Aquest dimarts s’ha presentat la 34a Fira de Titelles de Lleida que comptarà amb la presència de 29 companyies que presentaran 29 espectacles i 4 curtmetratges.

29 companyies, 95 actuacions i 300 professionals a la 34a Fira de Teatre de Titelles de Lleida

Una Fira única en el seu àmbit en tot l’Estat, que atrau professionals i companyies d’arreu

Del 5 al 7 de maig, la ciutat es converteix en l’epicentre mundial de l’art titellaire

Una Fira única en el seu àmbit en tot l’Estat, que atrau professionals i companyies d’arreu

Del 5 al 7 de maig, la ciutat es converteix en l’epicentre mundial de l’art titellaire

Aquest dimarts s’ha presentat la 34a Fira de Titelles de Lleida que comptarà amb la presència de 29 companyies que presentaran 29 espectacles i 4 curtmetratges. Del 5 al 7 de maig, la ciutat es converteix en l’epicentre mundial de l’art titellaire amb una Fira única en el seu àmbit en tot l’Estat que atrau professionals d’arreu.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida i de l'IEI, Estefania Rufach; el director dels Serveis Territorials de Cultura, Albert Turull; el subdelegat del Govern, José Crespín, i dels codirectors del Centre de Titelles, Elisabet Vallvé i Oriol Ferre, ha presidit la presentació d’una edició que ja escalfa motors amb l’objectiu seguir essent un referent internacional per al sector teatral i en especial per al teatre de titelles, objectes i ombres.

El paer en cap ha explicat que “avui celebrem el Dia Mundial del Titella que té com a objectiu promoure l’art dels titelles defensant el manteniment i la salvaguarda de les tradicions i, alhora, la renovació de l’art dels titelles. Però també defensa un objectiu que, per a mi, és molt important. I és l’ús del titella com a mitjà d’educació. Aquesta Diada és una oportunitat per apropar de manera col·lectiva i tan àmplia com sigui possible la diversitat de les arts titellaires d’avui”.

“I un bon exemple, sens dubte, és el Centre de Titelles de Lleida que amb la creació de la Fira de Teatre de Titelles de Lleida l’any 1990 el seu propòsit ha estat ser una plataforma de mercat per a la professió titellaire, així com també una plataforma de divulgació artística, potenciant alhora el valor festiu que comporta la presència del públic als espectacles”, ha destacat Pueyo.

“Arriba una nova edició amb l’objectiu seguir essent un referent internacional per al sector teatral i en especial per al teatre de titelles, objectes i ombres. La Fira se celebrarà com sempre en el seu màxim esplendor, desplegant-se per tota la ciutat, inclòs el Turó de la Seu Vella, espai que en la darrera edició va tenir màxim protagonisme, omplint carrers, places i teatres d’art, màgia i somriures”, ha posat de relleu l’alcalde.

Rutllant ha posat de relleu que “la Fira de Titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a Fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat. És per això que s’ha guanyat el prestigi que la segueix, sent l’única fira d’aquestes característiques a l’estat espanyol i fent de Lleida una autèntica festa”.

Elisabet Vallvé ha explicat que “enguany la Fira ha rebut al voltant de 339 propostes d’espectacles, un número molt elevat i que evidencia el bon estat de salut de la Fira de Titelles com a plataforma de mercat d’interès per a tots els professionals del sector. D’aquest total, 100 han estat propostes catalanes, 139 de la resta de l’estat i 124 internacionals”.

Per la seva banda, Oriol Ferré ha posat de relleu que “després de visionar totes les inscripcions, més el centenar d’espectacles que s’han vist en Festivals o teatres tant nacionals com internacionals, als que la direcció de la Fira hi ha viatjat, s’ha elaborat la programació que comptarà amb la presència de 29 companyies que presentaran 29 espectacles i 4 curtmetratges”.

Així doncs, també es reivindica l’accent femení el seu paper al sector en aquesta programació, donant el pes i protagonisme que es mereixen a les produccions presents a la Fira d’enguany i en les quals la direcció ha estat a càrrec de dones. De les companyies catalanes presents a la Fira una serà la barcelonina Cia. eLe, que ens presentarà la seva proposta familiar L’Extraordinària, un espectacle de titelles de fil que reivindica les persones grans. L’Extraordinària, no és una residència d’avis a l’ús, doncs darrera les seves parets amaga una realitat fora del comú, on hi conviuen persones molt diverses que han trobat un indret on ser tal com són i en el que ser persones grans no vol dir resignar-se, deixar enrere que són i han estat i molt menys encaixar amb una imatge preestablerta. Aquesta serà una estrena a la península”.

Pel que fa a l’assistència de companyies de la resta de comunitats, la madrilenya Cía. M.A.R, de la mà d’Andrea Díaz Reboredo portarà per primer cop a Catalunya i en el marc de la Fira el seu primer curtmetratge de teatre d’objectes sota el nom de Precuela. Una peça que, com el seu nom indica es una “precuela” del havia de ser la seva nova creació i que havia d’estrenar-se el 2021. Ens parla sobre el tancament i l’absència que s’instauren darrera d’un confinament, quan el món es fa més petit i cada racó de la casa és un refugi. Quan com en la infància, juguem a crear micro-mons, realitats que ens permeten imaginar el fora i ens convertim en arquitectes de la nostra fantasia, en jutges amb les nostres pròpies lleis i en habitants d’un món propi.

També s’ha anunciat la presència de la companyia balear Cia. Manipulats, que ens aproparà per primer cop a la península Trot. Un espectacle familiar que a cavall entre la realitat i la fantasia, presenta un passatge visual, poètic i salvatge al voltant de la relació home-animal.

Per a la franja juvenil, hi haurà, entre d’altres, amb The Erlking de la companyia alemanya Puppet Theatre Zwickau. Per primer cop a la península, comptarem amb aquest espectacle de realitat virtual, inspirat en el poema de Johann Wolfgang von Goethe. Per mitjà d’ulleres de realitat virtual, el públic estarà en mig d’aquesta emotiva lluita contra el temps, i podrà sentir de ben a prop la història amb tota la seva intensitat i desesperació. Cada espectador, mirant al voltant virtual, viurà la història a la seva manera i inclús, podrà escapar del Rei dels Elfs.

També en el marc internacional i en la franja adult, s’ha avançat la participació de les belgues Belova – Iacobelli, que estrenaran a la península la seva producció Loco, en que les paradoxes revelades en l’obra de Gógol troben correspondències amb el nostre delirant món contemporani: la confusa relació entre “ser” i “semblar” (identitats virtuals, identitat de classe social), la pèrdua de punts de referència entre el verdader i el fals (fakes news, identitat d’origen publicitari, les modes, etc...) i una necessitat escapatòria a mons de ficció enfront una realitat opressiva o confusa.

Des d’Itàlia i per als més petits Coppelia Theatre, ens aproparan per primer cop a la península Trucioli. Una proposta poètica nocturna en la que somnis i visions evoquen una de les majors obres mestres de Varo, La creación de los pájaros, de 1956. Una història sense paraules, acompanyada de música original, que porta a l’espectador a les portes d’un món ambigu. Els protagonistes d’aquest univers són essers híbrids, meitat mussol i meitat artista, criatures màgiques i misterioses, el sorgiment de l’invisible. Tot és transició, passatge, vol. Tot és moviment. Esmoladores màgiques, dibuixos vius, alambins que destil·len colors, arbres com a parets, són sols alguns elements que formen part d’una escenografia misteriosa i onírica. Les imatges i els sons provoquen vacil·lacions i moviments inusuals, les llums i les ombres revelen formes i materials desconeguts.

La imatge d’aquesta 34a edició és obra de Bernat Vallvé.