<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/32832>>.

El ple de la Paeria mostra el rebuig a la sentència de l'1-O i condemna la violència durant les protestes ciutadanes

S'aprova la contractació de l'allotjament d'urgència per a dones víctimes de maltractaments, mentre el govern defineix un nou model per aquest servei

S'aprova la contractació de l'allotjament d'urgència per a dones víctimes de maltractaments, mentre el govern defineix un nou model per aquest servei

El ple municipal de la Paeria ha aprovat avui la moció presentada pels grups d'Esquerra Republicana, JxCat i Comú de Lleida per tal de mostrar el rebuig a la sentència sobre els fets de l'1 d'octubre i de condemna de la violència durant les protestes ciutadanes de rebuig a la sentència.

El text, que ha estat votat per punts, afirma el caràcter estrictament cívic i no violent del moviment independentista i condemna l'ús de qualsevol mena de violència. A més, encomana a la comissió de l'1 d'octubre l'estudi de les actuacions policials durant les protestes i manifestacions, denuncia la criminalització de la dissidència i reivindica la llibertat ideològica i d'expressió. Per últim, insta a la Generalitat a promoure accions per aconseguir una solució democràtica al conflicte polític.

En nom dels grups del govern, el regidor Joan Ramon Castro, ha denunciat "la criminalització de l'independentisme" i la "vulneració de drets i llibertats" arran de la sentència. "El conflicte entre Catalunya i Espanya és de naturalesa política, no un problema de convivència, i els tribunals no seran la solució", ha afirmat. Castro ha reivindicat la necessitat de diàleg per buscar solucions, a més de reiterar "el rebuig dels grups de JxCat, ERC i el Comú a una sentència parcial, arbitrària, abusiva, immerescuda i sobretot injusta".

Per part del grup del PSC, la regidora Begoña Iglesias, ha demanat el respecte a totes les sentències i ha manifestat la voluntat dels socialistes d'escoltar i dialogar. "L'1-O va ser un fracàs absolut de dos actors que no van voler dialogar en cap moment. Ara tenim una nova oportunitat amb la investidura de Pedro Sánchez. Catalunya es mereix aquesta segona oportunitat, perquè seguir amb la confrontació no és positiu. Cal un diàleg i pacte sincer dins de la llei per sortir d'aquest carreró sense sortida", ha afirmat. El PSC ha donat suport a tres dels vuit punts de la moció.

En nom de Cs, que ha votat en contra de la moció, la seva portaveu, Ángeles Ribes, ha defensat que el judici va ser just i que cal qüestionar el caràcter pacífic de l'independentisme pels danys causats pels aldarulls. A més, ha remarcat que la responsabilitat del dispositiu va ser dels Mossos d'Esquadra, que depenen de la Generalitat. "Qui pateix persecució i repressió som els que defensem la llibertat de pensament", ha afirmat.

La regidora del Partit Popular, Marisa Xandri, ha acusat als partits del govern de voler "polititzar la justícia", ha negat que es persegueixi ningú per motius ideològics i els hi ha demanat que "abandonin el discurs processista que només promou l'enfrontament".

Servei públic per allotjar d'urgència dones víctimes de maltractaments

El consistori ha aprovat el plec de clàusules per contractar quatre places d'allotjament d'urgència en un establiment social destinades a dones víctimes de maltractaments i els seus fills i filles. El contracte tindrà una durada de sis mesos, ja que el Govern de la Paeria definirà el nou model de servei que, tant la tinenta d'alcalde Jordina Freixanet com la regidora Elena Ferre, han defensat que sigui un equipament públic. En aquest sentit, han anunciat que se celebrarà una audiència amb totes les parts afectades per tractar i fixar el nou model d'atenció. El punt s'ha aprovat per 22 vots a favor (ERC, JxCAT, Comú i PSC) i 5 abstencions (Cs i PP)

Altres plecs de clàusules aprovats en la sessió d'avui han estat el del servei de bars i menjadors de les llars de jubilats i el contracte privat de mediació i assistència de la cobertura de riscos laborals de l'Ajuntament de Lleida. El PP ha votat en contra en el darrer punt i la resta de grups han mantingut el sentit de vot dels plecs anteriors.

El Consistori també ha aprovat per unanimitat participar en la convocatòria de subvenció adreçada a entitats locals adscrites als Plans Nuclears d'Emergència. Així mateix, ha donat llum verda al Manifest del Dia Internacional de la Infància, dins del 30 aniversari de la convenció dels Drets dels Infants.

La Paeria, a la Fundació Joan Oró i la Fundació Lleida 21

La sessió del ple també ha servit per aprovar les designacions de l'alcalde Miquel Pueyo com a representant de l'Ajuntament de Lleida a la Fundació Joan Oró i de la regidora Sandra Castro, per a la Fundació Lleida 21, que promou accions de sostenibilitat.

La Paeria ha ratificat per unanimitat una addenda en el conveni per al finançament de la nova seu del Museu d'Art de Lleida (Museu Morera), acord firmat amb el Departament de Cultura de la Generalitat i l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.

El Ple ha aprovat la informació dels estats d'execució dels pressupostos de l'Ajuntament, organismes autònoms i empreses a 30 de setembre de 2019. També s'ha donat llum verda a l'informe donant compte de la tramesa de dades al Ministeri d'Hisenda, corresponent al tercer trimestre de 2019, relatiu al pressupost d'aquest exercici i de seguiment del Pla d'Ajust.

D'altra banda, ha rebutjat (amb el vot en contra de Cs i l'abstenció de la resta de grups polítics) els reconeixements de l'obligació a càrrec de tres partides per les obres realitzades als carrers de les Roses, d'Anselm Clavé i la plaça Ramon Berenguer IV.

Resta de mocions

La sessió ha rebutjat -amb l'abstenció de l'equip de Govern i el vol contrari de PSC, Cs i PP- la moció del Comitè en Defensa de la República (CDR), on demanava la destitució de Miquel Buch i Teresa Cunillera, la retirada dels cossos de seguretat de l'Estat i que la Paeria es personés com a acusació particular "davant l'evidència de la brutalitat policial".

En canvi, el ple ha aprovat la moció presentada per Jovent Republicà per fer arribar al Consell de Ciutat la proposta d'adjudicar els noms de Neus Català i Conxita Grangé a dos dels carrers que actualment porten nomenclàtors franquistes i de promoure unes jornades de record a aquestes dues figures. La resolució s'ha aprovat amb el vot a favor del Govern Municipal (ERC, JxC i Comú), l'abstenció del PSC i el vot contrari de PP i Cs.

Durant la sessió també s'ha donat el vistiplau a la moció presentada pel grup municipal del PP per a millorar l'enllumenat de Lleida per acabar amb els punts foscos, amb l'única abstenció del PSC. En canvi, ha estat rebutjada la que proposava el grup socialista en favor del Pacte pel civisme i impulsar la Carta de Valors de la ciutat de Lleida. Els grups del govern han proposat una transacció per un redactat alternatiu, però el PSC no l'ha acceptat i la moció ha estat rebutjada, amb els vots en contra d'ERC, JxCat i Comú de Lleida i els vots a favor de PSC, Cs i PP. Tampoc ha prosperat una moció plantejada per Cs de revisió de la seguretat a Lleida i rebuig de tota acció violenta emparada en motius polítics. S'ha votat per punts, amb vots en contra d'ERC, JxCat i Comú de Lleida i, parcialment, del PSC. Cs i PP hi han donat suport.