<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/25256>>.

Lleida ha recollit el Segell Infoparticipa que atorga la UAB en aconseguir un 100% de transparència municipal

El paer en cap, Àngel Ros, ha assistit al lliurament d’aquest reconeixement que ha tingut lloc al Born Centre Cultural

El paer en cap, Àngel Ros, ha assistit al lliurament d’aquest reconeixement que ha tingut lloc al Born Centre Cultural

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha recollit aquesta tarda la distinció que atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB, en haver complert els requisits establerts per aconseguir el 100% de transparència municipal. És el segon any consecutiu que la Paeria aconsegueix aquest reconeixement.

L'acte de lliurament d'acreditacions de la tercera edició del Segell InfoParticipa ha tingut lloc a la Sala Moragues del Born Centre Cultural, i ha comptat amb la presència de Victòria Camps, presidenta del Consell Certificador; Ferran Sancho, rector de la UAB; Daniel de Alfonso, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, i Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat.
El nou reconeixement se suma al 100% de transparència obtingut en el rànquing ITA, Índice de Transparencia de los Ayuntamientos, el 2015, que elabora Transparency International Espanya.

Lleida revalida la màxima puntuació en municipis de més de 50.000 habitants
Lleida i Barcelona són les capitals catalanes que han aconseguit el 100% en el compliment dels indicadors de transparència. Lleida ha revalidat, doncs, la màxima puntuació en municipis de més de 50.000 habitants. Cal tenir en compte, a més, que cada any els requeriments són més exigents. Enguany s’han incrementat de 41 a 52 el nombre d’indicadors avaluats en els ajuntaments i també s’han inclòs els Consells Comarcals, amb 49 indicadors. Amb l’enquesta InfoParticipa es pretén incentivar les bones pràctiques en comunicació pública local; estimular i orientar les administracions a conèixer i aplicar criteris de qualitat i transparència en la informació que ofereixen a la ciutadania en els webs corporatius i incrementar la confiança de la ciutadania en les institucions democràtiques i els representats polítics. Ros ha remarcat que aquest darrer punt és un dels principals objectius.
El reconeixement a la política de transparència l’atorguen organismes que avaluen aquesta matèria en les administracions públiques. Per assignar el segell es constitueix el Consell Certificador, un organisme responsable de certificar la concessió que està presidit per la catedràtica emèrita de la UAB, Victòria Camps. En formen part 12 persones i enguany ha tingut una representació més cívica que institucional d’acord amb la Llei de Transparència vigent per garantir la independència de les avaluacions.
Després de les avaluacions realitzades el Consell Certificador ha de certificar la concessió i ha de seleccionar els ens locals que hagin merescut el segell. El Segell InfoParticipa, que és a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local, és una certificació que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona a partir de les avaluacions que realitza el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB als webs municipals que publiquen una informació. Enguany s’ha fet la tercera edició. L’any 2013 es van guardonar 48 ajuntaments i el 2014 van ser 77.
La concessió es fa a partir de les avaluacions dels webs dels Ajuntaments realitzades per l’equip de la UAB. Les institucions no poden presentar la seva candidatura per obtenir-lo. El Mapa InfoParticipa és una eina impulsada pel LPCCP de la UAB l'any 2012 per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. La versió actual, millorada tècnicament i que recull l'històric de totes les avaluacions fetes, s'ha desenvolupat amb el suport de dos projectes I+D+I finançats pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, sota la coordinació de dos equips d'investigació liderats per la catedràtica emèrita del Departament de Periodisme de la UAB, Amparo Moreno, i pel professor de la Universidad de Castilla La Mancha, Juan Luis Manfredi.