<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36598>>.

El Ple de la Paeria aprova iniciar el procés de municipalització del servei de transport urbà de viatgers

És la moció que ha presentat el Comú que estableix iniciar el tràmit d’internacionalització i de gestió del servei, fent l’auditoria econòmica i els estudis d’eficiència, eficàcia i sostenibilitat de les diferents formes de gestió Suport unànime a la moció del Cercle de Belles Arts per reconèixer el pintor Víctor Pérez Pallarés per atorgar-li el seu nom a un lloc principal de la ciutat La sessió plenària ha pres raó de la renúncia de la regidora del PP Marisa Xandri

És la moció que ha presentat el Comú que estableix iniciar el tràmit d’internacionalització i de gestió del servei, fent l’auditoria econòmica i els estudis d’eficiència, eficàcia i sostenibilitat de les diferents formes de gestió Suport unànime a la moció del Cercle de Belles Arts per reconèixer el pintor Víctor Pérez Pallarés per atorgar-li el seu nom a un lloc principal de la ciutat La sessió plenària ha pres raó de la renúncia de la regidora del PP Marisa Xandri

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat la moció presentada pel Comú de Lleida per la municipalització del servei de transport urbà de viatgers, amb els 14 vots favorables d’ERC-AM, JuntsxCat i el Comú de Lleida i les 12 abstencions de la resta de grups municipals i regidors no adscrits (PSC, PP, Cs, Sergio González, Ángeles Ribes i José M. Córdoba). El paer en cap, Miquel Pueyo, ha expressat el compromís de l’equip de Govern d’encarregar i reclamar els informes necessaris d’eficiència, eficàcia i sostenibilitat, tal com reclama la moció, per estudiar la millor fórmula de gestió del servei. L’alcalde ha assegurat que l’equip de govern no defallirà en buscar els consensos que millorin el servei, que integrin els drets dels treballadors i la necessitat de la ciutadania. Respecte la vaga convocada per avui en el servei de transport d’autobús urbà, i atenent al paper de mediació de la Paeria, l’alcalde es va reunir amb els representants dels treballadors i ho farà la setmana que ve amb l’empresa per saber el posicionament i el marge de negociació. Com ha apuntat, el contracte del servei venç l’1 de juliol i l’empresa ha demanat una pròrroga per cinc anys. Mentre es faciliten les dades i es fa l’anàlisi del model de gestió, ha dit que es veuria amb bons ulls la reducció del cost del servei que permetria una pròrroga temporal del servei. El servei té un 25% menys de passatgers que fa dos anys i ha generat un forat econòmic d’un milió d’euros, que cal afegir als 7,5 anuals que hi dedica. Per tot plegat, l’alcalde ha insistit que el servei ha de ser eficient i sostenible econòmicament.
El regidor del Comú, Sergi Talamonte, ha indicat que s’ha de mirar al futur per una mobilitat urbana millor, que aporti qualitat, fiabilitat, bona gestió i ampliació de serveis, i ha comentat que el procés de municipalització no equival a municipalitzar “sí o sí el servei”, sinó el debat del model de futur amb números a la mà. També hi ha intervingut el president del Comitè d’Empresa d’Autobusos de Lleida, Francisco Morales, qui ha manifestat portar ‘Autobusos de Lleida al cor’ i ha reclamat l’increment salarial pactat al conveni, incomplert per l’empresa.
El regidor de Mobilitat, Joan Ramon Castro, ha assegurat que hi havia garantits els serveis mínims i que els piquets han impedit la sortida dels vehicles. També ha apostat per l’estudi d’un nou model del servei. El regidor del PSC, Jaume Sellés, ha demanat que es resolgui el conflicte que hi ha a la ciutat amb la vaga i que es compleixin els compromisos signats, mirant al futur amb un nou model de base sòlida.
Palau ha demanat explicacions sobre la vaga, que ha deixat sense autobusos la ciutat, i ha qüestionat el treball que s’ha fet per arribar a aquest punt, afirmant que hi ha un problema a la ciutat amb el transport públic. La regidora de Ciutadans, Maria Burrel, ha qualificat el model actual de deficient i ha proposat estudiar bé quina ha de ser l’aposta de la municipalització, perquè es faci la innovació i modernització que toqui, i sigui eficient. Com a regidora no adscrita, Ángeles Ribes, ha tornat a remarcar que cal prioritzar el transport públic en la mobilitat a la ciutat, per davant dels vehicles de mobilitat personal (VMP), i que cal més informació i informes econòmics per reflexionar sobre el model a seguir.
Bonificacions de l’ICIO
El Ple de la Paeria ha aprovat diverses bonificacions del 50% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres per a actuacions declarades d’especial interès o d’utilitat per a la ciutat. Són deu expedients, dels quals nou corresponen a obres del Departament d’Educació relatius a establiments educatius i un altre al Museu de Lleida, de les façanes que donen al carrer Sant Crist, 1. Així ho ha explicat la tinent d’alcalde i responsable de l’àrea econòmica, Montse Pifarré, qui ha afegit que, s’han votat per separat tot i que l’expedient va passar conjuntament a la comissió. El resultat de la votació dels expedients vinculats a Educació de la Generalitat ha estat 18 vots favorables, 7 en contra i 1 abstenció. Pel que fa a la del Museu de Lleida, han estat tots favorables a excepció d’1 abstenció.
En aquest apartat, la regidora del PSC Begoña Iglesias ha retret que la bonificació s’apliqui a l’Administració pública i no es tingui en compte amb entitats, com la Fundació Ilersis, que també promouen la inserció o la generació d’oportunitats.
Els punts vinculats a les polítiques de gestió urbanística, habitatge i transició ecològica, ha tingut llum verda, amb 23 vots a favor i 3 abstencions, la modificació de l’ordenança reguladora de la neteja viària i de la gestió dels residus de Lleida per definir el model de recollida selectiva de residus porta a porta (Pap) i la descripció dels materials que s’utilitzen en la recollida. En el debat d’aquesta modificació, el regidor Jaume Rutllant ha explicat que respon al compliment d’obligacions tècniques i ètiques, per revertir els processos de degradació ambiental per ser més efectius en la recollida selectiva. El model que actualment s’aplica al sector comercial i a les zones de Ciutat Jardi i Pardinyes i Balàfia s’anirà estenent a la ciutat, a mesura que també s’avanci en el contracte amb Ilnet i que s’aplicaran bonificacions a partir del 2023 quan es puguin aplicar d’acord amb dades qualitatives.
El regidor socialista, Joan Queralt, ha afirmat que si es tracta d’avançar en sostenibilitat, “ens trobaran al costat”, malgrat que ha retret que no s’ha avançat en els nivells de recollida que calen i que s’ha de ser més valents. Des del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha reiterat que cal posar el material necessari a l’abast perquè es pugui fer la recollida i modificar el contracte amb Ilnet per impulsar el model a la ciutat, que segons l’estudi de la consultora amb que treballen suposaria un estalvi de tres milions d’euros. La regidora de Cs, Maria Burrel, ha mostrat la seva preocupació pel que fa a l’adquisició del material i de les bonificacions, incidint en el sector de la restauració per les dificultats que està patint i per fer la recollida com cal.
També s’ha aprovat nomenar als representants de l’Ajuntament de Lleida en l’expedient de delimitació del terme municipal de Lleida i el de Gimenells i el Pla de la Font, amb 17 vots favorables i 7 abstencions.
Pel que fa a les Bases del Premi Batec a la Innovació educativa per a la transformació social ha obtingut el suport unànime, amb el vot dels 26 regidors de la Corporació municipal.
Relacionat amb l’àrea econòmica, ha tingut tot suport l’aprovació de l’addenda al contracte d’arrendament, de l’11/01/18 entre la Paeria i la Llotja Agropecuària Mercolleida, de les dependències situades a l’av. Tortosa núm. 2 de Lleida, per completar la reubicació de diversos serveis municipals. De la mateixa manera, s’ha donat conformitat, amb 19 vots positius i 7 abstencions, a la transmissió de les accions dins del contracte de concessió dels serveis d’aparcament regulat de vehicles, dipòsit de vehicles i arrossegament de vehicles, adjudicat a l’empresa Estacionamientos y Servicios, SA (EYSA).
Així mateix, ha tirat endavant la creació del a comissió de seguiment del conveni de col·laboració entre la Paeria i el Club Ciclista Terres de Lleida per a la cessió d’ús del velòdrom municipal. La votació ha estat de 16 vots a favor i 10 abstencions.
Mocions promogudes per entitats
Les dues mocions presentades per entitats han tirat endavant.
El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha donat el suport unànime al reconeixement del pintor Víctor Pérez Pallarés per atorgar-li el seu nom a un lloc principal de la ciutat, ja sigui un carrer, una avinguda o una placa, per a la memòria de la ciutadania. És el que recull la moció presentada pel Cercle de Belles Arts per incloure dins del nomenclàtor de la ciutat el nom del pintor. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha valorat i compartit les referències personals i d’estima que han expressat els i les regidores que han participat en el debat i ha conclòs que l’artista mereix un reconeixement, i que aquesta és la voluntat, que es pot manifestar per diverses vies i de manera múltiple, no només amb el nomenclàtor. Per això, ha exposat que la decisió, com les sol·licituds que reben pel que fa al llistat de nous noms de carrers, podrà ser més popular i debatuda al Consell de la Ciutat, per establir-ne les prioritats.
La presidenta del Cercle de Belles Arts, Divina Drudis, ha exposat la moció fent un estens repàs a la seva trajectòria artística, propera i sentida a la ciutat. La Paeria llueix un dels seus murals. Hi ha intervingut la filla del pintor, Sílvia Pérez, recordant el seu pare i al·ludint a algunes de les seves frases com “no només s’ha de ser guapo, s’ha de semblar-ho”, establiment paral·lelisme amb què Lleida ha d’estimar el pare i ho ha de demostrar. Pérez ha agraït el suport del conjunt dels regidors i regidores a la moció, que insta a incloure al pintor en el nomenclàtor, atorgant el seu nom a un lloc principal de la ciutat, ja sigui carrer, avinguda o plaça, per a la memòria de la ciutadania.
La segona ha estat promoguda per Col·lectius de la ciutat de Lleida, sobre l’exercici de la política i les declaracions públiques amb relació a Catalunya i al seu model lingüístic. L’ha defensat el portaveu dels col·lectius, Jaume Añé, i ha estat votada amb 12 vots favorables, 9 abstencions i 5 en contra. En aquesta moció, entre altres, s’acorda promoure activament la qualitat institucional i la defensa de la democràcia; rebutjar la mentida i l’insult a les persones que es dediquen a l’exercici de la política; expressa el suport als i les mestres de l’escola catalana i el professorat en general davant els atacs contra el model d’immersió, o declarar persona non grat a Lleida el president, ara en funcions, del PP, Pablo Casado.
Mocions dels grups municipals
A més de la moció del Comú de Lleida, s'han presentat dues mocions més.
La del Grup Municipal PSC, en favor de l’atracció econòmica de Lleida, ha tirat endavant parcialment, que ha exposat la regidora Carme Valls. Del quart a l’onzè punt de la moció s’han aprovat, destacant la unanimitat dels punts vuit, que insta l’administració de l’Estat a convertir Lleida i la seva àrea d’influència en un hub ferroviària entre els Corredors Mediterrani i Central connectat amb els principals corredors europeus, i deu, que insta la Generalitat a potenciar l’aeroport de Lleida-Alguaire i a iniciar els treballs per facilitar la seva connexió ferroviària amb el sector industrial de Torreblanca.
El Ple ha rebutjat la moció presentada per la regidora de Ciutadans, Maria Burrel, per a la creació d’un pla local per al relleu generacional i successió de treballadors autònoms. La votació ha tingut 1 vot favorable, 14 vots en contra i 11 abstencions.
Dos punts inclosos d’urgència

S’ha aprovat la moció que ha portat al ple ERC-AM de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments solidaris amb el poble sahrauí i de la Federació d’Associacions Catalanes amigues del poble sahrauí en suport al seu dret d’autodeterminació. L'ha argumentat el president de l'entitat Amics de Sàhara de les Terres de Lleida, José Pocino. Entre altres, demana al govern de l’Estat que rectifiqui el posicionament favorable a un pla d’autonomia dels Sàhara Occidental, contrari als drets del poble sahrauí, i que tingui una actitud proactiva a la realització del referèndum d’autodeterminació.

Igualment, com a punt d’urgència, s’ha inclòs assignar una persona coordinadora per al Pla d’acollida de persones temporeres, que ha tingut llum verda amb 25 vots a favor i 1 abstenció. El Pla municipal d’atenció a les persones temporeres per al 2022 requereix d’una persona que el dissenyi, el gestioni i el coordini, donant continuïtat a les accions que es van iniciar la campanya anterior. El dispositiu es planteja per atendre les necessitats bàsiques i la coordinació estratègica dels àmbits laboral, territorial i de seguretat, alhora que preveu la detecció de situacions d’especial vulnerabilitat.
Renúncia de la regidora del PP Marisa Xandri
El Ple ordinari d’aquest mes de març ha pres raó de la renúncia de Marisa Xandri com a regidora del grup municipal del Partit Popular. Xandri ha manifestat sentir melangia, alhora que agraïment als qui han confiat en ella i la col·laboració d’entitats i el personal tècnic de la Paeria. Després de diversos anys en política, tres com a regidora i anteriorment com a parlamentaria, inicia una nova etapa en una altra institució. L’alcalde ha agraït la seva aportació a la Paeria i, en el seu moment, al Parlament, i li ha desitjat encerts i èxits en el seu futur professional i personal.

Per veure les mocions del Ple de març: Àudio Vídeo Actes La Paeria - Ajuntament de Lleida

Per tornar a veure la sessió plenària del mes de març: youtu.be/0BJIoZrCHv4

Per consultar l'ordre del dia: bit.ly/37KGDaH