<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/33788>>.

Acord unànime a l’Ajuntament de Lleida per crear una mesa transversal per a la recuperació de la ciutat

Miquel Pueyo: “Ara més que mai cal la intel·ligència col·lectiva i la generositat de tothom. Hem de revertir la situació, hem d'enfortir la ciutat, l'economia de les persones i la de les empreses” Al ple municipal s’ha aprovat la suspensió de les taxes d’ocupació de la via pública i de mercats per als paradistes de roba, calçat i complements

Miquel Pueyo: “Ara més que mai cal la intel·ligència col·lectiva i la generositat de tothom. Hem de revertir la situació, hem d'enfortir la ciutat, l'economia de les persones i la de les empreses” Al ple municipal s’ha aprovat la suspensió de les taxes d’ocupació de la via pública i de mercats per als paradistes de roba, calçat i complements

L'Ajuntament de Lleida ha acordat crear una mesa transversal per pal·liar els efectes econòmics, socials i sanitaris provocats per la covid-19. Estarà integrada per tots els grups municipals i representants dels agents socials i econòmics, d'entitats veïnals i del teixit associatiu de la ciutat, i també per personal acadèmic, educatiu i sanitari.
La finalitat de la mesa és elaborar un Pla de treball i el seguiment permanent de les accions efectuades per a la reconstrucció i la recuperació de l'activitat a Lleida, la inclusió d'una sèrie de mesures de xoc i dotar-les dels recursos econòmics, materials i humans necessaris per implementar-les.
El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha ratificat la declaració institucional que aquest matí, en un acte públic al Saló de Sessions de la Paeria, han rubricat el paer en cap Miquel Pueyo, el cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, i els portaveus dels grups municipals: Jordina Freixanet (ERC), Jaume Sellés (PSC), Toni Postius (JxCat) Ángeles Ribes (Ciutadans), Elena Ferre (Comú de Lleida) i Xavier Palau (PP).
“Quan hi ha en joc la salut i l’economia de les persones, quan hi ha en joc, en definitiva, la vida, cal sumar sempre”, ha dit l’alcalde de Lleida, qui ha remarcat la pluralitat ideològica de la taula transversal i l’àmplia participació ciutadana a la qual aspira.
Miquel Pueyo ha assegurat: “Ara, més que mai, cal la intel·ligència col·lectiva i la generositat de tothom. Hem de revertir la situació, hem d'enfortir la ciutat, l'economia de les persones, la de les empreses. Hem de vetllar perquè aquells negocis -tant els de tota la vida com les apostes més recents- que han patit més el tancament se'n puguin sortir. Hem de crear un ambient propici per al turisme, per a la promoció, per a la reactivació. Hem de garantir que tothom sigui conscient que forma part d'una col·lectivitat i que protegint-se a ell protegeix la resta, sobretot els més vulnerables”.
El cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, ha assenyalat: “La taula de diàleg conjunta per a la qual hem insistit en fins a quatre ocasions ens ha d’ajudar a trobar una resposta eficaç a la crisi i a fer els acompanyaments que siguin necessaris”.
El tinent d’alcalde Paco Cerdà ha manifestat que el seu grup serà “actiu i proactiu en els 4 àmbits de treball que planteja aquesta mesa de recuperació, perquè la cultura que s’ha d’imposar en una situació extrema com aquesta només és una, la de l’entesa i el pacte."
La regidora Elena Ferre ha demanat que la mesa transversal no es quedi en una foto d’unitat: “Cal que siguem capaces de treballar juntes perquè Lleida se'n surti com abans d'aquesta crisi descomunal”.
La regidora de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha asseverat: “només treballant junts podrem troba solucions a aquest avenir incert”. Ribes ha volgut recordar "totes les persones que han mort pel coronavirus, a qui no ha pogut seguir treballant i a qui no ha parat de fer-ho”.
El portaveu del PP, Xavier Palau, ha expressat la seva adhesió a la declaració i a la mesa transversal -“ara i sempre ens impliquem per Lleida”- a la vegada que ha manifestat que “l’Ajuntament de Lleida no ha estat a l’altura” en la gestió de la crisi de la Covid-19.
Suspensió de les taxes de les terrasses i de les parades de roba als mercats
L’Ajuntament suspendrà la taxa d’ocupació de la via pública, de manera que no es cobrarà del 15 de juliol fins a finals d’any. És a dir, només es cobrarà l’equivalent a un trimestres, de l’1 de gener al 15 de març i els 15 dies de juliol sense mesures restrictives. El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha afirmat que és una decisió per aportar en un sector important de la ciutat que ha quedat molt afectat per la crisi sanitària. Postius ha incidit en què s’han mantingut reunions i converses amb els agents implicats per intentar que reactivin la seva activitat. Alhora, ha explicat que han aconseguit que la setmana que ve la Generalitat concreti les bases dels 4 milions d’euros que destinarà als negocis afectats i ha recordat que l’Estat no diu res pel que fa a les ajudes als Ertos, la seguretat socials, els autònoms, etc.
Igualment, es modificarà l’ordenança sobre la taxa de mercats per no cobrar als paradistes de roba, calçat i complements. La regidora de Consum Comerç i Mercats, Marta Gispert, ha dit que s’aplicarà a partir del setembre i que s’està estudiant per veure com es pot “salvar la situació del mes d’agost”, buscant sortides per ajudar les famílies afectades. La socialista Iglesias ha criticat la incapacitat de l’equip de govern per liderar i empatitzar amb la ciutadania i mala gestió, fet que han pagat, entre altres, els i les paradistes. I s’ha mostrat en desacord en la taxa de les terrasses per la inestabilitat mostrada, per insuficient i perquè no han defensat el sector. Ángeles Ribes, de Cs, ha tornat a incidir en què són propostes que arriben tard i que calen més solucions, com les presentades pel seu partit al principi del confinament al març. Del PP, Palau ha deixat palès que l’Estat i la Generalitat han deixat Lleida desemparada i que no han estat a l’alçada, pel que calen més mesures complementàries i exigir compensacions al conjunt d’administracions.

La suspensió del cobrament de la taxa de terrasses ha comptat amb 20 vots a favor dels regidors d'ERC, JxCat, Ciutadans, Comú i PP i 7 en contra, dels paers del PSC; mentre que la suspensió de la taxa de mercats als paradistes de roba, calçat i complements s'ha aprovat per unanimitat.

Polítiques de Gestió del Govern Obert, Economia i Participació
El Ple de la Paeria ha donat compte de l’aprovació definitiva de la modificació de taxes per serveis educatius, dels informes de control intern de 2018 i 2019 i del Pla anual de control financer 2020. La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha explicat que és el primer cop que es fa el control financer, amb noves instruccions i integrant-t’ho tot en el mateix document. La portaveu del grup de Cs, Àngels Ribes, ha posat en relleu la manca de recursos humans, electrònics i materials per fer aquest control i portar els comptes municipals.
Ha tingut el suport necessari el conveni únic de col·laboració entre l’Agència Tributària de Catalunya i l’Ajuntament en matèria tributària. Hi han votat a favor Esquerra, Junts i Comú (15 vots); Cs i PP en contra (4 vots -3 Cs i 1 PP-) i l’abstenció de PSC i PP (8 vots del PSC i 1 PP). Pifarré ha exposat que l’ajuntament té acords també amb l’Estat i la Diputació, per a un bon funcionament tributari, que en aquest cas permetrà ser més àgil i cobrar les multes fora. Dels partits Cs i PP, Ángeles Ribes i Xavier Palau, han retret que es vulgui justificar amb acords d’aquest tipus l’Agència.
El Compte General del 2019 ha tirat endavant amb els vots de l’equip de govern i els vots en contra de l’oposició. La tinent d’alcalde Pifarré ha destacat que, malgrat les dificultats del teletreball i els recursos limitats, s’ha tancat el compte i que no ha rebut cap al·legació ni modificació. La portaveu adjunta socialista, Begoña Iglesias, considera que el document no reflexa el pressupost municipal i ha retret que s’hagin deixat d’ingressar diners renunciant a sol públic, licitacions, ajudes, etc. Per a Ribes, el Compte General no recull els comptes de l’entitat, els organismes autònoms i les societats mercantils i ha dit que s’han fet “desaparèixer” 22 milions d’euros de l’Empresa Municipal d’Urbanisme. Finalment, Palau ha manifestat preocupació per la situació pressupostària de l’ajuntament, que ha de buscar noves formes de finançament, perquè “correm el risc de quedar-nos ofegats” econòmicament.
Els 27 regidors de la Corporació han votat positivament al Plec de Clàusules Administratives Particulars i l’inici de la licitació del contracte de Servei de Manteniment, conservació i neteja de la jardineria urbana de la ciutat de Lleida: Parc dels Camps Elisis. El Contracte està reservat a Centres Especials de Treball. El tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha dit que és els Camps Elisis són un espai idoni per a aquest tipus de contractació i que s’ha d’utilitzar com a eina de dimensió social.
Urbanisme i Mobilitat

L’Ajuntament de Lleida s’adherirà a l’Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025. La proposta ha tingut el suport unànime per part de tots els grups municipals. Proposa establir un full de ruta clar per retornar el protagonisme a la bicicleta i que sigui clau en cap a una mobilitat més amable i sostenible a les ciutats. Ho ha argumentat el regidor de Mobilitat, Viabilitat, Trànsit i Horta, Joan Ramon Castro, afegint que l’administració local ha de ser part activa en les accions per promoure’n el seu ús i per transformar i adaptar la mobilitat. Ha dit que aquesta canviarà i que el transport públic en autobús baixarà per la por al contagi, incrementant el transport individual. Per això, s’han de canviar els hàbits i utilitzar alternatives.
El regidor Joan Queralt ha dit que el grup socialista comparteix l’aposta per la sostenibilitat però dubta sobre el pla de mobilitat urbana, de com faran aparcaments per a bicicletes o sobre nous carris bicis a la ciutat que no s’han definit, entre altres. La regidora del PP, Marisa Xandri, creu que retornar el protagonisme de la bicicleta a Lleida és absurd perquè mai ho ha sigut i es pregunta pel sentit si no es millora la qualitat de vida ciutadana.
Tots els punts relatius a la Comissió Informativa de Polítiques de la Gestió Urbanística i Mobilitat s’han aprovat per unanimitat. Així, a més de l’adhesió de la Paeria a l’Estratègia Catalana de la Bicicleta, també s’ha procedit a l’aprovació:
-definitiva de l’Estudi de Detall d’ordenació volumètrica de l’illa de referència RU1 del PP1, Sector Balafia Nord – Lleida, promogut per Inversions Gestió Casa Jove SL.-
-inicial de la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana de Lleida per al canvi de qualificació de sistema d’equipament comunitari, clau EC, a sistema ferroviari, clau F, de part de la finca situada a la ctra. LL-11, núm. 54, al Pla de Vilanoveta, promoguda per l’Ajuntament de Lleida.-
-dels convenis de col·laboració amb l’ACA per a la redacció del projecte constructiu de l’estació depuradora d’aigües residuals de l’EMD de Sucs i de la de Raïmat.

Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes
Pel que fa a àrea de Drets de les Persones i relació amb la Comunitat, han obtingut suport les bases específiques de diferents línies subvencionadores per a projectes de promoció del Servei d’Educació, de l’àrea de Drets Civils i Cooperació i de Feminismes. La tinent d’alcalde Sandra Castro ha afirmat que les bases han d’adaptar-se als nous temps i que inclouen punts per promoure el coneixement al voltant dels drets humans i dels infants, i al voltant dels objectius de desenvolupament sostenible. Es defineixen unes línies més clares i transparents, amb valors universals i sense oblidar les persones de la ciutat que es troben en situacions de vulnerabilitat. Ha comentat que és un gran pas pel que fa a l’enfocament de gènere i que aviat es procedirà a definir el Pla director de cooperació que ajudarà a definir el model de cooperació municipal
En representació del grup socialista, Cristina Morón, ha apuntat la societat, sense associacions, “és una societat morta” pel que cal suport amb criteris d’igualtat, justícia, etc. La regidora de Cs, Maria Burrel, ha demanat precisar més el full de ruta de les ajudes en aquestes àrees, sense discursos retòrics, i el regidor Palau (PP) creu que en cooperació, a més de replantejar el model, cal concretar que es pot fer localment.
La votació ha estat la mateixa per a les tres bases: amb 22 vots a favor, de ERC, JxCat, Comú i PSC, i 5 abstencions de CS i PP.

Esports
Sobre el conveni de col·laboració entre la Paeria i el Club Ciclista Terres de Lleida per a la cessió d’ús del velòdrom municipal, ha tirat endavant amb el suport dels tres equips de l’equip de govern (17 vots - ERC, JxCat i Comú). L’oposició ha manifestat la seva abstenció (10 vots - PSC, Cs i PP). El regidor d’Esports i Activitat Física, Sergio González, ha dit que l’acord és per impulsar unes obres de millora i resoldre una reivindicació que fa 30 anys que s’arrossega. El que es vol, ha dit, és que el velòdrom tiri endavant i que s’hi puguin formar els joves. González ha assegurat que Lleida és una ciutat esportiva i que els seus esportistes han portat el nom de la ciutat arreu, pel que s’han d’atendre les reivindicacions de les entitats que integren la xarxa de la ciutat.
Per al regidor Jackson Quiñónez, del PSC, la Paeria renuncia a les seves obligacions i que passa la responsabilitat al club, i ha demanat més transparència en un conveni que ha qualificat de precari. Cuitadans, en veu de Burrel, qüestiona que se li passi el problema de les instal·lacions municipals a un club privat i que és poc encertat donar un ús exclusiu a un club, havent de donar autorització a d’altres que ho demanin. Per part del grup popular, Palau considera que s’ha estat incapaç de trobar una solució per al velòdrom i ho atribueix a una gestió política ineficaç.

Moció entitats
Finalment, ha tirat endavant la moció promoguda per la Federació d’Associacions d’Àfrica Negra d’SBD i Catalunya, sobre obstacles que pateixen els ciutadans catalans d’origen estranger, tant les persones nouvingudes com les que porten molts anys vivien a Catalunya. Ha estat exposada pel president de la Federació, Bubacar Balde, i tots els grups municipals han votat favorablement.
El ple de juliol en tuits