La Covid i la salut mental i emocional, eixos d’atenció aquest 2021 de l’àrea de Salut

La gestió dels recursos necessaris per atendre les situacions d’emergència per la pandèmia, com l’adequació de l’Hotel Nastasi, la cessió d’espais per a la vacunació, els cribratges massius o l’aplicació de mesures de protecció S’han desenvolupat els programes educatius de promoció i prevenció de la salut i s’ha presentat el nou Family Joc, una eina educativa per compartir i gaudir del temps en família potenciant una criança positivaEntre altres projectes, s’ha iniciat el Centre de Sexualitats, s’ha habilitat al cementiri un nou espai de Memòria al dol gestacional i s’han construït 45 nínxols al departament de Sant Anastasi

La gestió dels recursos necessaris per atendre les situacions d’emergència per la pandèmia, com l’adequació de l’Hotel Nastasi, la cessió d’espais per a la vacunació, els cribratges massius o l’aplicació de mesures de protecció S’han desenvolupat els programes educatius de promoció i prevenció de la salut i s’ha presentat el nou Family Joc, una eina educativa per compartir i gaudir del temps en família potenciant una criança positivaEntre altres projectes, s’ha iniciat el Centre de Sexualitats, s’ha habilitat al cementiri un nou espai de Memòria al dol gestacional i s’han construït 45 nínxols al departament de Sant Anastasi

L’àrea de Salut de l’Ajuntament de Lleida ha centrat l’atenció aquest 2021 en dues línies específiques: el seguiment i les actuacions vinculades amb la Covid-19 i la salut mental i emocional. A més d’aplicar les mesures preventives i de protecció a les accions promogudes per la Paeria, el recurs residencial sociosanitari Hotel Nastasi ha estat un dels més destacats. Durant la campanya de 2021, s’han fet 61 derivacions de persones al dispositiu (48 homes i 13 dones) de diferents Àrees Bàsiques de Salut (ABS). En total, s’han fet 507 pernoctacions a l’hotel amb una mitjana de deu dies d’estada.

L’acollida a l’Hotel Nastasi s’ha fet al col·lectiu de persones de la campanya de la fruita i aquelles en situació de vulnerabilitat que no podien assegurar el compliment de les mesures en cas de donar positiu en Covid o ser contactes estrets amb una persona positiva, amb 38 places disponibles. També s’ha disposat de dues places de triatge, habitacions per fer possibles quarantenes fins al resultat de la prova PCR o altres amb resultat positiu que esperaven a ser traslladats a altres recursos.

El Servei d’assessorament i orientació a joves, que es gestiona conjuntament amb el departament de Joventut – LleidaJove, dona suport en qualsevol problemàtica de salut, com malestar emocional, problemes afectius o sexuals, problemàtiques amb consums de drogues, etc. Compta amb dues psicòlogues professionals que fan atenció setmanal. 

Els programes educatius de l'àrea de prevenció i intervenció en addiccions són un eix de treball central i, en gran part, són projectes que fan incidència en potenciar habilitats personals i que tenen a veure directament amb la salut mental i el benestar emocional d’infants i joves i com gestionar-la en un futur. Les propostes impliquen la col·laboració de centres educatius i famílies: l’Aventura de la vida, que tracta l’autoestima, la gestió de conflictes, etc.; Max in Love, d’educació afectiva i sexual, o Moneo, adreçat a famílies per reforçar el seu rol educatiu, la bona comunicació i els vincles afectius i emocionals.

L'àrea de prevenció també té en marxa diversos programes que tracten els vincles afectius i emocionals, així com la prevenció de les drogodependències. Entre altres, hi ha Órdago, Max a excena, Saps de què va? o En plenes facultats. Familiari és un projecte de promoció de la salut i parentalitat positiva que enguany ha estrenat proposta amb el Family Joc. Es pretén crear entorns per compartir en família, potenciar vincles afectius i parlar de temes importants en etapa adolescent.

Cribratges Massius
L’Ajuntament de Lleida, a través de les àrees de Salut i LleidaJove; el Departament de Salut de la Generalitat i Creu Roja van coordinar tres cribratges massius entre el jovent de la ciutat al juliol (dos a la pl. de Ricard Viñes i un al Pati de les Comèdies). Estaven adreçats a joves entre 16 i 30 anys per l’augment de casos positius de Covid detectat en aquell moment majoritàriament entre aquest sector de la població.

Construcció de 45 nínxols al Departament de St. Anastasi
La construcció de 45 nínxols al Departament de Sant Anastasi del Cementiri de Lleida forma part de la 1a fase de les obres de rehabilitació d’aquest departament, que permetrà posar en servei un conjunt de 800 nous nínxols un cop finalitzades totes les obres. El Departament de St. Anastasi data de finals de segle XIX i el 2017 es va declarar en ruïna. En una primera fase, s’ha fet aquesta obra, que possibilitarà la rehabilitació del Departament de Santa Cecília, s’ampliarà l’espai per a inhumacions i es preservarà el patrimoni.

Habilitació de l’espai Empremtes al Cementiri municipal
El cementiri de Lleida compta amb un nou espai de Memòria de dol gestacional i perinatal. L’objectiu és dedicar una zona a les famílies que han patit una pèrdua perinatal per facilitar l’elaboració del dol i donar visibilitat a aquestes pèrdues per millorar la comprensió de la societat i oferir un suport més efectiu a les famílies. L’Espai Empremtes, ubicat al departament de Sant Crist, és un espai obert, diàfan, amb una intervenció arquitectònica pensada per crear un ambient que facilita la memòria i la reflexió. La figura geomètrica té forma de cercle i està integrada al medi natural.

Centre d’atenció a les sexualitats
La creació del Centre d’atenció a les sexualitats es planteja com a espai assistencial per donar resposta a les inquietuds del jovent i per promoure educació i informació. L’aposta és oferir una cobertura global i integral de les necessitats afectives i sexuals del jovent amb aquest servei que es presenti com un entorn amigable, acollidor i que faciliti el diàleg i la confiança. El projecte tira endavant amb l’aportació d’una subvenció de la Diputació de Lleida de 180.000 euros.

Estudi sobre la clamídia
En les accions per a la prevenció de malalties sexuals, la Paeria, la Diputació de Lleida i l’IRB Lleida col·laboren en la difusió entre la població jove per prevenir la clamídia. Es van instal·lar dos punts de cribratge a l’espai de concerts de la Seu Vella de les Festes de la Tardor (25 i 28 de setembre). Hi van participar 174 persones i es van detectar 10 casos de clamídia, el que suposa un 6,3% de la mostra.

Campanya Incompatible
La Paeria ha impulsat la campanya Incompatible per conscienciar la ciutadania del risc del binomi consum i conducció. En aquest sentit, entre altres accions, s’han regalat 384 targetes de bus a joves de 14-30 anys per potenciar l’ús del transport públic i per tornar a casa de manera segura, s’ha activat una línia de bus nocturn per les revetlles populars i s'ha fet difusió a través de xarxes socials i cartells a la ciutat de la campanya.

Vinculat a la prevenció i la reducció de riscos en espais d’oci nocturn, l’àrea de Salut continua treballant en el programa Nits Q Lleida, per afavorir espais d’oci i festes populars saludables i de qualitat a la ciutat. S’han fet accions de sensibilització, com punts informatius a les revetlles o intervencions en espais d’oci i discoteques.