<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/35823>>.

El Ple de la Paeria aprova les ordenances fiscals del 2021, compromeses amb la ciutadana

S’han aprovat amb el suport del ComúLa tinent d’alcalde, Montse Pifarré, ha defensat que s’han projectat unes ordenances fiscals per alinear-se en la reconstrucció de la ciutat, i ha remarcat que es congelen els tributs, se simplifiquen els tràmits, s’atansa l’administració a la ciutadania, es posa en valor el reciclatge i el medi ambient, i es fa pagar a grans distribuïdors per l’ús del sòl

S’han aprovat amb el suport del ComúLa tinent d’alcalde, Montse Pifarré, ha defensat que s’han projectat unes ordenances fiscals per alinear-se en la reconstrucció de la ciutat, i ha remarcat que es congelen els tributs, se simplifiquen els tràmits, s’atansa l’administració a la ciutadania, es posa en valor el reciclatge i el medi ambient, i es fa pagar a grans distribuïdors per l’ús del sòl

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat aquest divendres, en sessió extraordinària, les ordenances fiscals que han de regir a partir del 2022. L’expedient de les ordenances ha obtingut el suport favorable del Comú de Lleida i els vots en contra del PSC, Cs, PP i els dos regidors adscrits. La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals i Hisenda, Montse Pifarré (ERC), ha defensat que són “unes ordenances fiscals compromeses amb la ciutadania i amb el context socioeconòmic que estem vivint” i que s’han projectat per alinear-se en la reconstrucció de la ciutat, que és la prioritat de l’equip de govern municipal. Pifarré ha remarcat que es congelen els tributs, per no carregar a les famílies; se simplifiquen els tràmits; s’atansa l’administració a la ciutadania, es posa en valor el reciclatge i el medi ambient, i es fa pagar a grans distribuïdors per l’ús del sòl.

Això ho ha detallat amb accions concretes. Amb la voluntat de facilitar la vida a la ciutadania i d’apropar la institució als lleidatans/es, es clarifica les conseqüències d’un impagament i es facilita la informació per demanar un fraccionament; s’especifica la documentació per demanar la bonificació per energies renovables fent-ho més àgils, i a la zona blava s’adapta el nou registre de residents i vehicles elèctrics perquè el 2022 es pugui renovar la targeta de resident d’ofici, eliminant burocràcia.

En l’apartat vinculat a la sostenibilitat, el reciclatge i la reconstrucció social, s’afegeixen bonificacions a l’IBI per entitats sense ànim de lucre i vinculades a l’assistència a l‘exclusió social, la masoveria urbana i cooperatives d’habitatge, i s’incorpora un coeficient de reducció o increment en els habitatges amb recollida de residus porta a porta per incentivar la recollida selectiva, amb una moratòria d’un any (s’aplicarà el 2023). L’augment dels índex de recollida selectiva aportarà estalvi econòmic en la gestió de residus.

La regidora de l’àrea econòmica ha reiterat l’agraïment al Comú per l’acord amb què han arribat, mostrant així col·laboració i responsabilitat a l’hora de sumar en una millor governança. Igualment, ha dit que aquestes ordenances fiscals van en la línia del Pla d’Acció Municipal, que té presents els Objectius de Desenvolupament Sostenible i ha conclòs que són unes “ordenances de mirada llarga i de futur, que posen Lleida i els la ciutadania al centre”.

El regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha valorat l’assoliment d’un bon acord sobre els impostos municipals amb el qual s’han aconseguit diversos objectius: que no s’apugi el rebut de les escombraries; que els ingressos es vagin a buscar amb un impost més eficaç a les grans distribuïdores; que s’incentivi el porta a porta amb un sistema de bonificacions i recàrrecs, per millorar la gestió dels residus (amb més estalvi de rebuig que es pot reciclar i menys CO2 a l’atmosfera), i aplicar més IBI per a pisos buits i taxes a solars buits sense ús comunitari, per promoure el dret a l’habitatge.
En representació del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Begoña Iglesias, ha afirmat que, en aquestes ordenances, no hi veu la part positiva per a la ciutadania i que són avorrides i gens innovadores. Considera que l’equip de govern té el deure de fer més i que ha perdut l’oportunitat de tenir un gest amb la ciutadania, demostrant poca complicitat abans, durant i després de la Covid.
La portaveu de Ciutadans, Àngeles Ribes, creu que la modificació de les OF castiga la ciutadania, i que veu un tripartit (de l’equip de govern i el Comú) sense idees, amb falta de projecte i d’imaginació. Ribes ha explicat que el seu grup municipal ha presentat una esmena a la totalitat demostrant que existeix una altra forma d’organitzar la ciutat, amb exempcions i bonificacions immediates o la congelació de tributs a nivells del 2019, entre altres.
Del grup municipal del PP, Xavier Palau, ha retret que l’Ajuntament no faci cap sacrifici que descarregui la seva missió a l’espatlla de la ciutadania. I ha apuntat en tres direccions: que no s’han baixat impostos, que no encaixa el binomi impostos recaptats i serveis que s’ofereixen i que no se saben les funcions de l’oficina de recuperació econòmica per tal d’atraure inversions i impulsar accions efectives.
Per la seva part, Maria Burrel, ha assegurat que els problemes creixen en la ciutat, citant diverses mancances, i que son els veïns i veïnes de Lleida els qui pagaran un examen que, ha dit, “l’equip de govern torna a suspendre”.
Ple presencial
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha posat de manifest que el debat del ple de les ordenances exigeix un esforç d’anàlisi intens i que la intenció es donar respostes i solucions concretes a les necessitats de la ciutadania. I ha agraït també al Comú que s’hagi arribat a un acord en benefici de la ciutat.
Pueyo ha fet constar la recuperació de la plena normalitat en la celebració d’aquest ple extraordinari, en què l’únic element que es manté del darrer període és l’ús de la mascareta. Els membres de la Corporació Municipal han ocupat el seu lloc habitual i ha estat possible la presència de públic i dels mitjans de comunicació. No obstant això, es manté el funcionament digital perquè també es pugui fer el seguiment en línia.
L’alcalde també ha destacat l’èxit de Municipàlia, que va tancar portes ahir amb un increment de visitants del 18% respecte el 2019, amb visitants professionals de tot l’Estat i de 23 països. 
Ple Extraordinari d'Ordenances Fiscals