<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/36916>>.

El Premi Batec celebra la 20a edició amb novetats en la temàtica i la participació

La tinent d'alcalde Sandra Castro ha explicat el nou enfocament, adreçat a centres educatius amb projectes comunitaris que contribueixin a la innovació educativa per a la transformació social El premi, biennal i dotat amb 7.000 euros, proposa quatre eixos estratègics: els ODS, l'educació intercultural, l'educació feminista i per a la Memòria Històrica

La tinent d'alcalde Sandra Castro ha explicat el nou enfocament, adreçat a centres educatius amb projectes comunitaris que contribueixin a la innovació educativa per a la transformació social El premi, biennal i dotat amb 7.000 euros, proposa quatre eixos estratègics: els ODS, l'educació intercultural, l'educació feminista i per a la Memòria Històrica

El Premi Batec a la innovació educativa per la transformació social celebra la 20a edició presentant un canvi d'enfocament en el qual es vol incidir en la participació i la temàtica. La tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Sandra Castro, ha explicat quin és aquest nou impuls i orientació, alineat amb el concepte que l'educació és un factor decisiu de desenvolupament social, cultural, d'equitat i de cohesió. D'una banda, Castro ha indicat que la convocatòria vol posar en valor les experiències d'àmbit comunitari i que impliquin diversos centres i entitats o institucions. D'aquesta manera, s'adreça als centres educatius d’educació infantil, primària i secundària (obligatòria i postobligatòria), als docents i/o equips de docents perquè presentin projectes o experiències que hi hagin desenvolupat o propostes comunitàries. De l'altra, ha apuntat que la temàtica anirà canviant i s'adaptarà en l'actualitat del món educatiu. Han de ser experiències consolidades o en curs, dissenyades, implementades i avaluades des dels centres educatius. Alhora, s'han d'haver fet durant l'any de la convocatòria o no anterior a cinc anys abans.
Castro ha remarcat que la voluntat és visibilitzar la tasca que es fa en els projectes educatius com a motors de canvi i de transformació social i que es pugui treballar en xarxa perquè siguin inspiradors i transferibles per a la resta de centres educatius. 
La temàtica serà lliure, però s'establiran uns eixos estratègics, valorant que les experiències incloguin actuacions d'èxit i indicadors d'avaluació alineats amb els objectius de les ciutats educadores. Els quatre eixos proposats per a la present edició, que estan pendent d'aprovació, són:
-Els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) de l'Agenda 2030: propostes educatives per canviar el món.
-L'educació intercultural: la igualtat en drets, deures i oportunitats de les persones i el dret a la diferència en un marc de valors de convivència, promovent espais de relació i inclusió. També la promoció de l'ús de la llegua catalana en un marc plurilingüe com a element de cohesió social.
-L'educació feminista: per una educació que posi la construcció de les identitats personals i la diversitat de gènere i familiar al centre, que fomenti l'apoderament femení i la construcció de noves masculinitats.
-L'educació per a la Memòria Històrica: La característica principal de l'educació per la pau és ensenyar a viure d'una manera no-violenta i pacífica. Ajuda a afrontar els conflictes a partir d'uns valors indispensables com la justícia social, la igualtat, la cooperació, la solidaritat i el respecte. Incentivar l'educació en la memòria històrica és, a més, un element imprescindible per fomentar la sensibilització i la reflexió de l'alumnat envers els conflictes bèl·lics, els genocidis, els desplaçaments de refugiats i altres formes extremes de violència molt presents en l'actualitat.
Els Premis Batec són biennals a partir del 2022 i es dotaran de 7.000 euros que es repartiran d'acord amb el que s'estableixi a cada convocatòria. En l'actual, es destinaran 5.000 euros al primer premi i 2.000 per a un accèssit o projecte finalista. Es publicaran ambdós treballs.
La renovació de la convocatòria anirà acompanyada d'un nou disseny de la imatge que es difondrà tan bon punt s'aprovin les bases.