<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33521>>.

L’Ajuntament de Lleida aprova modificar el pla director de l’Àrea Residencial Estratègica de Lleida

L’objectiu és fer viable el desenvolupament d’aquest gran sector, situat al voltant de la LL-11, entre els barris de Cappont i la Bordeta, reduint les càrregues urbanístiques previstesVistiplau del consistori al projecte supramunicipal del polígon Torreblanca-Quatre Pilans i MoredillaL’alcalde anuncia la creació d’una comissió Especial per aclarir els fets de l’Aula de TeatreEl ple aprova la suspensió de la taxa de terrasses fins al 30 de juny

L’objectiu és fer viable el desenvolupament d’aquest gran sector, situat al voltant de la LL-11, entre els barris de Cappont i la Bordeta, reduint les càrregues urbanístiques previstesVistiplau del consistori al projecte supramunicipal del polígon Torreblanca-Quatre Pilans i MoredillaL’alcalde anuncia la creació d’una comissió Especial per aclarir els fets de l’Aula de TeatreEl ple aprova la suspensió de la taxa de terrasses fins al 30 de juny

El ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat aquest matí sol·licitar a la Comissió de Territori de Catalunya la modificació del Pla Director Urbanístic de l'Àrea Residencial Estratègica (ARE) de Lleida. Un gran àmbit de 61,4 hectàrees, situat entre Cappont, la via del ferrocarril i el barri de la Bordeta, al voltant de la LL-11, que està pendent de desenvolupar des de la seva aprovació l'any 2009.

La proposta, que ha comptat amb el suport dels grups municipals d’ERC, JxCat, Comú de Lleida i Partit Popular i el vot en contra de PSC i Ciutadans, ha estat defensada pel primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, el qual ha explicat que l’actual pla director era actualment inviable per tenir unes càrregues urbanístiques molt elevades, pel que fa al percentatge de vials i els costos de les noves obres d'urbanització i de la millora de les infraestructures existents que estan projectades. A més, determina la impossibilitat de dur a terme el seu desenvolupament per fases. Tot això el fa actualment inviable urbanística i econòmicament.
Postius ha explicat que la modificació plantejada ha de permetre rebaixar els costos d'urbanització, ajustar les indemnitzacions per edificacions, instal·lacions i activitats compatibles amb el planejament i racionalitzar les obres concretes en les infraestructures. També preveu dividir el sector en diferents polígons, per facilitar l'execució del desenvolupament urbanístic per fases.
La proposta ha rebut el suport del PP, que en veu de Marisa Xandri ha manifestat que no s’oposaven a la modificació del pla director, per trobar-lo carregat de bones intencions, malgrat que tenia certs dubtes sobre les possibilitats del seu desenvolupament en la conjuntura econòmica actual. Per la seva part, els grups de Ciutadans i PSC s’han oposat, votant en contra. Ángeles Ribes ho ha argumentat en la descapitalització que patiria el patrimoni municipal a la zona a través de l’EMU, per la depreciació dels terrenys; mentre que Jaume Sellés ha basat l’oposició socialista per la cessió de sobirania a la Generalitat, per l’absència de projectes del govern en el desenvolupament de la zona i per deixar la iniciativa en mans de promotors privats.
Solar de Magisteri
A més d’aquest projecte, el Ple municipal també ha aprovat l’acceptació de la cessió gratuïta per part de la Generalitat a la Paeria de l’ús del solar de l’antic Magisteri, ubicat al número 65 del carrer Sant Martí. El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha explicat que és una cessió per a tres anys d’una finca de 5.225 m2 i que l’espai es destinarà a l’aplec de materials i casetes d’obres de renovació de la xarxa d’aigua i a aparcament públic de vehicles. En els darrers mesos s’ha vist la seva utilitat per als veïns del barri i el sector de la restauració com a aparcament.
La regidora popular Marisa Xandri ha reivindicat el condicionament del solar per donar resposta als veïns i establiments, donat que amb les obres i la remodelació de la zona hi ha manca d’aparcament, a més que és un espai que pot dinamitzar el Centre Històric. Per part del grup de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha considerat que la cessió per 3 anys és precària, ja que s’hi poden fer poques polítiques públiques en aquest temps i hi veu raons polítiques o electoralistes. El portaveu dels socialistes, Jaume Sellés, ha celebrat que la cessió del solar pugui beneficiar la ciutat, però ha matisat que és un entorn que s’hauria d’endreçar i que han demanat un informe per aclarir si s’han donat les garanties jurídiques per l’ingrés dels diners del parquímetre en el mig any que ha funcionat l’aparcament.
En aquest punt, la votació ha quedat amb 16 vots a favor (ERC, JxCat, Comú i PP), 3 vots en contra (Cs) i l’abstenció dels 7 regidors del PSC.
Polígon Torreblanca-Quatre Pilans i Moredilla
Un altre dels projectes de l’àrea d’urbanisme que ha rebut el vistiplau del Ple municipal ha estat l’informe sol·licitant a la Generalitat la formulació del Pla director d’activitat econòmica del polígon industrial de Torreblanca-Quatre Pilans i Moredilla. Es tracta d’un pla urbanístic d’àmbit supramunicipal i de gran rellevància econòmica, ja que permetrà desenvolupar un gran sector industrial de 800 hectàrees de superfície, que el govern de la Paeria considera clau per avançar en la política de promoció del teixit industrial de Lleida.
El primer tinent d’alcalde Postius ha defensat aquest projecte, que ha de permetre la implantació a la ciutat d’empreses multinacionals que aportin valor afegit a l'economia lleidatana, que atreguin talent forà, que retinguin el propi i que permetin el retorn de professionals que han hagut de marxar per falta d'oportunitats i que desitjarien tornar.
La iniciativa ha comptat amb el suport dels tres grups municipals del govern (ERC, JxCat i Comú), i del Partit Popular, sumant un total de 16 vots. Per altre costat, ha recollit 7 abstencions del PSC i 3 vots en contra, de Ciutadans.
Marisa Xandri ho ha justificat afirmant que el PP sempre donaria suport a qualsevol projecte que fos beneficiós per Lleida i pel bé del conjunt dels ciutadans, vingués d’on vingués.
Per la seva part, Joan Queralt ha argumentat l’abstenció del PSC perquè no aportava cap avenç quant a planificació de sòl industrial, que no recollís el POUM projectat en l’anterior govern municipal, i perquè en renunciar a desenvolupar el projecte municipal de Torreblanca-Quatre Pilans, qualificat de valor estratègic, i barrejar-lo amb iniciatives dels municipis de l’entorn, es posava en perill els interessos de la Paeria i se cedia la iniciativa que hauria de pilotar lncasol i l’Ajuntament a mans privades.
Ángeles Ribes ha explicat el vot en contra de Ciutadans, perquè l’operació era “el conte de la lletera”, en un moment que s’estan produint casos de desindustrialització, i ha demanat cautela, més informació i estudi.
El darrer dels temes de l’àrea d’Urbanisme que han passat aquest matí pel Ple de la Paeria ha estat la modificació de l’Ordenança sobre llicències d’obres i comunicacions prèvies, per poder fer més àgils la tramitació administrativa. La proposta de l’equip de govern ha comptat amb 17 vots a favor (ERC, JxCat, Comú, PP i C’s) i 7 en contra (PSC).
Comissió Especial per aclarir els fets de l’Aula de Teatre
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha avançat que proposarà per al pròxim ple del consistori la creació d’una Comissió Especial per fer el seguiment de què ha passat a l’Aula Municipal de Teatre durant 20 anys, tal com s’ha relatat en diversos mitjans de comunicació els darrers dies. Pueyo ha assenyalat que si apareixen noves denúncies, la Paeria les acompanyarà i, si s’escau, les portarà a Fiscalia. Igualment, ha dit que es facilitarà amb celeritat tota la informació que tingui a l’abast al Síndic de Greuges, que s’ha posat en contacte amb la Paeria perquè ha obert una investigació d’ofici davant uns fets molt greus.
El paer en cap ha anunciat que es plantejarà algun tipus de reparació moral a les víctimes, quan sigui possible, i que es revisaran els contractes vigents amb les entitats que gestionen l’Aula per trobar un canvi de model. Ha anotat algunes mesures que ja s’han pres, com la contractació de formació per al professorat de l’Aula, la redacció d’un protocol en el context específic del centre, atenció psicològica individual i en grup, a través de Dones a Escena o de l’Aula, treball amb Casal de la Dona, etc.
Pueyo ha reiterat la condemna més rotunda davant qualsevol situació de violència de gènere, en espais públics o privats, i que s’actuarà amb contundència, amb el compromís de seguir treballant per una ciutat segura i lliure d’agressions sexistes per aconseguir espais segurs, on es garanteixi el respecte a tothom. Ha conclòs que cap mena de violència té cabuda a la ciutat.
El Ple aprova la suspensió de la taxa de terrasses fins al 30 de juny
Per altra part, el Ple ha aprovat la modificació de l’ordenança fiscal 3.1 d’ocupació de la via pública que contempla de forma transitòria la suspensió de la taxa de terrasses fins al 30 de juny, una suspensió que podria ampliar-se en funció de la declaració de l’estat d’alarma per la Covid-19 i les restriccions d’ús de la via pública.
La sisena tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha detallat que els serveis tècnics estan tenint molta feina en la tramitació les sol·licituds rebudes, però que la voluntat, tal com s’ha expressat a les reunions mantingudes amb la Federació d’Hostaleria de Lleida, és estar al costat del sector de la restauració. Pifarré ha respost a l’oposició que l’equip de govern està obert a propostes serioses i completes.
El PSC, en veu de la regidora Begoña Iglesias, ha qualificat la gestió de poc eficaç, sense resposta al teixit comercial i amb manca de sensibilitat, especialment en sectors que més estan patint els efectes de la situació d’excepcionalitat. Per això, ha demanat accions amb contingut, rigor i que ajuden el sector, i no fer “política de gestos”, que no és suficient.
Des de Ciutadans, Àngels Ribes, ha aplaudit la proposta, afegint que és insuficient, i s’ha remès a la bateria de propostes que ha fet el seu grup, refermant que són propostes realitzables en diferents àmbits. Ha comentat que s’ha de ser proactiu i s’han de coordinar les diferents regidories. Ha allargat la mà a l’equip de govern per alleugerir la pressió a la ciutadania i als col·lectius afectats.
El portaveu del grup popular, Xavi Palau, creu que la mesura és encertada. Ara bé, “cal anar més enllà” i, segons ha dit, s’ha de vetllar pel sector, que veurà afectats els ingressos per la situació originada pel coronavirus. Palau valora les aportacions positives per sumar esforços i fer propostes que ajudin la ciutadania.
ERC, JxCat i Comú de Lleida han emès el seu vot favorable a la modificació de l’ordenança fiscal 3.1, davant dels 7 volts adversos del PSC i l’abstenció de Cs i PP.
Conveni amb la Diputació per habilitar persones temporeres positives per Covid-19
El conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i la Paeria per les despeses socials derivades de la campanya de persones treballadores temporeres de la fruita 2020 a causa de la pandèmia del coronavirus ha obtingut el suport unànime de tots els grups. L’acord determina que s’habiliti l’hotel Rambla de Lleida com a centre d’acollida perquè els temporeres positius per Covid-19. La regidora Sandra Castro ha apuntat que l’espai tindrà capacitat per a 40 persones de manera simultània amb garantia sanitària. La corporació provincial destinarà fins a 300.000 euros i la Paeria es farà càrrec de les despeses de personal i dels béns de servei. A més, en el conjunt de l’operació, hi ha la participació del Departament de Salut.
L’oposició ha valorat la col·laboració entre ambdues entitats, en un tema transversal com la campanya de recollida de la fruita, i han criticat la gestió de l’equip de govern sobre el projecte d’atenció a les persones temporeres.
Altres acords
Un altre dels acords vinculats a les conseqüències del Covid-19 ha estat la modificació de les bases reguladores per a la concessió d’ajuts a autònoms i pimes. Un pla estratègic defensat pel setè tinent d’alcalde Paco Cerdà, que ha rebut el suport de la majoria de grups del consistori (19 vots d’ERC, JxCat, Comú, Cs i PP), tret de l’abstenció del PSC (7 vots).
La sessió plenària també ha donat compte dels estats d’execució dels pressupostos de la corporació i els seus ens vinculats. La tinent d’alcalde Pifarré ha explicat que, que fa als ingressos, l’informe comptable està endarrerit per la modernització sistema –s’espera tenir-ho regularitzat al 2n trimestre-, i que en les despeses, l’estat de compte reflecteix 21,5 milions d’euros, que és un 13,1 per cent del pressupost.
També s’ha donat compte de la inexistència de reclamacions i del caràcter definitiu de l’expedient de modificacions de crèdits al pressupost municipal i al pressupost del Turisme de Lleida del 2020.
Alhora, ha tirat endavant per unanimitat dues bonificacions ICIO a la Universitat de Lleida i Confrinvest SL.
El Ple ha aprovat la comptabilitat sol·licitada per la treballadora LSB amb 12 vots a favor (ERC, JxCat), 5 vots en contra (Ciutadans i PP) i 9 abstencions (PSC i Comú de Lleida).
En un altre àmbit, el ple ha aprovat per unanimitat el conveni de col·laboració entre els ajuntaments de Lleida, Perpinyà i Girona i els seus respectius organismes en matèria de turisme, relatiu a la promoció conjunta d’un nou producte d’itineraris fluvials.
Al final del ple, en el capítol d’altres intervencions, l’alcalde ha concedit l’ús de la paraula a Toni Baró, president de la Federació d’Associacions de Veïns, el qual ha demanat crear una gran taula de consens, per aprofitar l’experiència que podem treure plegats les administracions, les entitats i la ciutadania de l’experiència del Covid-19, “perquè tenim moltes coses pendents”.
Comiat de la regidora Regina Cairol
El ple del mes de maig ha arrencat amb l’acceptació de la renúncia de la regidoria Regina Cairol, qui ha estat al capdavant de la Regidoria de Polítiques per als Drets Socials. Cairol ha deixat clar que la renúncia està motivada per motius personals i ha mostrat agraïment al seu partit per la confiança i l’oportunitat de formar part del projecte a la Paeria. També ha donat les gràcies pel suport que ha rebut per part dels membres de la Corporació, així com el del personal de la Regidoria. Ha dit que s’emportava un gran bagatge i s’ha posat al servei de les entitats socials, amb els quals ha estat treballant i seguirà treballant, amb la seva incorporació com a funcionària de la Generalitat. Regina Cairol ha afirmat que les persones són el primer i que seguirà compromesa en aquesta tasca.
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha agraït la tasca i la dedicació Cairol en aquests mesos que ha estat a la Paeria i ha assegurat que seguiran treballant i col·laborant amb la Generalitat en l’àmbit de l’atenció a les persones. Pueyo li ha tramès els millors desitjos en l’àmbit personal i professional.