<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33621>>.

L’Ajuntament de Lleida aprova la modificació del Cartipàs municipal

Mariama Sall pren possessió com a nova regidora de la Paeria en el ple extraordinari celebrat aquest migdia

Mariama Sall pren possessió com a nova regidora de la Paeria en el ple extraordinari celebrat aquest migdia

L’Ajuntament de Lleida ha aprovat la modificació del Cartipàs municipal en el ple extraordinari celebrat aquest migdia, en rebre el suport dels 15 regidors de l’equip de Govern (ERC, JxCat i Comú de Lleida). Només han votat el contra els regidors dels grups municipals de Ciutadans (3) i Partit Popular (2), mentre que els del Partit dels Socialistes s’han abstingut (7). La sessió plenària s’ha iniciat amb la presa de possessió de Mariama Sall com a nova regidora del consistori, que ha estat investida per l’alcalde Miquel Pueyo, al saló de sessions de la Paeria, amb la imposició de la venera i el lliurament de l’escut de la ciutat.

La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha estat l’encarregada de defensar la modificació del Cartipàs municipal, al·ludint a dos motius: les conseqüències de la Covid-19 i la creació de la nova regidoria que ha de vetllar pel dret a les Persones, el desenvolupament de la Comunitat i l’Agenda 2030.
Freixanet ha defensat la planificació d’un govern que des d’un inici s’ha estructurat en un heptàgon, que assumeix els reptes de treball per una Lleida Segura, Valenta, Connectada, Saludable, Emprenedora, Justa, Propera i Compromesa.
Els efectes de la pandèmia, que han generat una crisi sanitària però també econòmica i social, incrementant les desigualtats, fa que des de la Paeria es posi l’atenció en els drets civils, polítics, socials i educatius a través de la Regidoria d’Educació, Drets Civils i Feminismes, abastint l’acció de govern de la Lleida compromesa, a la qual se suma ara la nova Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030.
Les intervencions dels portaveus dels grups de l’oposició han estat totes elles per criticar la modificació amb diversos arguments. Jaume Sellés, del Partit dels Socialistes, ha titllat de decebedora i desconcertant l’acció de govern que, segons el seu criteri ha indignat a la ciutadania i els diversos agents socials per les promeses incomplides després d’un any de gestió municipal que ha qualificat de desgovern i improvisació.
La portaveu de C’s, Àngeles Ribes, ha justificat el vot en contra del seu grup a “l’enèsima modificació” d’un Cartipàs, l’objectiu de la qual responia a criteris personals que interessos generals del consistori. Al mateix temps, ha mostrat la seva disconformitat amb la creació d’una regidoria on es barrejaven matèries i competències dispars.
Xavier Palau, portaveu del PP, també ha anunciat l’oposició a la proposta de modificació del Cartipàs, perquè aquesta reforma no responia als grans reptes que la ciutat té plantejats i ha de fer front. A més de la crisi econòmica, social i sanitària derivada dels efectes de la pandèmia, Palau ha demanat atenció pel problema generat per la temporada de la fuita i ha alertat de la percepció que tenim guetos al Centre Històric i la Mariola, que poden escampar-se a altres zones de la ciutat.
Nova regidora
El Ple Extraordinari de la Paeria s’ha iniciat amb la presa de possessió de Mariama Sall, en substitució de Regina Cairol, que va renunciar al càrrec el mes passat.
L’alcalde Miquel Pueyo, que ha donat la benvinguda a Mariama Sall, la qual es fa càrrec de la Regidoria de polítiques per als drets a les Persones, la Comunitat i l’Agenda 2030, ha aprofitat per anunciar que el dissabte 27 de juny, l’Ajuntament de Lleida celebrarà un acte en memòria de les persones que han traspassat durant el confinament per la pandèmia. “La ciutat els deu aquest acte de reparació, aquesta oportunitat d’acompanyar les famílies en un procés de dol, que no van poder fer-ho en el seu moment per l’estat d’alarma”, ha dit.
Al mateix temps, el paer en cap ha recordat la celebració de les sessions telemàtiques ‘Àgora de Lleida, Oportunitats i amenaces per la ciutat postcovid’, que tindran lloc el 30 de juny i 1 de juliol, i ha fet una crida a participar-hi.
L’alcalde ha cedit la paraula a la nova regidora, que ha volgut dedicar les seves primeres paraules “a la gent jove, a les dones, a les musulmanes, a les ètnies que no són la raça blanca. Heu de saber que tots junts tenim el poder i la capacitat de marcar el ritme del país, de la ciutat i del món. I que ningú us faci creure el contrari”.
Sall ha agraït el seu partit que hagi apostat per la diversitat cultural, d’edat, de classes socials, ètnies i religions en escollir-la en el seu moment per formar part de les llistes electorals. “M’enorgulleix molt –ha dit-, perquè del lloc on venen els meus pares i d’on vinc jo mateix, l’exercici de la política és un privilegi reservat a aquells que gaudeixen de recursos econòmics, o tenen uns estudis superiors, generalment homes grans, adults que dominen la llengua que ens ha colonitzat, molt millor que la pròpia”, ha dit.
Junta General de l’EMU
Per altra part, en finalitzar el ple extraordinari, el consistori s’ha constituït en Junta General de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) per aprovar el relleu d’un dels membres del Consell d’Administració. Per 25 vots a favor i dues abstencions, s’ha aprovat el nomenament de Sergio Hedo Antonijoan en substitució de Cèsar Béjar.