<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33039>>.

L’escriptor Josep Vallverdú, declarat fill predilecte de la ciutat de Lleida

Els grups aproven el compte general de l’any 2018El ple de l’Ajuntament demana per unanimitat que el tren d’alta velocitat low cost AVLO pari a l'estació de Lleida-Pirineus

Els grups aproven el compte general de l’any 2018El ple de l’Ajuntament demana per unanimitat que el tren d’alta velocitat low cost AVLO pari a l'estació de Lleida-Pirineus

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui, amb el suport unànime de tot el consistori, el nomenament de l’escriptor Josep Vallverdú com a fill predilecte de la ciutat. L’alcalde, Miquel Pueyo, ha glossat la figura de l’intel·lectual ponentí, de 96 anys, del qual ha destacat la seva tasca en diferents àmbits, com un dels escriptors més prolífics en llengua catalana, amb una especial dedicació a la literatura infantil i juvenil; com intel·lectual, amb una gran producció en forma d’articles, assajos i conferències; com a docent; i com a ambaixador de Lleida, la seva ciutat natal, i de la literatura catalana en general. 

“En totes i cadascuna d’aquestes facetes no només ha fet una defensa del català com a llengua de prestigi sinó que l’ha situada amb la seva obra en un nivell molt alt. Per a tots aquells que l’hagin llegit, resulta obvi que és una persona que reuneix uns alts valors personals, cívics i ètics”, ha assenyalat el paer en cap.

Aprovació del compte general de l’Ajuntament de Lleida de l’any 2018

El ple ha aprovat definitivament el compte general de l’Ajuntament de Lleida corresponent a l’any 2018. Es tracta d’un conjunt de documents que recullen la situació patrimonial, financera i pressupostària de l’Ajuntament i de tots els ens públics que en depenen. Ha estat aprovat amb el vot favorable de tots els grups excepte el PP, que s’ha abstingut.

La tinent d’alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha justificat que no s’hagi portat a aprovació fins ara per la necessitat d’aclarir l’estat comptable de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, ja que el Compte General ha de mostra una imatge fidel de la situació real. “Quan vam entrar al govern, inexplicablement no s’havia aprovat el Compte General perquè no estaven aprovats els comptes de l’EMU. Es coneixia de l’existència d’informes que requerien l’anàlisi d’aspectes concrets, que hem estat treballant i demanant informes d’especialistes. Finalment podem portar-lo a aprovació en la seva integritat i portar-los a la Sindicatura de Comptes”, ha assenyalat.

Per part del PSC, el seu portaveu, Jaume Sellés, ha afirmat que el govern va cometre un error en no portar a aprovació abans el compte general i ara “reculen de la pitjor de les maneres possibles fent veure que van endavant” i “sense tenir un projecte de ciutat”. A més, ha defensat la tasca dels governs socialistes per invertir i fer grans obres a la ciutat, sense que això hagi suposat superar ara els límits legals d’endeutament.

La tinent d’alcalde Anna Campos, en nom del grup de JXCat, ha defensat el seu vot favorable al Compte General tenint en compte l’aprovació “dels comptes anuals de l’EMU del 2018, amb el ferm compromís de reformular-los i que les anomalies i les esmenes necessàries figurin en dels comptes de 2019”.

Ángeles Ribes, portaveu de Ciutadans, ha titllat “d’irresponsables” als membres del govern per haver retardat l’obligació de presentar el Compte General, “per a finalment aprovar-los sense cap canvi”. Això ha posat en risc, ha assegurat, les transferències d’altres administracions cap a la Paeria i demostra que el govern “compleix amb la rendició de comptes a contracor”.

El portaveu del PP, Xavi Palau, ha destacat que considera adequat i correctament auditat i fiscalitzat el compte general des del punt de vista tècnic, però ha criticat que es presenti més enllà del termini legal fixat i ha considerat “massa ajustat” el romanent de tresoreria que li queda a l’Ajuntament.

En nom del Comú de Lleida, el tercer tinent d’alcalde, Sergi Talamonte, ha acusat els grups de l’oposició de voler carregar en l’actual govern la seva mala gestió econòmica i de no haver volgut resoldre l’aprovació dels comptes l’any passat quan “van tenir temps per fer-ho”. “Si haguessin assumit les seves responsabilitats no seriem aquí”, ha conclòs.

Lleida reclama parada del nou tren AVLO

El ple de la Paeria també ha aprovat avui una declaració institucional acordada per tots els grups municipals en la qual es reclama a Renfe que el nou Servei d’alta velocitat ferroviària de baix cost en la línia Barcelona-Madrid (AVLO) contempli aturades comercials a l’estació Lleida- Pirineus (vegeu document adjunt).

La declaració lamenta que amb la decisió de privar Lleida d’aquest servei, “la ciutat perd un gran avantatge competitiu i es torna a donar la circumstància que des de l’administració de l’Estat s’ofereixen més oportunitats a les grans ciutats en front de les mitjanes com Lleida” i reclama més sensibilitat front el desequilibri territorial i pel medi ambient. La Paeria s’ofereix com a interlocutor amb Renfe i amb el govern de l’Estat, en tant que es tracta d’una empresa pública, per mirar de revertir aquesta situació.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ja va enviar una carta al president de RENFE, Isaías Táboas, el passat 22 de gener on demanava que aquest nou servei d’alta velocitat no passés de llarg de Lleida.

Inici del procés per la caducitat de la concessió de l’estació d’autobusos

En el curs del ple s’ha aprovat el nomenament de l’interventor tècnic del contracte amb la concessió de l’estació d’autobusos de Lleida. Aquest pas és un tràmit previ a la caducitat de la concessió, al març de 2022, i suposa posar en marxa el procés per finalitzar la concessió de l’actual estació d’autobusos.

El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha expressat que la voluntat del Govern és de tirar endavant “el més ràpid possible” la construcció d’una nova estació per part de la Generalitat a l’entorn de l’estació ferroviària i que la previsió és que pugui estar llesta durant aquest mandat.

La convocatòria del concurs per la concessió de l’Estació d’Autobusos es va aprovar en el ple de 3 de maig de 1967 i es va adjudicar a l’agost d’aquell mateix any, mentre que l’equipament va entrar en funcionament el 24 de març de 1972. El termini de la concessió és de 50 anys a partir d’aquesta data, de manera que la concessió conclourà el 24 de març de 2022.

Polítiques de lloguer social

Uns altres dels assumptes aprovats al ple han estat la pròrroga del conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Lleida relatiu a l’Oficina Local d’Habitatge i també la pròrroga de l’acord que regula la col·laboració entre l’Agència d’Habitatge de Catalunya i la Paeria sobre el Programa de Mediació per al Lloguer Social.

Grups residents a l’Auditori Municipal Enric Granados

La sessió ordinària del ple del mes de gener ha aprovat també els convenis de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i set entitats i formacions musicals per a l’ús d’espai a l’edifici de l’Auditori Municipal Enric Granados. Es tracta de l’Associació Banda Simfònica Unió Musical de Lleida, l’Associació Lleidart Ensemble, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados, l’Associació Veus.Kat , l’Associació Jove Orquestra de Ponent, el Col·lectiu Free’t-Soundpainting i la Banda Municipal de Lleida.

Els comptes de l’EMU, endavant

El Ple, constituït en Junta General de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, ha aprovat els comptes anuals del 2018 amb els vots a favor de l’equip de govern -ERC, JxCat i Comú-, del PSC i de Cs i amb l’abstenció del PP.

Fa una setmana, el Consell d’Administració de l’EMU va acordar corregir les deficiències detectades als comptes de l’exercici 2018, amb el compromís de reflectir aquestes anomalies en els del 2019. Aquest fet permetrà desbloquejar els comptes generals de la Paeria i poder-los trametre a la Sindicatura de Comptes, tal com marca la legislació vigent.

Mocions

L’Ajuntament de Lleida ha aprovat que s’organitzi, per part de la Paeria, una jornada de portes obertes conjunta dels centres públics de la ciutat, dins de la moció presentada per la CGT per defensar aquest model d’equipaments i servei.

S’ha aprovat per unanimitat la resolució presentada pel PSC, en favor de la millora dels preus i les taxes universitàries i per un retorn del talent jove a Lleida.

També ha rebut el suport de tots els grups la moció del PP, de suport al sector de la fruita dolça de Lleida.

Així mateix, la moció de Ciutadans en favor de la correcta preservació del llegat del Doctor Oró ha estat aprovada unànimement.