L'Ajuntament de Lleida congela la majoria de taxes per sisè any seguit i rebaixa un 1% l'IBI

El ple aprova les ordenances fiscals de 2018 Els regidors també han donat via lliure al projecte per fer una nova deixalleria a l'accés a Magraners i als canvis urbanístics que permetran ampliar l'escola bressol del Centre Històric

El ple aprova les ordenances fiscals de 2018 Els regidors també han donat via lliure al projecte per fer una nova deixalleria a l'accés a Magraners i als canvis urbanístics que permetran ampliar l'escola bressol del Centre Històric

El ple de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat aquest matí la proposta d'ordenances fiscals de l'equip de govern per l'any que ve, que planteja congelar la majoria d'impostos i taxes així com una rebaixa de l'1% en l'Impost de Béns Immobles (IBI), en compliment d'un acord de l'any passat, que ja va suposar una baixada del 2% per 2017. Serà el sisè any consecutiu sense pujada d'impostos a Lleida, una mesura que l'ajuntament va posar en marxa per tal de mitigar els efectes de la crisi econòmica. A més, les ordenances fiscals també incorporen més facilitats pel pagament fraccionat dels impostos i una bonificació del 80% en l'IBI a l'Horta per mitigar els efectes de la revisió cadastral. L'expedient s'ha aprovat amb 14 vots a favor, 7 en contra i 6 abstencions.

La tinent d'alcalde i regidora de Gestió dels Recursos Municipals, la Hisenda Municipal i Polítiques de Transparència, Montse Mínguez, ha assenyalat que els impostos municipals suposen només un 2% de la pressió fiscal que suporten les famílies, que es concentra principalment en l'IRPF i l'IVA, que no són responsabilitat dels municipis. A més, ha recordat que l'ajuntament també ha demanat per quart any consecutiu una rebaixa dels valors cadastrals, que serà del 4% i se suma a les dels anys anteriors, fet que té repercussió en l'IRPF i en l'impost de Patrimoni.

A banda de les ordenances fiscals, el ple també ha donat llum verda al projecte per construir una nova deixalleria per al tractament dels residus a l'accés al barri de Magraners, concretament en un solar entre la carretera N-240 i el carrer Vilanova de la Barca. L'aprovació del projecte permetrà demanar una subvenció de l'Agència Catalana de Residus destinada a promoure aquest tipus d'equipaments. A més, s'ha aprovat un canvi en el planejament urbanístic que permetrà ampliar l'escola bressol i la ludoteca del Centre Històric, aprofitant solars que havien quedat buits als carrers Boters i Travessera de la Cotxera.

Finalment, el ple de l’Ajuntament de Lleida ha rebutjat la moció presentada per CiU, ERC- Avancem, Crida per Lleida i Comú de Lleida titulada “ En defensa de totes les persones perseguides, agredides i reprimides per defensar la llibertat i la democràcia” en la que es demanava la reprovació de l’alcalde de Lleida i on s’exigia que s’ordenés als cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que abandonessin immediatament la ciutat de Lleida i fossin retornats a les casernes i aquarteraments d’origen.

La moció s’ha rebutjat amb els vots en contra del PSC, C’S i PP i hi han votat a favor CiU, ERC-Avancem, la Crida- CUP i el Comú de Lleida. En aquest moció hi han intervingut dos representants de l’ANC, Òmnium Cultura i diverses entitats de la ciutat.