<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35461>>.

La Paeria aprova el Reglament del Consell de Ciutat i el nou Cartipàs municipal

El ple dona el vistiplau al Pla de Millora Urbana per a un edifici comercial i d’habitatges a Blondel-Sant Antoni Llum verda al consell Lleida Social, que unifica els ens municipals de participació i informació de caràcter social

El ple dona el vistiplau al Pla de Millora Urbana per a un edifici comercial i d’habitatges a Blondel-Sant Antoni Llum verda al consell Lleida Social, que unifica els ens municipals de participació i informació de caràcter social

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat aquest matí la nova configuració del Cartipàs municipal, amb els vots a favor dels grups municipals d’Esquerra Republicana i Junts x Catalunya, l’abstenció del Partit dels Socialistes, Partit Popular i el regidor no adscrit Sergio González i l’oposició de Ciutadans i el Comú de Lleida. Aquest acord, així com l’aprovació del Reglament del Consell de Ciutat han estat els principals acords de la sessió plenària del consistori, que s’ha celebrat avui i en el que s’ha fixat pel 30 de setembre la propera sessió ordinària de la Paeria.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha assenyalat que amb aquesta la modificació del Cartipàs s’aconseguia una estructura més compacta i eficient, en reduir el nombre de tinències d’alcaldia i comissions, de 7 a 5, i amb la modificació de la denominació de 3 regidories.
En finalitzar el ple, el paer en cap ha manifestat que recollia les ofertes de reforçament de l’espai de diàleg i concertació que havien manifestat alguns portaveus dels grups “amb els quals serà fàcil trobar-se sempre que les propostes tinguin en compte que en aquests moments cal prioritzar la recuperació social i econòmica de Lleida”.
Dit això, però també ha apuntat que les invocacions el diàleg i la concertació no poden ser només retòriques. “Tenim un govern d’entesa a dos, que estic segur inspirarà maduresa, ambició, compromís a mitjà i llarg termini. Ara ens correspon liderar-lo amb un cor obert. Això significa conservar la innocència, la curiositat i la compassió, mentre anem al darrere dels nostres objectius”, ha clos Miquel Pueyo.
Jaume Rutllant presideix l’EMU
En començar la sessió, el ple s’ha constituït en Junta General de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), per tal nomenar el nou president, Jaume Rutllant; vicepresident, Joan Ramon Castro, i Robert Cabasés, vocal.
En el context de la reestructuració del govern municipal, substitueixen l’anterior president de l’EMU, Sergi Talamonte, Albert Catalán i Jordi Carner.
El punt s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC i JxC; l’abstenció de PSC, Cs, PP i el regidor no adscrit, i la posició contrària del Comú.
Consell de Ciutat
Per altra part, el Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat definitivament el Reglament del Consell de Ciutat, “el màxim òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament de Lleida” i un dels principals compromisos del mandat, com ha assenyalat la segona tinent d’alcalde Jordina Freixanet.
El Reglament del Consell de Ciutat ha rebut el vot favorable d’ERC, JxC i Comú; l’abstenció de PSC, PP i el regidor no adscrit, i la posició contrària de Cs.
Freixanet ha explicat que, al Consell, “els representants de la ciutadania i de l’Ajuntament debatran els punts principals de la ciutat amb la missió fonamental d’oferir un espai de reflexió estratègic que orienti i serveixi de suport a la millora i la gestió dels diferents afers públics amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones en el marc dels objectius de desenvolupament sostenible”.
Lleida Social
El Consistori ha donat llum verda als estatuts i la denominació del Consell de Benestar i Acció Social “Lleida Social” amb el qual s’unifiquen els òrgans municipals de participació i d’informació de caràcter social. La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha subratllat que aquesta reorganització permetrà aprofundir en la participació i el treball en xarxa per millorar el benestar social de la ciutadania
La posada en marxa del nou ens implica la dissolució dels Consells Municipals de la Gent Gran i de les Persones amb Discapacitat, però els i les seves integrants s’incorporaran als grups de treball sectorials “Lleida Social”. El punt s’ha aprovat amb els vots favorables d’ERC i JxC, l’abstenció de Ciutadans, Comú, PP i regidor no adscrit, i el vot contrari del PSC.
Millores urbanes a l’Eix i al Centre Històric
El ple també ha aprovat el Pla de millora urbana, que permetrà desbloquejar el projecte per construir un edifici d’ús comercial en un solar de 977 m2 situat entre el carrer Sant Antoni 33 i l’av. De Blondel 94.
La proposta, que planteja un sostre total de 3.756 m2 en un edifici de 4 plantes, respecta les restes arqueològiques existents en el solar, que corresponen a la muralla feudal i un molí. Els vestigis seran visitables a través de la gestió municipal de l’espai soterrani on s’ubiquen.
També dins dels punts de la Comissió de Polítiques de la Gestió Urbanística i Mobilitat, s’ha aprovat inicialment la modificació puntual del Pla General per canviar de qualificació a Subzona de recuperació urbana part de l’illa compresa entre els c. Cavallers, Sant Andreu, La Suda i la plaça dels Gramàtics i part de l’illa, al sud de l’anterior. Es delimita com a nou polígon d’actuació urbanística.
El primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha detallat que aquesta iniciativa permetrà agrupar finques on els habitatges estan enderrocats o bé pendents de fer-ho i disposar de solars i espais més grans per bastir-hi tant comerços com pisos.
En la sessió, s’ha acordat deixar sobre la taula l’aprovació inicial de la nova Ordenança Municipal de Mobilitat per tal de tornar a portar-la al ple amb un major consens.
El plenari del consistori també ha donat llum verda, amb el suport de tots els grups, exceptuant l’abstenció de Ciutadans, la modificació del Pla Estratègic de Subvencions 2021-2023.
Per unanimitat, s’han tirat endavant el Conveni, en règim de comodat a l’Ajuntament de Lleida, de part del llegat de Joan Oró i les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a potenciar l’èxit educatiu en el marc del Pla Educatiu d’Entorn.
El Ple ha informat favorablement el canvi de nom del Centre de Formació d’Adults (CFA) Joan Carles I pel de CFA Victorina Vila i ha aprovat l’adhesió de l’Ajuntament de Lleida a la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària (XMESS). Així mateix, s’han aprovat les Bases reguladores dels Premis Lleida Talent Emprenedor.
Mocions
L’Ajuntament de Lleida ha aprovat les tres mocions que s’han debatut en el plenari. Les dues primeres, promogudes per entitats ciutadanes i la tercera tramitada pel grup del PSC.
La moció d’Amnistia Catalunya, Medicus Mundi i Oxfam, que demanava la cooperació per aconseguir l’accés universal a les vacunes contra la Covid-19, ha comptat amb els vots favorables dels regidors i regidores d’ERC, PSC, JxC i Comú i l’abstenció de Cs i PP.
On hi ha hagut una unanimitat de regidors i regidores ha estat en la moció defensada per la Coordinadora d’ONGD i altres moviments Solidaris de Lleida en què se sol·licitava reconèixer a l’exili i la diàspora colombiana a Lleida.
La tercera de les mocions del plenari, en què es dona suport a la candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030 i que ha estat promoguda pel grup municipal socialista, s’ha aprovat per majoria, tot i votar-se per punts, mostrant els regidors del Comú de Lleida la seva disconformitat amb la iniciativa.