<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37400>>.

El congrés BIT constata l’oportunitat que suposa l’aprofitament dels recursos en la bioeconomia i tornarà l’any vinent

Durant el matí, la Fira de Sant Miquel ha acollit diverses jornades que posen en valor la importància de la bioeconomia i de la innovació en el sector agroalimentariL’alcalde ha reivindicat la capitalitat de la ciutat basada en el respecte i la cooperació amb les localitats veïnes durant la celebració del Dia de la Comarca

Durant el matí, la Fira de Sant Miquel ha acollit diverses jornades que posen en valor la importància de la bioeconomia i de la innovació en el sector agroalimentariL’alcalde ha reivindicat la capitalitat de la ciutat basada en el respecte i la cooperació amb les localitats veïnes durant la celebració del Dia de la Comarca

El palau de congressos de la Llotja ha acollit aquest migdia la cloenda del congrés Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT) el principal punt de trobada de les empreses, start-ups i centres de recerca que lideren el present i el futur de la bioeconomia a Catalunya, que s’ha emplaçat a celebrar noves edicions l’any vinent mantenint la doble seu a Vic i Lleida.

En les conclusions del congrés, que han anat a càrrec del consultor ambiental Ricard Vizcarra, s’ha constatat l’oportunitat que suposa l’aprofitament dels recursos i els subproductes que genera l’activitat agrària i industrial per aprofundir en un canvi de model econòmic més sostenible, a partir per exemple de la gestió de les dejeccions ramaderes, els boscos, l’aigua, l’energia, el paisatge i la sobirania alimentaria. Cal afrontar, però, l’oposició que generen alguns d’aquests projectes al territori que ha d’acollir les indústries (efecte nimby) o disposar dels recursos en quantitats elevades i constants i amb distàncies curtes.

En la sessió de cloenda, el Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha aprofitat la seva intervenció per a lligar la iniciativa d’aquest congrés com a fòrum per compartir coneixement en l’àmbit de la bioeconomia amb el projecte de Lleida per esdevenir capital AgroBioTech en els pròxims deu anys.

“Lleida us obrirà sempre la porta i més si es tracta de contribuir a l’assentament d’aquest nou model econòmic sostenible en allò econòmic, social i ambiental. Aquest és el context. Aquesta és la fotofinish que ens serveix per a travar un marc mental i conceptual que ha de permetre que la roda giri a favor d’aquesta idea de bioeconomia circular que dona total protagonisme a la conservació del medi ambient i dels recursos naturals.”, ha afirmat Pueyo.

Fòrum Agroalimentari “La bioeconomia, innovació i tecnologia a l’abast de l’agroalimentació”

La jornada d’aquest divendres a la Fira ha comptat amb la celebració de la cinquena edició del Fòrum Agroalimentari que impulsen Ràdio Lleida i el patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, amb la col·laboració també de la Paeria, i que enguany ha comptat amb el títol “La bioeconomia, innovació i tecnologia a l’abast de l’agroalimentació”.

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha participat en la inauguració de la trobada i ha destacat la importància de reforçar el sector primari fent-lo autònom i sostenible des del punt de vista social, econòmic i ambiental per afrontar els reptes que planteja la crisi climàtica. “Podem trobar en la bioeconomia circular, la innovació i la tecnologia un futur. Continuarem necessitant produir, elaborar i consumir productes alimentaris de qualitat”, ha assenyalat.

El president de la diputació de Lleida, Joan Talarn, ha remarcat la “oportunitat de passar d’un model extractiu a un altre basat en l’economia verda, circular i altament digitalitzada, perquè la gent pugui tenir projectes de vida i retenir talent al territori”.
Per la seva banda, el cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jaume Sió, ha destacat que l’economia circular és un “motor per gestionar el territori” amb molt potencial per treballar àmbits com l’aprofitament dels boscos i les dejeccions ramaderes, per exemple.

El fòrum ha comptat amb quatre taules rodones amb diferent participants, sota els títols "Experiències d’emprenedoria al voltant de la bioeconomia"; "Valor compartit de la bioeconomia. Qui se’n pot beneficiar?"; "L’Aigua com a recurs de la bioeconomia" i "La importància del coneixement i la tecnologia per al desenvolupament de la bioeconomia".

Breakfast4Inno

Dins del projecte europeu Inno4Agro, que impulsen conjuntament la Paeria, el Parc Científic, la UdL i Turisme de Lleida, s’ha celebrat aquest matí en el marc de la fira una jornada “Breakfast4Inno”, que ha comptat com a convidat amb el xef Joel Castanyé, propietari del restaurant La Boscana de Bellvís. Castanyé hi ha presentat el seu projecte de promoció de la fruita de Lleida com a ingredient de la cuina creativa i d’avantguarda de l’alta gastronomia, a partir de la implicació amb el sector productiu i amb l’àmbit de la recerca en la tecnologia dels aliments.

Pueyo ha assenyalat que Breakfast4Inno és un espai per compartir coneixement i projectes en l'àmbit de la innovació i ha ressaltat el compromís de Castanyé amb la fruita de Lleida, dins de la tradició de grans cuiners basats en les arrels de la cuina i com a “referent d’una nova generació que dona valor als productes de temporada de forma creativa”.

Dia de la Comarca a la Fira de Sant Miquel

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha reivindicat avui durant la celebració del Dia de la Comarca a la ciutat de Lleida com a capital de referència d’un espai de prop de mig milió de persones i del sistema urbà que forma la comarca del Segrià, com un espai amb una gran mobilitat i tot tipus de llaços de relacions, que cal potenciar.

“Volem exercir de capital des d’una actitud de respecte i col·laboració, entenent que allò que sigui bo per a Alcarràs o Aitona serà també bo per Lleida. Durant aquest mandat, fins que va arribar la pandèmia, em vaig reunir personalment amb diversos alcaldes per oferir aquesta cooperació, i m’agradaria aprofundir en tot allò que us pugui resulta útil per donar-vos un cop de mà”, ha explicat Pueyo als representants dels municipis del Segrià congregats per l’acte d’avui.