida tingui una Festa Major segura i cívica

Ampli dispositiu municipal amb 170 efectius de la Guàrdia Urbana, equips de PuntLilaRainbow i NitsQ i bus nocturn gratuït amb l’ampliació de la L7 amb baixada a demanda

Ampli dispositiu municipal amb 170 efectius de la Guàrdia Urbana, equips de PuntLilaRainbow i NitsQ i bus nocturn gratuït amb l’ampliació de la L7 amb baixada a demanda

Les tinentes d’alcaldia de Polítiques Feministes i de Seguretat, Mobilitat i Civisme, Carme Valls i Cristina Moron, respectivament, acompanyades per la Comissionada de l’Alcaldia per a la transversalitat de les Polítiques Feministes, Verónica Martínez, han presentat aquest dilluns la campanya “1000 Ulls” que activa, un cop més, l’Ajuntament de Lleida per tal de garantir que la Festa Major de Lleida sigui un espai festiu marcat per la seguretat per a totes les persones i pel civisme. Aquest ampli dispositiu municipal consta de 170 efectius de la Guàrdia Urbana, 4 equips PuntLilaRainbow i NitsQ i bus nocturn gratuït amb l’ampliació de la L7.

Amb aquest objectiu, la tinenta d’alcaldia Carme Valls ha donat detalls del Dispositiu Integral de Seguretat per a la prevenció de les violències masclistes i LGTBIFòbiques en l’oci nocturn de les properes dates festives.

El dispositiu, tal com ha explicat Valls, es basa en accions de sensibilització, informació i atenció i es concreta en el Servei de PuntLilaRainbow on hi ha equips itinerants mixtes integrats per un mínim de 2 agents d’atenció i punt fix, que estarà ubicat als Camps Elisis (zona de concerts) en horari de 24h a les 6 de la matinada del dia següent, amb la designació de responsables de coordinació. Un servei que inclou atenció psicològica si la persona ho necessitat. El dispositiu preveu que cada esdeveniment festiu, sigui valorat específicament per a determinar el nombre d’equips itinerants i fixes que s’hi destina. Els equips tenen les eines adequades per a informar i atendre en diferents idiomes estrangers (anglès, francès, àrab) i en llenguatge de signes. (Tall C. Valls). 

Per la seva banda, Morón ha destacat que, a més, s’activa el servei de bus nocturn gratuït que s’habilita ampliant el servei de la L7 per cobrir la connexió amb els barris i els itineraris identificats de màxima previsió d’afluència de públic. És un servei ininterromput de bus 24h, és a dir, la línia L7 funcionarà en el seu horari habitual durant el dia i, a partir de les 22.00 h fins a les 7.30 h, els dies 10 i 11 de maig, serà gratuït -en aquest horari- amb una regularitat de 30 minuts i amb baixada a demanda.

Les tinentes d’alcaldia també han posat en valor que el dispositiu preveu que es pugui situar serveis de suport a cada bus per informar i atendre les incidències que es puguin produir i/o detectar amb gent usuària dels busos, en connexió amb els i les agents dels Punts Itinerants LilaRainbow i també amb agents NitsQ.

Durant les nits de festa major, també es posa en marxa tot el desplegament de les accions de les Nits Q que contempla un treball en diferents fases:

Primer, donar formació als agents comunitaris, això són els locals oci i les entitats social, juvenils, culturals i veïnals que gestionaran barres en els espais de revetlles. Una formació que es diversifica entre la dispensació responsable d’alcohol i sobre  violències sexuals i lgbtifòbiques.

Segon, es dona a conèixer el protocol d’actuació i quins mecanismes de coordinació existeixen en el cas que es doni alguna situació.

En tercer lloc, la intervenció de l’Equip Nits Q, joves agents de salut prevista el divendres 10 de maig de 22h a 3h de la matinada i dissabte 11 de maig de 22 a 3 h de la matinada. Es disposarà d’un punt fix al costat del Punt Lila Rainbow amb una parella d’agents de salut i diversa informació i material.

I encara en l’àmbit de les Nits Q es dona continuïtat a la campanya de sensibilització envers el consum d’alcohol a través de la projecció dels vídeos de la campanya a la pantalla de l’escenari principal que es projectarà abans i després dels concerts amb els missatges “Avui la liem, Jo controlo, Sant Hilari-Sant Hilari”.

Campanya “1000 ulls”

Totes aquestes accions s’emmarquen dins de la campanya “1000 ulls” que es va iniciar ja la Nit de Cap d’Any i per Carnestoltes i ara es dona continuïtat durant la Festa Major de Lleida.

La Comissionada de l’Alcaldia per a la transversalitat de les Polítiques Feministes, Verònica Martínez, ha explicat que la campanya “1000 Ulls” posa el focus en viure “unes festes tranquil·les, lliures de violències i en pau”. (Tall V. Martínez)

La campanya “1000 Ulls” és una acció transversal que lidera la Regidoria de Feminismes, amb la implicació directa de Seguretat, Mobilitat i Civisme, Guàrdia Urbana, Protecció Civil i Mobilitat, i l’acció de Polítiques d’Igualtat, Salut Pública, Joventut, Participació, Festes, Cultura, Bon Govern i Urbanisme.

170 efectius de la Guàrdia Urbana

Morón ha explicat que pel que fa a la seguretat de la Festa Major, entre el 9 i el 12 de maig, s’ha reforçat el servei ordinari de la Guàrdia Urbana per garantir la seva presència en els actes on es preveu alta afluència de públic i/o participants als actes, en els quals hi hagi afectacions al trànsit i a la mobilitat, prevenció de la seguretat en els espais públics i la presència en els actes més tradicionals i representatius de la ciutat. (Tall C. Morón)

En aquest sentit, s’ha previst el reforç amb 170 efectius de la Guàrdia Urbana que s’iniciarà el dijous, 9 de maig, a la plaça Paeria, plaça Sant Joan i zona Firetes. Divendres, 10 de maig, els agents faran vigilància a l’Eix Comercial, Turó Seu Vella, plaça Sant Joan, zona Firetes i acompanyament del seguici i pregó Sant Anastasi, així com la vigilància de les revetlles i concerts als Camps Elisis.

Dissabte, 11 de maig, també hi haurà vigilància a l’Eix Comercial, plaça Sant Joan, zona Firetes. A partir de les 14.30 fins a les 23.00 h es farà tot el dispositiu de seguretat amb motiu de la Batalla de les Flors.  A la nit es farà reforç, també, a la zona de les revetlles i concerts als Camps Elisis.

Diumenge, 12 de maig, hi haurà presència dels agents de la Guàrdia Urbana als actes culturals de la plaça Sant Joan i plaça Paeria, controls a la zona de les Firetes i a la nit al Castell de Focs.

Durant tots els dies també hi haurà el suport de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil.

A més, també es reforça la Il·luminació i senyalització dels espais als Camps Elisis, com senyalització decorativa dels punts d’accés, així com dels diferents escenaris i altres serveis que hi haurà a l’espai, des de la zona de gastronomia fins als serveis sanitaris, punts lila i punts de trobada.

El disseny d'aquest operatiu ha comptat amb la coordinació amb els Mossos d’Esquadra i els Bombers, aquests últims per a la Batalla de les Flors.

Reforç dels aparcaments al voltant dels Camps Elisis

Per facilitar l’estacionament de vehicles, s’han habilitat tres pàrquings:

Pàrquing 1: estarà ubicat a l’avinguda Victoriano Muñoz a l’alçada de la rotonda del Cargol, que dona accés a l’interior dels Camps Elisis. A tal efecte, s’ha disposat presència de la Guàrdia Urbana per facilitar l’accés i sortida, així com la protecció dels vianants que es desplacin per l’avinguda Victoriano Muñoz. Per facilitar aquest desplaçament, la Paeria col·locarà tanques de formigó a la calçada per habilitar un espai d’us exclusiu de vianants.

Pàrquing 2: ubicat a la confluència de l’avinguda de Tarradellas, avinguda Victoriano Muñoz i rotonda del Camí de Granyena. L’accés a aquest espai canviarà respecte a la configuració habitual, de tal manera que no es permetrà l’accés per la rotonda del Camí de Granyena per tal de garantir la seguretat dels vianants que es desplacin a peu per accedir a les Firetes. L’accés i sortida dels vehicles, es farà des de l’avinguda Tarradellas. En moments de més afluència de públic, la Guàrdia Urbana establirà punts fixes de control de trànsit als següents punts: av. Victoriano Muñoz amb el Camí de Granyena, Av. Victoriano Muñoz amb av. Tarradellas i Av. Tarradellas, accés i sortida de la zona d’estacionament.

Pàrquing 3: ubicat a la confluència de l’avinguda Tarradellas amb el canal de Seròs (on s’ubicava l’antic restaurant Comba). Aquest espai s’habilita pel seu ús ocasional. Per aquesta raó, la Paeria habilita una zona reservada amb tanques de formigó per facilitar el desplaçament dels vianants a la zona de les Firetes i als actes dels Camps Elisis. En funció de les ocupacions de la resta dels estacionaments i de l’afluència de persones i vehicles, la Guàrdia Urbana realitzarà les modificacions necessàries per impedir la circulació en determinats punts de l’avinguda Tarradellas.

S’establirà un punt fixe de control de trànsit a l’av. Tarradellas a l’altura del túnel d’accés al polígon amb l’entrada i sortida de l’estacionament provisional.

L’Ajuntament disposarà de personal auxiliar per facilitar l’estacionament dels vehicles als pàrquings 2 i 3 en les hores de màxima afluència de públic.

Afectacions de trànsit i dispositius especials

Batalla de les Flors

Els efectius de la Guàrdia Urbana es desplegaran per garantir el bloqueig de la Rambla de Ferran i facilitar el trànsit de vehicles amb motiu de les restriccions de pas.

Quedarà prohibit estacionar a la zona del recorregut des de les 9 h fins la finalització de l’acte (aprox. 21.30 h) als següents carrers: Rambla Ferran, Anselm Clavé (entre C. Remolins i Comtes d’Urgell, Berenguer IV) i Av. Del Segre entre pl. La Pau i el carrer Riquer.

Desviaments de trànsit previstos:

A les 16 h es procedirà al tall de la circulació de la Rambla de Ferran entre la plaça Berenguer IV i la plaça Agelet i Garriga, el carrer Anselm Clavé (entre els carrers Remolins i Comtes d’Urgell) i el carrer Democràcia.

Cap a les 17 h es procedirà a tallar el trànsit a la zona de l’avinguda del Segre/Noguerola/Comerç i adjacents, zona on només hi podran accedir els veïns. Aquest tall de trànsit es farà a Roger de Llúria/Av. Tortosa i a l’avinguda del Segre amb el carrer Lluís Roca, temporalment és podrà circular per avinguda del Segre des del pont Vell direcció Pardinyes (talls puntuals), en el sentit contrari només ho podran fer els veïns.

Correfocs

El dispositiu estarà format per tal de garantir el pas pel següent recorregut: sortida de la plaça del Seminari, carrer del Canyeret, carrer Companyia, carrer Cavallers, carrer Galera, carrer Joglar Segalà (Parador), carrer La Palma/ Lluís Besa/ Les Monges, av. Blondel, carrer Vila de Foix fins a l’avinguda de Madrid.

Castell de focs

El dispositiu consistirà en establir una zona de seguretat per tal garantir la seguretat dels espectadors i la circulació de vehicles.

S’impedirà el trànsit de vehicles en direcció Pont Vell, realitzant els desviaments a l’alçada del carrer Doctora Castells i l’avinguda de València, no obstant, es permetrà la presència d’espectadors al Pont Vell.