<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35480>>.

La Paeria instal·la les primeres càmeres de seguretat a l’Horta

Aquest mes d’agost s’ubicaran les primeres 19 càmeres. La resta, fins a 46, s’instal·laran els pròxims dos anys L’objectiu és millorar la seguretat en aquesta zona,  alhora que es registren dades automàticament que poden ser d’interès, aplicant un ‘big data’ a l’Horta per ser més eficients en el treball transversal El pressupost del projecte per instal·lar les càmeres és de més de 400.000 euros

Aquest mes d’agost s’ubicaran les primeres 19 càmeres. La resta, fins a 46, s’instal·laran els pròxims dos anys L’objectiu és millorar la seguretat en aquesta zona,  alhora que es registren dades automàticament que poden ser d’interès, aplicant un ‘big data’ a l’Horta per ser més eficients en el treball transversal El pressupost del projecte per instal·lar les càmeres és de més de 400.000 euros

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat avui la instal·lació de les primeres càmeres de seguretat a l’Horta, que han de permetre millorar la seguretat en aquest entorn. El projecte s’ha estructurat en tres anys, amb la ubicació aquest mes d'agost de 19 càmeres; 19 càmeres més l’any que ve i 8 més el 2023. El pressupost és de més de 400.000 euros. El sistema de videovigilància permetrà fer una lectura i reconeixement de les matrícules dels vehicles que hi passin. A més, enregistraran imatges i s’hi aplicarà intel·ligència artificial amb el tractament de dades automàtic. D’aquesta manera, es podran creuar dades amb els sistemes informàtics dels cossos de seguretat per actuar davant els comportaments delictius i incívics.
L’alcaldessa accidental, Jordina Freixanet, acompanyada dels regidors de Mobilitat i Serveis Urbans, Joan Ramon Castro, i del regidor d’Ocupació, Responsabilitat Civil i Horta, David Melé, han comprovat els treballs que s’han fet en la instal·lació de la primera càmera. Freixanet ha remarcat la transversalitat de projecte, liderat per l’àrea de Mobilitat i que s’ha tirat endavant amb la cogovernança de la Comissió de l’Horta. L’alcaldessa accidental ha comentat que amb aquest sistema es podrà tenir una imatge fidedigna de l’Horta i, a més de vetllar per la seguretat, s’aportarà dades d’interès per treballar-la transversalment. Freixanet ha comentat que es pot obtenir informació del trànsit per prendre descisions sobre el manteniment i dimensionament del ferm dels camins, entre altres. Serà, ha dit, ‘el big data aplicat a l’Horta’. 
El regidor Castro ha detallat projecte, que es va començar a treballar el 2019 i ara s’ha adjudicat a l’empresa especialitzada Alphanet Securtiy Systems, SL. Ha explicat que les càmeres enregistraran les matrícules dels vehicles i que les dades quedaran en un sistema per poder-les compartir amb els cossos policials per actuar quan hi hagi infraccions penals o accions incíviques. A finals de setembre es preveu que estigui a punt la part més tècnica i informàtica de la instal·lació. Així, s’obtindrà informació com el model, el color, etc. d’un vehicle i els dígits de la matrícula. Castro ha assegurat que això donarà més seguretat i tranquil·litat a l’Horta, un espai d’unes 19.000 hectàrees i on hi habiten unes 6.000 persones encases disseminades. 
Entre les dades que ha facilitat Castro, ha dit que el 2020 es van registrar 49 fets delictius a l’Horta (robatoris i furts), i 47 aquest 2021. Pel que fa a abocaments, ha parlat que l’any passat es van obrir 14 investigacions i es van identificar 8 persones, a les quals s’obriran expedients sancionadors. Enguany, s’han identificat 7 persones pel mateix motiu i se seguirà el mateix procediment. El regidor ha apuntat que la Guàrdia Urbana de Lleida ha fet unes 700 actuacions en un any.
Igualment, el regidor de l’Horta ha celebrat que el projecte ja s’estigui executant i que, d’aquesta manera, s’atengui una reivindicació històrica. Melé ha agraït la complicitat i el treball que s’ha fet des de les diferents regidories per implementar el millor sistema. I ha remarcat que l’actuació permetrà millorar la seguretat i preveure accions preventives davant l’incivisme i determinades infraccions. 
El regidor Ignasi Amor també ha assistit a la visita a la càmera instal·lada a l'encreuament dels Tres Pontets, juntament amb diversos veïns de l'Horta, que han estat implicats en el projecte.