<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36232>>.

Els Premis Horta de Lleida 2022, per a Mario Cañadell Bertran i Granja Pifarré

Cañadell, per la seva trajectòria i com a representant de l’ofici tradicional de sequier, i per la Granja Pifarré, pel projecte ‘Engranja’t’, que uneix cultura, promoció i divulgació dels valors intrínsecs de l’Horta El jurat ha atorgat la menció d’honor a Carme Roig Gardeñes pel projecte familiar que ha encapçalat des de fa quaranta anys

Cañadell, per la seva trajectòria i com a representant de l’ofici tradicional de sequier, i per la Granja Pifarré, pel projecte ‘Engranja’t’, que uneix cultura, promoció i divulgació dels valors intrínsecs de l’Horta El jurat ha atorgat la menció d’honor a Carme Roig Gardeñes pel projecte familiar que ha encapçalat des de fa quaranta anys

El jurat dels Premis Horta de Lleida 2022 ha donat a conèixer les candidatures guanyadores, que s’han atorgat per unanimitat. Mario Cañadell Bertran i Granja Pifarré han estat les guanyadores, en reconeixement a la trajectòria de promoció i desenvolupament de l’Horta, i a la innovació en l’activitat agrària, respectivament. El jurat ha considerat atorgar la menció especial a Carme Roig Gardeñes, pel projecte familiar que ha encapçalat des de fa quaranta anys.
En aquesta sisena edició s’han presentat deu candidatures. Els Premis Horta tenen com a objectiu guardonar i reconèixer aquelles persones, entitats o iniciatives que treballen o han treballat pel desenvolupament de l'Horta de Lleida, des del punt de vista agrari, com cultural o qualsevol altre aspecte remarcable. S’hi promouen dues categories, amb una menció especial a les candidatures de projectes liderats per dones a consideració del jurat.
Les candidatures premiades
Mario Cañadell Bertran serà distingit amb el Premi en reconeixement a la trajectòria de promoció i desenvolupament de l’Horta de Lleida, com a representant d’una feina tradicional de l’horta, sequier de la Junta de Sequiatge, per la seva estima a la feina i a la seva dignificació. Cañadell ha tingut una especial dedicació al foment de la cultura d’aquest territori a través del compromís amb les entitats veïnals, sent un dels fundadors de l’Associació de Veïns de la partida de Montserrat. Amb més de 80 anys, encara forma part activament de la junta de l’AV.
Granja Pifarré ha rebrà el Premi a la innovació en l’activitat agrària de l’Horta per haver unit cultura, promoció i divulgació dels valors intrínsecs d’aquest espai, obrint-los a una nova realitat amb el seu projecte agrícola i cultural. El projecte, liderat per Carles Pifarré i Vidal, cinquena generació de pagesos a la família, per fer visitable la seva granja ha tirat endavant la proposta ‘Engranja’t’, que en deu mesos ha rebut més de 3.000 visitants, fent atractiu l’entorn de l’Horta i trametent la seva essència. En aquesta iniciativa compta amb els suport familiar així com amb l’aliança amb NOMON Turisme Cultural.
Pel que fa a la menció especial, Carme Roig Gardeñes ha estat guardona per ser una dona amb caràcter i valentia i per tirar endavant un projecte a l’entorn rural de pagesia i ramaderia des de fa quaranta anys. El seu objectiu és formar part de l’economia circular, tenint en compte un respecte ple de l’ecosistema i el medi ambient. Participen en la cooperativa Sanui Fruit (1981), sorgida de la unió de dotze famílies de l’Horta. També és la cinquena generació dedicada a la pagesia i en aquest indret i la veuen com a feina de futur. Com ella mateixa diu: “Estimar la terra és estimar el passat, el present i el futur de l’Horta de Lleida”.
El jurat i lliurament de premis
El jurat de la sisena edició dels Premis Horta ha estat format per l’alcalde, Miquel Pueyo París, com a president del jurat; el regidor d’Ocupació, Responsabilitat Social i Horta, David Melé Garcés; el director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida (ETSEA-UdL), Jordi Graell Sarlé; el president de l’Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos, Marc Vives Bonet; el president de la Comissió de l’Horta de la FAVLL, Francesc Montardit Bertral; l’activista i integrador social, Jaume Belló Miró, persona rellevant del món cultural i acadèmic de Lleida; la comunicadora de Lleida TV, Mariví Chacón Bujalance, en representació dels mitjans de comunicació; així com Dolors Comes Saureu i Jordi Garreta Roig, premiats en l’edició dels premis del 2021 en les categories de promoció i trajectòria i per la innovació en l’activitat agrària, respectivament.
La deliberació del jurat s’ha fet aquest dijous a la tarda i el lliurament dels premis tindrà lloc demà dissabte, en el marc dels actes de la festa de Sant Antoni Abat, a la Llotja.