<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36206>>.

La consellera Teresa Jordà visita el solar de la futura deixalleria

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, també convida els representants de les associacions de veïns perquè coneguin el projecte del nou equipament

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, també convida els representants de les associacions de veïns perquè coneguin el projecte del nou equipament

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha explicat a la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, el projecte de la nova deixalleria municipal durant la visita que han realitzat plegats aquesta tarda al solar escollit en la confluència de la carretera N-240 i el carrer Vilanova de la Barca.

L’alcalde, que ha estat acompanyat pel regidor de Transició Ecològica, Jaume Rutllant, també ha convidat els representants de les associacions de veïns implicats en el trasllat del nou equipament, Magraners i Pardinyes, al capdavant dels quals hi havia el president de la Federació d’Associacions de Veïns, Toni Baró, perquè poguessin plantejar als tècnics municipals els dubtes i preguntes sobre aquest trasllat.
L’objectiu de l’Ajuntament de Lleida és disposar d’una nova deixalleria municipal amb major capacitat i serveis que l'actual, amb la qual fer una aposta decidida per la promoció de l'educació ambiental seguint criteris d'economia circular, és a dir, prioritzant la reducció en la producció de residus, la reutilització i el reciclatge.
La instal·lació s’ubicarà en la zona industrial de la ciutat, en una finca de propietat municipal de 5.000 metres quadrats i de molt fàcil accés, a prop del barri de Magraners.
La construcció d’aquest nou equipament serà possible gràcies a la concessió d’una subvenció de l'Agència Catalana de Residus per un import de 994.535,36 €, en el marc de la “Resolució ACC/2321/2021, de 19 de juliol, de convocatòria de subvencions destinades a la implantació de deixalleries per al tractament dels residus municipals”. L’ajut cobreix la major part del pressupost del projecte, que està fixat en 1.073.510,97 euros. El termini d’execució de l’obra és de 24 mesos.
La deixalleria fixa principal de la qual es disposa actualment, situada a Pardinyes, fou construïda l’any 1998, a la vegada que es van edificiar les instal·lacions de la concessionària del servei de recollida i neteja viària de Lleida. Passats aquests 23 anys, la situació és molt diferent, i, a causa del creixement de la ciutat i a les noves necessitats de reciclatge i reutilització de materials, s’ha quedat petita i no disposa de la capacitat per desenvolupar les funcions que requereix avui en dia una deixalleria. Les instal·lacions actuals s’aniran desmantellant durant els dos anys en què es construiran les noves.
En l’actualitat, les deixalleries ja no són només centres de recepció i emmagatzematge de residus, com havia estat el seu objectiu inicial, sinó com a instal·lacions que han d’incloure una separació i triatge dels materials aprofitables amb una selecció, manipulació i reparació, i donar sortida a aquests materials a través de botigues de segona mà, contribuint així a l’economia circular.
Per altra banda, la recollida porta a porta iniciada l’any 2016 als establiments grans productors, el 2018 en els domicilis al barri de Ciutat Jardí-Vila Montcada, i l’any 2021 als barris de Pardinyes-Balàfia, ha creat la necessitat d’augmentar el paper de les deixalleries, ja que són un espai de recollida auxiliar necessari en qualsevol disseny de recollida model porta a porta.
La deixalleria actual tampoc està adaptada per a la recollida d’un residu com el fibrociment, element residual amb potencial risc contra la salut pública i que necessita uns requeriments específics de tractament que s’han de donar en la mateixa deixalleria. Per aquests motius, la nova deixalleria s’adaptarà a les noves necessitats quant a gestió dels residus, tindrà una major superfície i millorarà els accessos. També disposarà d’una aula educativa per fer divulgació ambiental als centres educatius i a entitats ciutadanes que ho sol·licitin.