<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/30604>>.

L'alcalde de Lleida destaca que l'Ajuntament ha garantit els serveis públics en temps difícils i també ha aconseguit una fita important amb l'aprovació del nou Poum

Àngel Ros reclama en el Ple de l'Estat de la Ciutat la col·laboració de la Generalitat per dur endavant la renovació dels nuclis antics dels barris i per impulsar la industrialització de Lleida amb el nou polígon de TorreblancaAnuncia l'obertura del Centre de Dia de Santa Clara pel juliol i que al segon semestre de l'any es durà a terme la remodelació de les places de la Panera i l'AuditoriDestaca que els serveis socials municipals van atendre durant l'any passat un 24% de les famílies de la ciutat

Àngel Ros reclama en el Ple de l'Estat de la Ciutat la col·laboració de la Generalitat per dur endavant la renovació dels nuclis antics dels barris i per impulsar la industrialització de Lleida amb el nou polígon de TorreblancaAnuncia l'obertura del Centre de Dia de Santa Clara pel juliol i que al segon semestre de l'any es durà a terme la remodelació de les places de la Panera i l'AuditoriDestaca que els serveis socials municipals van atendre durant l'any passat un 24% de les famílies de la ciutat

L'Ajuntament de Lleida celebra avui el Ple Extraordinari de l'Estat de la Ciutat, on l'alcalde, Àngel Ros, ha passat balanç de l'acció del govern municipal, destacant-ne "l'intens nivell de gestió política" per garantir els serveis públics per a tots els ciutadans i ciutadanes, així com l'aprovació inicial, després d'un ampli procés participatiu, del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que dibuixa els eixos bàsics del desenvolupament de la Lleida dels pròxims 15 anys.

"En un període molt difícil a la ciutat de Lleida i a tot Catalunya, l'Ajuntament de Lleida ha garantit i assegurat el servei públic, als ciutadans i ciutadanes. Hem intentat que la crisi econòmica, social i també institucional afectés el menys possible. En el cas de Lleida hem de dir que com a gran projecte addicional hem desenvolupat i aprovat el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que marca les línies i eixos bàsics del desenvolupament de Lleida pels 15 anys vinents. S'ha fet de forma absolutament participativa amb múltiples reunions amb veïns i veïnes i el teixit associatiu de la ciutat, per configurar un dibuix de la ciutat de Lleida que ha de créixer en qualitat de vida i oportunitats de desenvolupament empresarial i laboral pels lleidatans i lleidatanes", ha afirmat l'alcalde. Tall de veu d'Àngel Ros

Durant el seu discurs, el paer en cap ha mostrat el seu agraïment i orgull pels consensos i acords amb els grups municipals per poder dur endavant els projectes més importants de la ciutat, en especial el nou planejament urbanístic, que preveu una Lleida més verda, com ja s'està veient ara, ja que durant 2018 es plantaran a la ciutat 1.800 nous arbres.

Com a obres futures que s'endegaran pròximament, Ros ha destacat l'inici al segon semestre d'enguany de la reforma de les places de la Panera i l'Auditori, del carrer Príncep de Viana, del parc de Les Basses i l'ampliació del vial de Víctor Torres, a més de l'inici de la construcció de les torres de la Llotja, que generaran 500 llocs de treball durant tres anys. També es continuen les gestions per reactivar el pla de l'estació.

L'alcalde també ha reclamat la corresponsabilitat de la Generalitat per poder afrontar qüestions cabdals pel futur de la ciutat, com són l'impuls a la renovació urbana del Centre Històric i la Mariola i les parts més antigues dels barris tradicionals de la ciutat, per una banda, i per a promoure una assignatura pendent com és la industrialització de la ciutat, mitjançant l'inici de la urbanització del nou polígon de Torreblanca.

En l'apartat econòmic, Ros ha recordat que aquest ja és el sisè any de congelació de la majoria de taxes i impostos municipals, a més de la rebaixa en l'IBI, mentre es concedeixen un milió i mig d'euros en bonificacions fiscals a l'any i es continua reduint el deute.

El paer en cap ha posat de manifest la important tasca dels serveis socials municipals, que van atendre 26.440 persones durant l'any passat, el 24% de famílies de la ciutat (la majoria, gent gran), obrint 5.549 expedients per evitar talls de subministrament a famílies en risc i ampliant la cobertura de la teleassistència, que ja arriba al 42% dels majors de 75 anys i que aviat s'ampliarà a la telefonia mòbil. A més, al juliol s'obrirà el nou Centre de dia de Santa Clara, ha anunciat.

Per últim, en l'àmbit cultural, l'alcalde ha constatat la "consolidació del calendari d'esdeveniments", el reconeixement per part de la Unió Europea com "Ciutat Cultural i Creativa", i la posada en marxa del nou Museu Morera, a més de la feina per aconseguir que la Seu Vella sigui declarada Patrimoni Mundial de la Unesco.

S'adjunta el discurs del paer en cap

Intervencions dels grups municipals
Pel que fa a les intervencions dels grups polítics, la portaveu del grup del PSC a l'Ajuntament de Lleida, Montse Mínguez, ha indicat que el govern "ha buscat el diàleg i el pacte amb tothom" i ha reivindicat la tasca feta en àmbits com els serveis socials, la cultura i la memòria històrica.

El president del grup de CiU, Toni Postius, ha centrat el seu discurs en les repercussions de la "situació política gravíssima" del país i ha criticat l'aprovació del Poum sense un major consens. A més, ha ressaltat la tasca del seu grup a l'ajuntament amb la presentació de més de 600 preguntes, 60 mocions, 200 sol·licituds d'informació i al·legacions a uns 40 expedients.

La portaveu de Ciutadans a la Paeria, Ángeles Ribes, ha assenyalat que la seva tasca se centra a donar suport a propostes que beneficiïn l'interès comú de tots els ciutadans amb una oposició "responsable i constructiva", que els ha dut a fer més de 300 propostes, com la dels pressupostos participatius, a més de defensar "la llei i les institucions".

Per part del grup d'ERC, el president del grup, Carles Vega, ha censurat la gestió municipal de serveis com el transport públic, la zona blava i el manteniment dels carrers i s'ha mostrat en contra del nou Poum. A més, ha retret al govern compromisos que considera pendents en diferents àmbits i ha reclamat un major suport a la causa sobiranista.

En la intervenció del grup de la Crida-CUP, el regidor Francesc Gabarrell, s'ha centrat a criticar l'actuació municipal en l'àmbit de la cultura, on ha demanat una major oferta cultural als barris i impulsar projectes com el d'un nou arxiu municipal, i en el de les polítiques socials, que reclama han de basar-se en principis de justícia social.

Pel que fa al Partit Popular, la presidenta del grup, Dolors López, ha destacat que la tasca "d'oposició constructiva" del seu grup ha permès un pacte per la reducció de l'Impost de béns immobles i d'ajudes pel seu pagament, a més de mesures d'inserció laboral i l'impuls a la rehabilitació de Les Basses. També ha mostrat el seu suport al nou Poum.

En nom del Comú de Lleida, el regidor Sergi Talamonte ha criticat la tasca del govern en diferents àmbits com la política social i la gestió dels serveis públics i s'ha mostrat contrari al model que planteja el nou planejament urbanístic.

La regidora no adscrita, Rosa Maria Salmerón, ha destacat l'inici "d'una nova dinàmica de rebaixar la pressió fiscal dels lleidatans" i la tasca que s'ha fet per "dissenyar la ciutat del futur" amb el nou Poum. També ha fet una crida a la unitat per reclamar millores en infraestructures.

13 propostes de resolució aprovades, 2 de les quals parcialment

El Ple de l’Estat de la Ciutat ha aprovat 11 propostes de resolució presentades pels diferents grups municipals i 2 més han tirat endavant parcialment. Els grups han fet 17 propostes en total (en podien presentar fins a 3 cadascun).
Han tingut suport unànime dues propostes: una presentada per la Crida-CUP per al reconeixement dels 100 anys de la vaga de la Canadenca i l’altra, del Partit Demòcrata i Unió per impulsar un registre obligatori de grups d’interès de l’Ajuntament de Lleida.
Les tres que ha exposat el Partit Popular han prosperat. Han estat per instar al nou govern de la Generalitat a dur a terme els projectes pendents a la ciutat de Lleida; per un programa rehabilitació pisos buits destinats a lloguer social i per a l’adequació del Mercat del Pla com a espai de venda de productes de proximitat, degustació i servei de restauració.
El document que ha presentat Esquerra Republicana per Catalunya-Avancem en què instava l’equip de govern a implementar els acords adoptats s’ha votat per punts i s’ha aprovat parcialment.
El grup municipal de Ciutadans ha obtingut llum verda a les tres propostes que han estat sobre el manteniment dels equipaments educatius de l’Ajuntament de Lleida, per impulsar el concurs de murals “A Mural’art”i per promoure una campanya de civisme dels propietaris dels animals de companyia
El Partit Demòcrata i Unió ha aconseguit el suport per tirar endavant un punt de la seva exposició sobre el Poum, en què es demana reforçar la comunicació als afectats per edificis en situació de volum disconforme.
Finalment, les tres propostes del Partit dels Socialistes de Catalunya que han passat pel ple també han estat aprovades. Els temes han estat per una mobilitat territorial sostenible, per a la dignificació del sistema universitari català i sobre la millora del finançament de les escoles bressol públiques perquè la Generalitat pagui el finançament establert.
En acabar el ple, l’alcalde ha recordat que avui es commemora el Dia Mundial del Refugiat i ha convidat els assistents i la ciutadania a participar en el 1r Cercle del Silenci que es farà aquesta tarda a les 20 h a la plaça de la Paeria. L’acció, a iniciativa de CODIAR Lleida, es fa en solidaritat amb les persones migrades i refugiades,