<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/25106>>.

La Paeria debatrà en el proper ple els expedients de modificació de crèdit i de liquidació del pressupost 2015

- El ple de l’Ajuntament de Lleida rebutja realitzar nous estudis comercials - L’alcalde assenyala que la moció presentada per CiU, ERC-AVANCEM, Crida per Lleida-CUP i Comú hagués suposat de fet una moratòria en els projectes comercials projectats i “Lleida no pot perdre oportunitats”
 - El plenari de la Paeria ha debatut avui set mocions presentades per entitats i 12 pels grups municipals
 - Entre les mocions aprovades per les entitats, s‘ha donat llum verda al suport al manteniment de totes les línies d’educació infantil de 3 anys per al curs 2016-17 de l’escola pública promoguda per la Marea Groga, a la moció promoguda pel Centre Excursionista de Lleida per la conservació i difusió dels vestigis de la guerra civil que resten a la ciutat i a la presentada per l’Associació Colors de Ponent, col·lectiu LGTBIQ de Lleida, per garantir la seva visibilitat

- El ple de l’Ajuntament de Lleida rebutja realitzar nous estudis comercials - L’alcalde assenyala que la moció presentada per CiU, ERC-AVANCEM, Crida per Lleida-CUP i Comú hagués suposat de fet una moratòria en els projectes comercials projectats i “Lleida no pot perdre oportunitats”
 - El plenari de la Paeria ha debatut avui set mocions presentades per entitats i 12 pels grups municipals
 - Entre les mocions aprovades per les entitats, s‘ha donat llum verda al suport al manteniment de totes les línies d’educació infantil de 3 anys per al curs 2016-17 de l’escola pública promoguda per la Marea Groga, a la moció promoguda pel Centre Excursionista de Lleida per la conservació i difusió dels vestigis de la guerra civil que resten a la ciutat i a la presentada per l’Associació Colors de Ponent, col·lectiu LGTBIQ de Lleida, per garantir la seva visibilitat

L’Ajuntament de Lleida debatrà en el proper ple els expedients de modificació de crèdit i de liquidació del pressupost 2015, que en el ple d’avui s’han deixat sobre la taula. El paer en cap, Àngel Ros, ha explicat que en proper ple municipal del mes d’abril es portarà una proposta d’aplicació en base a la modificació pressupostària i d’aprovació dels expedients de modificació de crèdit. Uns expedients, ha explicat el Paer en Cap, que juntament amb l’aplicació del romanent positiu de tresoreria permetrà atendre els pagaments pendents.

La 1a tinent d’alcalde i regidora d’Economia, Montse Mínguez, ha defensat que aquest és el menor reconeixement de crèdit dels últims anys (1,6M€), i que totes les despeses estan justificades. Mínguez ha explicat que tots els ajuntaments i altres administracions recorren al reconeixement de crèdit, ja que és un mecanisme legal. Així mateix, ha lamentat el deute que té la Generalitat amb l’Ajuntament de Lleida que és d’11,4 milions d’euros.

Per una altra part, el ple de l’Ajuntament de Lleida ha rebutjat avui realitzar els nous estudis comercials de la ciutat que proposava la moció presentada per ERC-AVANCEM, Crida per Lleida-CUP i Comú. El paer en cap, Àngel Ros, ha destacat que els estudis ja encarregats són suficients, els estan duent a terme professionals solvents de la UdL i aquest nou encàrrec que proposava la moció hagués suposat una moratòria i un retard als projectes previstos.
L’alcalde ha recordat, amés, que “si els inversors que volen venir hi tenen dret, caldrà donar llicència i qualsevol cosa que suposi endarrerir ens pot fer perdre oportunitats. Lleida ja va perdre en el seu moment l’oportunitat de tenir grans magatzems, centres comercials, la ràtio de 14m2 Lleida, 200 m2 a Catalunya i 300 a Espanya és abismal”, ha dit.

El paer en cap ha remarcat que ara “tenim l’oportunitat de tres possibles inversions, hem de mirar que s’ajustin a llei, clar, però tenen aportacions clares a la ciutat i la possibilitat que ajudin al desenvolupament també comercial de Lleida per millorar l ‘atractivitat”.
Ros ha afegit que “el millor ajut que podem fer al comerç tradicional és portant gent a Lleida, fent que no marxi venda, L’única venda que perd el comerciant de Lleida és la que se’n va a Saragossa, Barcelona, Reus o Tarragona. I encara és més greu quan el comprador de Balaguer, Tàrrega, Cervera, Montblanc decideix anar-se’n a Tarragona, Reus, Barcelona o Saragossa, Aquesta sí que és la venda que es perd com a pol d’activitat comercial. Aquesta és la que em preocupa especialment i per això penso que no podem perdre oportunitats”. Tall de veu Àngel Ros
Set mocions promogudes per entitats al Ple Municipal d’avui

El Ple Municipal celebrat avui ha debatut set mocions promogudes per entitats de la ciutat. La promoguda pel Centre Excursionista de Lleida, instant a la Paeria a la conservació i difusió dels vestigis de la Guerra Civil que resten encara a Lleida, s’ha aprovat per unanimitat i consens de tots els grups municipals. La moció planteja que l’Ajuntament de Lleida dugui a terme un inventari dels vestigis històrics que resten a Lleida, que es cerquin fórmules de protecció del patrimoni bèl·lic, que es porti terme l’arranjament dels elements més deteriorats de l’arquitectura bèl·lica (refugis, impactes de bales, etcètera) i que la Paeria dissenyi rutes turístiques, que recorrin els indrets més rellevants i difongui aquests elements a la ciutadania, si s’escau conjuntament amb altres administracions.

També ha rebut el suport unànime de la Corporació Municipal la moció promoguda per l’AMPA de l’escola Ciutat Jardí per mantenir la segona línia de P3 de l’esmentada escola per al curs 2016/17. I ha tirat endavant, amb l’abstenció del PP, la que ha exposat la Marea Groga de Lleida i diverses comunitats educatives per al manteniment de totes les línies d’educació infantil de 3 anys per al curs que ve de l’escola pública.

Una altra de les mocions presentada avui ha estat la promoguda pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans de Lleida, de suport al referèndum sobre el 3+2. La moció s’ha votat per punts, i ha tirat endavant instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a obrir un procés participatiu de debat entorn l’aplicació del 3+2 que compti amb la representació estudiantil corresponent.

S’ha debatut també una moció en suport a la iniciativa legislativa popular per una llei del sistema educatiu de Catalunya, que s’ha rebutjat amb els vots en contra del PSC, CIU, C’s i PP i l’abstenció d’ERC. Crida-CUP i el Comú han votat a favor. També s’ha rebutjat la moció promoguda pel Col·lectiu Grup de Suport “Tres Joves de Lleida” de suport als tres joves solidaris i per l’aplicació del protocol d’Istambul al municipi de Lleida, amb els vots en contra de PSC, C’s i PP i l’abstenció de CIU. Els grups municipals d’ERC, Crida-CUP i Comú hi han votat a favor.

Encara en l’apartat de mocions presentades per entitats, ha tingut llum verda la de l’Associació Colors Ponent per garantir la visibilitat del col·lectiu LGTBIQ a la ciutat de Lleida, amb l’abstenció de Ciutadans i el grup popular.

Mocions dels grups 

En l’apartat de les 12 mocions presentades pels grups, s’ha aprovat parcialment la moció presentada per la Crida-CUP per la declaració de Lleida municipi de cultura de la pau. Aquesta ha comptat amb la unanimitat del consistori per l’enunciat de la moció, però per altra part només ha aconseguit el suport d’ERC i el Comú de Lleida en aquells punts on traspuava un sentiment antimilitarista.

També s’ha aprovat, sense cap vot en contra, la moció del grup del PSC per impulsar mesures que millorin l’accés als ajuts als menjadors escolars; així mateix s’ha aprovat amb un ampli consens –només Comú de Lleida i la Crida Cup s’han abstingut en una part del text- la moció presentada per ERC-Avancem per la revisió del mapa escolar de la ciutat de Lleida i també la moció presentada per CiU, ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP, PP i Comú de Lleida de reprovació econòmica de la gestió econòmica de l’equip de govern de la Paeria.

Altres mocions del ple que han rebut un ampli suport han estat les del Grup del PSC sobre la construcció d’un institut al barri de Cappont, que s’ha aprovat per unanimitat, i la de la constitució d’un Consell per l’Ocupació, Formació i Emprenedoria Juvenil a la ciutat de Lleida. En aquesta, només el grup Comú de Lleida s’hi ha abstingut.

Les dues mocions que ha presentat el PP també han estat aprovades àmpliament. La que feia referència a l’establiment d’una estratègia per a la implantació de noves indústries a la ciutat només ha tingut les reticències de Comú i la Crida, que s’han abstingut en algun dels apartats al votar-se per punts. Per una altra part, la moció per impulsar la connexió de Lleida amb el Corredor Mediterrani, malgrat rebre el suport unànime en l’apartat principal, ha rebut el vot en contra de Ciutadans i l’abstenció de Comú de Lleida, quan ha demanat la connexió amb l’aeroport, ja que consideren que aquesta és inviable, perquè la infraestructura aèria no està capacitada per transport de mercaderia.

Els grups municipals també s’han posat d’acord en convertir en una declaració institucional la moció que havia tramitat el PSC contra l’acord de la Unió Europea i Turquia pels refugiats.

On hi ha hagut més discrepàncies ha estat en el text que ERC ha presentat per donar suport a les entitats del tercer sector social de Catalunya i per rebutjar la gestió estatal dels fons procedents del 0,7% de l’IRPF. Aquesta moció s’ha aprovat només parcialment. Mentre PSC, C’s i PP han impedit un rebuig de la sentència del Suprem, que desestimava un recurs de la Generalitat, en el qual es reclamava la gestió dels fons, en considerar que no és qüestió de la corporació pronunciar-se sobre resolucions judicials; per una altra part, hi ha hagut un posicionament unànime a favor de la tasca de les entitats socials catalanes. Només Ciutadans i PP han votat en contra, quan el punt de la moció ha criticat l’actitud recentralitzadora de l’Estat espanyol, que perjudica seriosament la tasca de les entitats del tercer sector.

La Crida tampoc ha vist prosperar la seva moció de condemna al Tribunal Suprem, per anul·lar la sentència exculpatòria de l’Audiència pels fets del 15-J de 2011, quan un grup de manifestants va impedir l’accés dels diputats al Parlament. La moció ha estat rebutjada pels vots de PSC, CiU, C’s i PP, mentre que rebia el suport d’ERC, Comú i Crida-CUP.

El ple de l’Ajuntament de Lleida també ha aprovat iniciar els expedients per concedir la medalla de la Paeria a la solidaritat a Manuel López Morell, al P. Joan Sunyol i Mn. Joan Mora, així com la distinció al mèrit esportiu a Ramon Aresté Jové.