<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/32683>>.

Suport unànime del Ple de la Paeria als treballadors i treballadores de l’empresa SADA

També s'ha aprovat amb el màxim consens l’Inventari de camins municipals de Lleida

També s'ha aprovat amb el màxim consens l’Inventari de camins municipals de Lleida

El Ple de Paeria ha aprovat per unanimitat la moció de suport a la plantilla de l’empresa agraoliamentària SADA, davant l’anunci del seu tancament. Els partits polítics amb representació a la corporació municipal han posicionat al costat dels treballadors/es, que veuen amenaçada la seva continuïtat a la firma i reclamen que es generi una resposta de rebuig per revertir la situació. El president del comitè d’empresa, Juan Noguero, ha exposat la importància de Sada en el sector agroalimentari lleidatà i ha proposat diversos acords a la moció, com reconèixer el paper determinat de l’empresa per a l’economia de la ciutat; la prioritat de mantenir els llocs de treball o fer les gestions que estiguin a l’abast de l’ajuntament davant les administracions implicades, empreses i organitzacions empresarials que puguin facilitar la continuïtat de l’empresa. Noguero ha agraït el compromís dels diferents grups municipals a l’hora de debatre i posar-se a la seva disposició en la defensa dels treballadors/es.
En representació d’ERC-AM, Sandra Castro, ha qualificat de greu l’anunci del tancament, ja que afecta directament unes 260 famílies i l’economia lleidatana en general. Ha apuntat que l’agroalimentari és el sector més important a Catalunya en ocupació i el segon en xifres de negoci, amb 124 indústries, de les quals 39 pertanyen a la càrnia. I ha citat Seneca: “el treball i la lluita criden sempre els millors”.
El portaveu del PSC, Jaume Sellés, ha apel·lat als treballadors perquè no defalleixin en la causa i que el seu grup havia fet gestions amb el Parlament i el Ministeri d’Agricultura. Sellés també ha fet ús de les cites, amb Bertolt Brecht, dient que hi ha gent que lluita un dia i és bo; n’hi ha que lluita un mes i és millor i després hi ha qui lluiten tota la vida, aquests són els imprescindibles.
Igualment, des de JxCat Lleida, Paco Cerdà, ha reiterat que estan al seu costat, amb l'oferiment de la intermediació, parlar amb la central de l'empresa i fer-los costat en allò que necessitin, perquè ha dit que no s’està parlant de xifres, sinó de persones.
La portaveu de Cs, Ángeles Ribes, ha apuntat que entre les prioritats del seu grup municipal hi ha incentivar el teixit empresarial i vetllar pels llocs de treball. Per això, com el conjunt de la corporació, s’ha posat a disposició dels treballadors/es per buscar solucions i interlocutors.
El Comú de Lleida, en veu d’Elena Ferre, ha recordat la inversió recent de 13 milions d’euros de SADA a Lleida pel que ha encoratjat la plantilla a reclamar contra el cessament de l’activitat i a no acceptar xantatges. I ha afirmat que des de la Paeria es treballarà per garantir la protecció de les persones i per combatre els abusos de les empreses.
De la mateixa manera, la portaveu del Partit Popular, Marisa Xandri, ha fet seves les reivindicacions de la moció, ha reiterat el suport a la plantilla i també s’ha solidaritzat amb els treballadors de l’empresa tèxtil Ponsfils, de Ponts, que també ha anunciat un ERO.
D’altra banda, l’alcalde ha explicat que les mocions d’entitats no debatudes en aquest ple, s’inclouran a l’ordre del dia del ple de novembre, en funció d'allò que acordi la Junta de Portaveus segons el cartipàs municipal.

Pel que fa als expedients de l’ordre del dia, la corporació municipal ha donat el seu vistiplau per unanimitat al nou Inventari de camins municipals de Lleida, una eina clau per estructurar la gestió dels vials de l’Horta. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha tingut un recordatori especial i sentit, a petició dels mateixos treballadors de l’àrea de l’Horta, pel funcionari Albert Barrufet, traspassat fa uns dies després d’una llarga malaltia, i que va ser, com a cap de Secció del departament de Sistemes d’Informació Geogràfica, un dels encarregats d’iniciar el procés per l’elaboració d’aquest document.

En l’àmbit econòmic, el ple municipal també ha aprovat els expedients de modificacions de crèdits al pressupost de 2019 de l’Ajuntament i al del Consorci del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. La tinent d’alcalde Montse Pifarré ha explicat que la modificació obeeix a la necessitat de suplementar partides insuficientment dotades o en les quals ha aparegut nova despesa. Pel que fa al Parc Científic, l’expedient s’ha aprovat per unanimitat i la segona tinent d’alcalde, Jordina Freixanet, ha destacat la importància que tots els grups municipals “anem plegats, tots a una” per fer front a la difícil situació econòmica que arrossega el Consorci, ja que el Parc compleix una important missió a la ciutat com a motor econòmic.

D’altra banda, el ple municipal ha acordat el desistiment del procediment de contractació d’una concessió administrativa sobre una finca situada a l’inici de l’avinguda Miquel Batllori, on estava previst destinar-hi un equipament comunitari. El segon tinent d’alcalde, Toni Postius, ha explicat que amb l’aixecament de la suspensió de llicències, en no aprovar-se ara el nou planejament urbanístic, alguns dels usos previstos en el plec de condicions no s’adequaven a la normativa vigent.