<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/34829>>.

El Ple de la Paeria dona comptes de la liquidació del pressupost del 2020 i aprova el reconeixement de crèdit

L’Ajuntament ha reduït el romanent líquid de tresoreria en 2 milions d’euros, tancant el 2020 amb -1,5 M€. S’ha aprovat la figura de coordinació tècnica del Pla Municipal d’Acollida de Persones Temporeres per atendre de manera coordinada i transversal els reptes i els problemes multisectorials Entre altres punts, s’han aprovat els convenis amb l’Agencia Catalana de la Joventut per al Carnet Jove Local i amb el CC Terres de Lleida per a la cessió d’ús del velòdrom municipal

L’Ajuntament ha reduït el romanent líquid de tresoreria en 2 milions d’euros, tancant el 2020 amb -1,5 M€. S’ha aprovat la figura de coordinació tècnica del Pla Municipal d’Acollida de Persones Temporeres per atendre de manera coordinada i transversal els reptes i els problemes multisectorials Entre altres punts, s’han aprovat els convenis amb l’Agencia Catalana de la Joventut per al Carnet Jove Local i amb el CC Terres de Lleida per a la cessió d’ús del velòdrom municipal

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha donat compte aquest divendres de la liquidació del pressupost del 2020, en què s’ha reduït en 2 milions d’euros el romanent negatiu. La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha assenyalat que en un any excepcional, marcat per la covid-19, s’ha passat dels -3,5 milions d’euros de romanent líquid de tresoreria per a despeses generals del 2019 al -1,5 del 2020. El resultat negatiu es cobrirà amb l’aprovació del pressupost del 2022, que inclourà un superàvit d’1,5 M€. Pifarré ha assenyalat que s’està elaborant un pla de sanejament. El ple ha aprovat el reconeixement de crèdit, que és de 1.425.170 euros, i també s’ha tirat endavant amb el reconeixement dels organismes autònoms corresponents a l’IMO i a Turisme de Lleida.
Pifarré ha detallat també la comparativa de liquidació d’ingressos del 2020. L’import dels drets liquidats és de 1663,8 M€, que suposa un increment de 5ME respecte el 2019. S’han disminuït els ingressos per la no realització d’activitats o per decisions com suspendre les taxes a la zona blava, l’ocupació de la via pública o la recollida de residus comercials. En l’apartat de despeses, s’han disminuït en 2,5M€, sent el 2020 de 158 M€.
La tinent d’alcalde ha assegurat que s’han hagut de modificar les prioritats pressupostàries davant la situació de pandèmia, però que s’ha aconseguit revertir una tendència de creixement de la despesa i s’ha reduit el dèficit amb un major control d’ingressos i despeses. Pifarré ha remarcat que la millora en la liquidació permetrà la Paeria destinar més recursos en la recuperació econòmica aquest 2021. Segons Pifarré, s’ha treballat per tenir els comptes sanejats i per portar a terme projectes de transformació a la ciutat.
Els partits a l’oposició han retret la manca d’inversió a la ciutat i que no s’ha tingut prou en compte la crisi per la covid-19. La socialista Carme Valls ha demanat que es deixi de mirar al passat i que donin explicacions del seu exercicis, recordant que van advertir que no es podia aprovar un pla econòmic i financer ja en pandèmia, sense tenir en compte el que estava passant. I ha insistit en què han acabat fent una liquidació de despatx sense veure la realitat i parlar amb la ciutadania. La portaveu del grup municipal de Ciutadans, Ángeles Ribes, creu que l’equip de govern només ha donat males notícies, com les pujades dels impostos, i que no tenen un model de ciutat. Ha reclamat més inversió de diner públic en l’economia local i més lideratge per part de la regidora al capdavant d’economia. Per part del Partit Popular, el seu portaveu, Xavier Palau, assenyala que no hi ha bons gestors, que es fa els pressupostos sense afrontar la realitat i que s’actua de manera partidista. Ha numerat diverses preguntes sobre el pagament de factures impagades, factures no tramitades o diners no invertits, i considera que cal que s’assumeixin responsabilitats.
Aprovació de la figura de coordinador tècnic del Pla Municipal d’Acollida de Persones Temporeres
En l’àmbit de les polítiques de drets de les persones i relació amb la comunitat, s’ha aprovat l’atribució temporal de funcions de Coordinació tècnica del projecte Pla Municipal d’Acollida de Persones Temporeres per a l’any 2021. La Corporació municipal ha votat a favor, a excepció del PP (2 vots) que s’ha abstingut. La regidora Mariama Sall ha subratllat la transversalitat del pla, amb la voluntat de donar resposta a reptes i problemes multisectorials. Amb la implicació de diversos departaments i administracions, s’atén amb serveis, allotjament i un programa territorial amb accions i recursos, per fer un abordatge correcte i no caure en la vessant assistencialista. Segons Sall, la covid-19 ha visibilitat més la situació que es viu a Lleida amb les persones temporeres i ha passat a ser un problema de territori. Per això s’ha buscat un model i una resposta integral, que atengui les necessitats que es creen.
El grup socialista, en veu de la regidora Cristina Morón, considera encertada la figura del coordinador, però discrepa en molts aspectes del pla, com la temporalitat perquè no s’ajusta a les funcions assignades i no ha assegurat un bon desplegament, o que, sent una situació que requereix de diverses àrees, el pes recaigui en l’àrea social. El regidor del PP s’ha mostrat la seva desconfiança i ha dit trobar a faltar tenir un projecte que es pugui debatre i que haurien d’assumir la seva responsabilitat política i que aquest no decaigui en una persona tècnica.

Conveni amb el CC Terres de Lleida per a la cessió d’ús del velòdrom municipal
El ple ha donat el vistiplau a la modificació del conveni de col·laboració amb el Club Ciclista Terres de Lleida per a la cessió d’ús del velòdrom del Camp d’Esports, amb 16 vots a favor (ERC-AM, JuntsxCat, Comú, PP i regidor no adscrit) i 10 abstencions (del PSC i Cs). El regidor d’Esports, Ignasi Amor, ha posat en relleu el valor històric de les instal·lacions del velòdrom. Amor ha assegurat que és un projecte de ciutat i que es resol un tema històric, que beneficiarà l’entitat, els ciclistes i la ciutadania. El conveni inclou una rectificació perquè l’entitat no hagi de fer-se càrrec de les despeses de manteniment ni neteja de les instal·lacions. El conveni s’ha de sotmetre a exposició pública per un termini de 30 dies, perquè es puguin fer reclamacions o al·legacions i, un cop resoltes, es procedirà a la signatura.
Jackson Quiñónez (PSC) ha dit que el conveni és insostenible per a qualsevol entitat i no comparteix que una entitat s’hagi de fer càrrec d’obligacions que són de la Paeria. La regidora maria Burrel (Cs) creu que la cessió d’ús en precari no és la millor opció de conveni i que s’ha tingut poca cura en la redacció del conveni, que s’arrossega des del juliol de l’any passat. Finalment, Palau (PP) ha exigit que es faci seguiment i s’informi de les actuacions, perquè no sigui només ‘un brindis al sol’.
Modificacions del PGOU, en l’art. 220 referit a les explotacions ramaderes, i de l’Ordenança del Paisatge
De Polítiques d ela gestió urbanística i mobilitat, han obtingut el suport unànime la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per l’adaptació de l’article 220, referit a les explotacions ramaderes i a la normativa sectorial vigent, promoguda per la Paeria. També ha tingut llum verda l’aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança del Paisatge de Lleida. En aquest punt, el tinent d’alcalde Postius ha agraït el suport i ha afirmat que ara hi haurà feina a fer-ne difusió perquè l’ordenança es comenci a aplicar. El president de la FAV ha manifestat que serà un bon instrument, treballat els darrers anys, per al desenvolupament de la ciutat.
Es portarà al pròxim ple la suspensió de llicències en sòl no urbanitzable i sòl urbanitzable no delimitat per usos i obres d’instal·lacions de parcs solars i fotovoltaics. Els grups municipals s’han compromès a cercar el consens per accelerar la seva tramitació. El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha explicat que la proposta neix per la modificació legislativa que dona impuls a la implantació d’energies renovables. Segons ha indicat, es va convenir fer algun tipus de regulació per no desvirtuar el que és l’Horta i davant la manca de regulació i les moltes peticions d’informació. Ha afegit que s’ha començat a treballar en una regulació específica i que, fins que això duri i no s’aprovi, demanaven una moratòria perquè no s’implantessin parcs solars que malmetessin el caràcter agroalimentari de l’Horta. Ha deixat clar que cal preservar l’Horta i la seva activitat.
El regidor socialista, Joan Queralt, ha manifestat estar d’acord en la regulació, però no en la forma, ja que considera excessiu el període de suspensió. S’han de donar solucions perquè no quedar fora d’aquests projectes i es pugui avançar en la protecció de les terres i la producció d’aliments i amb la implantació d’instal·lacions. De Cs, Ángeles Ribes, ha compartit que el problema és com ho han fet i ha demanat que es deixés l’expedient sobre la taula per convocar les organitzacions agràries i torbar punts en comú per consensuar el document, aportant beneficis als veïns de l’Horta sense que aquesta perdi la seva identitat. La regidora popular Marisa Xandri ha instat que s’executi amb la màxima celeritat per trobar l’equilibri entre aquest espai únic –com és l’Horta- i les energies renovables, escoltant les famílies que hi viuen i hi desenvolupen la seva activitat. En aquest debat, ha participat també el president de la Federació d’Associacions de Veïns (FAV), Toni Baró, qui ha traslladat la preocupació dels pagesos perquè hi havia un gran nombre de peticions per instal·lar parcs eòlics i això podria destruir el paper de l’Horta. Baró ha esta d’acord en què cal buscar un equilibri mirant altres models i com s’apliquen, perquè l’Horta mantingui la seva singularitat.
Altres punts dels dia, com el Carnet Jove Local

En la sessió plenària, s’han aprovat convenis de col·laboració amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, relatiu al servei d’assessorament sobre el deute hipotecari, i amb l’Agència Catalana de Joventut, en el marc del Projecte Carnet Jove Local. El carnet permetrà als joves obtenir descomptes en cultura, esports o comerç local. Ambdós han obtingut el suport unànime.
També votat diverses bonificacions ICIO per a l’ampliació de l’escola Camps Elisis, l’Escola d’adults, Agrònoms, etc.
El Ple ha deixat sobre la taula el Reglament del Consell de Ciutat perquè els grups municipals tinguin més temps per analitzar-los abans de procedir a la seva votació.
Renúncia de la tinent d’alcalde i regidora A.Campos
El d’aquest divendres ha estat el darrer ple per a la tinent d’alcalde i regidora d’Ocupació i Responsabilitat Social, Anna Campos, qui ha renunciat al seu càrrec. L’alcalde li ha agraït el temps que hi ha dedicat, ha destacat la qualitat del seu treball, els valors polítics i personals, i li ha desitjat tots els encerts. Campos, que renuncia per motius personals, ha adreçat unes paraules de comiat, destacant l’experiència i tot el que n’ha extret en els àmbits polítics, professional i personal. Al capdavant de l’IMO, ha dit haver constatat la molta feina que es fa i amb professionalitat, oferint un bon servei i desenvolupant bones polítiques d’ocupació. Campos ha agraït les mostres de suport i ha assegurat que continuarà treballant per la ciutadania, ara des de l’entitat Aspros.

Mocions d’entitats
En l’apartat de les mocions promogudes per entitats, se n’han debatut dues:
La presentada pel Grup feminista de Ponent, que ha defensat Mercè Ciutat, per garantir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs a la xarxa de serveis públics de salut de Catalunya. Ha obtingut 20 vots favorables i 6 vots en contra.
La moció per una moratòria del desplegament del 5G al municipi de Lleida, que han presentat Gemma Danés i Jordi Fo en representació de l’entitat Rebel·lió o extinció Lleida, s’ha retirat. L’entita tha demanat poder-la incloure en el següent ple a l’espera de rebre una informació tècnica de la Paeria i per podera-la presentar prèviament als grups municipals.
Tres mocions dels grups municipals
La primera ha estat d’ERC-AM, per acordar l’adhesió a la sol·licitud de la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions, en què es demana realitzar una auditoria dels Comptes de la Seguretat Social. La regidora Mariama Sall ha apuntat que és una sol·licitud que traslladen a petició de la Marea Pensionista. Ha obtingut el suport d’ERC-AM, JuntsxCat i Comú (13 vots) i les abstencions del PSC, Cs, PP i el regidor no adscrit (13 vots).
La segona, a favor de la diversitat de gènere i per la igualtat de drets de les persones trans, l’ha exposada la regidora Elena Ferra, del Comú de Lleida. El document ha estat aprovat amb 14 vots favorables (ERC-AM, JuntsxCat, Comú de Lleida i el regidor no adscrit) i 12 abstencions (PSC, Cs i PP).
La darrera ha estat presentada pel grup municipal del PSC de Lleida, per la continuïtat de les escoles bressol Germans Grimm i Vailet com a centres de la xarxa municipal d’escoles bressol. Ha intervingut en representació dels dos centres Teresa Grau, qui ha donat els arguments. La moció ha tirat endavant amb 13 vots a favor (PSC, Cs, PP i el regidor no adscrit) i 13 abstencions (ERC-AM, JuntsxCat i Comú).