<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33416>>.

El Ple de la Paeria aprova la modificació del pressupost municipal que permet destinar més recursos a la lluita per la Covid-19

Es prioritzaran la promoció econòmica i les accions socials, es destinaran 150.000 euros a autònoms i empreses afectats per la Covid i 70.000 euros més a aliments per a persones amb vulnerabilitatL’alcalde Miquel Pueyo ha anunciat que l’Ajuntament de Lleida farà un acte memorial per totes les persones que han mort com a conseqüència del coronavirus i s’instal·larà un espai de memòria al cementiri. També ha decretat el dol a la ciutat.En el marc del ple també s’ha anunciat que Lleida rebrà, el dia 2 de maig, 200 caixes de material de protecció per al personal de la Paeria provinent de la ciutat de Hefei (Xina)

Es prioritzaran la promoció econòmica i les accions socials, es destinaran 150.000 euros a autònoms i empreses afectats per la Covid i 70.000 euros més a aliments per a persones amb vulnerabilitatL’alcalde Miquel Pueyo ha anunciat que l’Ajuntament de Lleida farà un acte memorial per totes les persones que han mort com a conseqüència del coronavirus i s’instal·larà un espai de memòria al cementiri. També ha decretat el dol a la ciutat.En el marc del ple també s’ha anunciat que Lleida rebrà, el dia 2 de maig, 200 caixes de material de protecció per al personal de la Paeria provinent de la ciutat de Hefei (Xina)

El ple de la Paeria ha aprovat avui la modificació del pressupost de l’Ajuntament de Lleida que permetrà adaptar les finances municipals a la situació provocada per la Covid-19. Les principals accions que comportarà la modificació dels comptes municipals van adreçades a impulsar la promoció econòmica amb 150.000 euros per a autònoms i empreses, la no-liquidació de 539.000 euros en taxes a empreses i 70.000 euros per a garantir l’alimentació de les persones amb risc de vulnerabilitat. També s’ha donat llum verda al pla econòmic i financer que l’Ajuntament de Lleida ha treballat per afrontar el futur amb garanties.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat a l’inici del ple que ha decretat el dol a la ciutat per la Covid-19 i ha recordat que des del passat 6 d’abril les banderes de la Paeria onegen a mig pal. També ha explicat que la Paeria farà un acte memorial per a totes les persones que han traspassat com a conseqüència del coronavirus i s’instal·larà un espai de memòria al cementiri per poder acompanyar el dol a les persones que han patit pèrdues de familiars i persones estimades. El Paer en cap també ha explicat que hi haurà un espai per a què les persones de la confessió musulmana puguin realitzar els seus enterraments.

La ciutat de Lleida rebrà el proper 2 de maig material de protecció i seguretat provinent de Hefei (Xina), ciutat amb la que Lleida ha mantingut vincles durant els darrers anys, i fruit dels contactes fets per la Paeria. L’alcalde ha detallat que un avió carregat amb 200 caixes d’aquest material, que es destinarà a la protecció dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament, aterrarà demà a Torrejón de Ardoz. També ha explicat que la UME farà una desinfecció de la Llar de Sant Josep.

L’alcalde Miquel Pueyo ha agraït la predisposició de tots els grups municipals per sumar en la lluita contra la crisi de la Covid-19 i ha manifestat que aquesta pandèmia ha posat de manifest que el segle XXI és el segle de les ciutats: "Hi ha una realitat, les mancances que tenen encara les administracions locals en recursos, d’operativitat i crec que les ciutats establiran noves relacions i concòrdies”. L’alcalde ha expressat també que durant aquesta crisi “Lleida ha assumit un plus de capitalitat” i ha expressat la seva voluntat de parlar amb totes les administracions per aconseguir que Lleida surti de la crisi sanitària en les millors circumstàncies: “La meva missió és defensar els interessos de la ciutadania i no em tremolarà la mà per reclamar davant de totes les administracions”.

Aprovada la modificació del pressupost 2020 amb mesures per pal·liar els efectes de la Covid-19

La tinent d’alcalde Montse Pifarré ha defensat davant del ple la modificació del pressupost de l’Ajuntament per aquest 2020 per un import de 3.770.814 euros, que té tres objectius fonamentals: donar suport a la ciutadania en situació de major vulnerabilitat, fomentar l’ocupació i fer sostenibles les finances municipals. Pifarré ha explicat que els nous comptes municipals permeten “afrontar el resultat negatiu del 2019, per l’herència rebuda i afrontar el futur de manera sostenible”. Una de les xifres destacades d’aquesta modificació pressupostària és l’aportació municipal extra de 184.500 euros (inclou els 95.000 euros del cost del confinament de persones sense llar al pavelló Agnès Gregori i Hotel Rambla, entre d’altres) a polítiques socials.

Pifarré també ha exposat les mesures del Pla Econòmic i Financer que ha realitzat l’Ajuntament de Lleida i que inclou l’estalvi d’inversions en un 10%, la reducció de 300.000 euros en l’àmbit de personal, que es negociarà amb els sindicats, i l’aportació en tres anys per a l’escola de Pinyana, que es reduirà en 1 milió i serà de 265.000 euros.

La modificació del pressupost  ha quedat aprovada amb els 15 vots a favor de l’equip de govern (ERC, JuntsxCat i ComúdeLleida), 9 abstencions (PSC i PP) i els 3 vots en contra del grup de Ciutadans. (Més informació sobre la modificació del pressupost).

La regidora Begonya Iglesias (PSC) ha criticat l’import destinat al teixit empresarial, ha dit que el govern actua amb improvisació i ha insistit en què el cost de l’Escola de Pinyana l’ha d’assumir la Generalitat. Per la seva banda, la regidora Àngeles Ribes, portaveu de C’s, ha expressat el seu vot negatiu a la modificació pressupostària, ha demanat un canvi de rumb en la política econòmica de l’Ajuntament i ha criticat especialment la retallada en un 90% a GlobaLleida, un dels principals impulsors de treball”. El regidor del PP, Xavi Palau, ha reclamat un major ajut a empresaris i la creació d’un lobby lleidatà “per reclamar un finançament just per a la nostra ciutat”. En el ple també s’han aprovat les mesures adoptades per suspendre diversos contractes a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma amb 18 vots a favor (ERC, JuntsxCat, Comú de Lleida i C’s) i 9 abstencions (PSC i PP).

Noves taxes per Serveis Educatius i acollida d’infants a les Escoles Bressol

El ple de la Paeria també ha aprovat avui les noves taxes per serveis educatius que afecten al servei d’acollida de matí i tarda de les Escoles Bressol Municipals i a les matrícules del Conservatori i l’Escola de Música, que es pagaran al setembre.

La regidora Sandra Castro ha explicat que a partir del curs 2020/21, l’horari lectiu al matí s’iniciarà a les 8.30 h, amb entrada flexible fins les 9 h, i acabarà a les 12 h; a la tarda, serà de 15 h a 16.30 h. “Per tant, el servei d’acollida del matí serà de 8.00 h a 8.30 h, just abans de l’inici de l’horari lectiu, i l’acollida de la tarda, de 16.30 h a 17 h. Així doncs, de 8.30 h a 9 h, les famílies no caldrà que facin ús del servei d’acollida en quedar aquesta franja inclosa dins de l’horari lectiu”.

 

La proposta per a la taxa d’acollida, per a cada torn, és de 10€ els mesos de setembre i juny i de 15€ d’octubre a maig (el cost per dia i torn és de 0,75€ aproximadament).

 

Pel que fa a les taxes del Conservatori i l’Escola de Música es pagaran al setembre i els drets passen de pagar-se trimestralment a fer-ho mensualment. D’aquesta manera, la regidora Sandra Castro ha explicat que “s’atèn una demanda de les famílies i permet que si, a principi de curs, algun infant deixa el conservatori, el cost per la família no sigui tan elevat”.

 

El govern ha deixat sobre la taula els punts 12, 13 i 14 procedents de la Comissió de Polítiques de la Gestió Urbanística i Mobilitat.

 

Suport als col·lectius d’acollida d’animals


S'han aprovat per unanimitat al ple de la Paeria els convenis de col·laboració amb les protectores d'animals Associació Amics dels Animals del Segrià, Lydia Argilès i Proteger los Inocentes, per cedir en adopció animals del Centre d'Acollida d'Animals de Companyia de Lleida.

 

 

Pròrroga al conveni pel servei de centre de Dia de Magraners i Santa Clara per a gent gran dependent

 

En l'àrea de drets socials, s’ha aprovat per unanimitat la pròrroga del conveni per al 2021 per a la prestació del servei dels Centres de dia Magraners i Santa Clara per a gent gran dependent. És la tercera renovació del conveni –que en preveu 4–, entre la Paeria i la Generalitat, per al concert de 40 places, 20 a cada centre.

A proposta de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, s’ha aprovat també de forma unànime la concessió de plaques de la Paeria al mèrit educatiu o pedagògic a les escoles Pràctiques I, Alba, Joan XXIII i Magraners, al Moviment d’Innovació Educativa de Lleida i al Centre de Formació d’Adults Joan Carles I.

Encara en educació, s’ha donat llum verda amb el suport de tots els grups al conveni de col·laboració amb l’Observatori de la Infància i l’Adolescència de la ciutat. El treball amb l'observatori contribueix en les recomanacions per a la pressa de decisions polítiques i estratègiques en els departaments vinculats a la infància i les famílies i en la formació, l'acció i la recerca dels professionals.