<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37440>>.

El Ple municipal dona compte de l’acord amb Adif que desencalla el Pla de l’Estació per ubicar-hi un centre comercial i desenvolupar la zona

S’ha aprovat la modificació del pressupost, de quasi 2 milions d’euros, que incorpora partides, entre altres, per afrontar les despeses energètiques sobrevingudes, per canviar la gespa del camp de futbol de Pardinyes, la rehabilitació de la piscina de Gardeny o l’estudi del model de gestió dels autobusos S’ha aprovat una declaració institucional en suport a les dones iranianes. També dues mocions: de la Coordinadora d’ONGD i aMS per la campanya de la ILP per a la regulació extraordinària de persones migrants a l’estat espanyol i el Pla director urbanístic que afecta al terme de Grealó i Quatre Pilans

S’ha aprovat la modificació del pressupost, de quasi 2 milions d’euros, que incorpora partides, entre altres, per afrontar les despeses energètiques sobrevingudes, per canviar la gespa del camp de futbol de Pardinyes, la rehabilitació de la piscina de Gardeny o l’estudi del model de gestió dels autobusos S’ha aprovat una declaració institucional en suport a les dones iranianes. També dues mocions: de la Coordinadora d’ONGD i aMS per la campanya de la ILP per a la regulació extraordinària de persones migrants a l’estat espanyol i el Pla director urbanístic que afecta al terme de Grealó i Quatre Pilans

El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha donat compte del protocol d’actuació entre la Paeria i ADIF, l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries, en relació amb el desenvolupament urbanístic i execució d’obres d’interès ferroviari en l’àmbit del Pla de l’Estació del Pla general d’ordenació urbana de Lleida. Aquest document desbloqueja el desenvolupament del projecte que ha de permetre ubicar-hi un centre comercial i desenvolupar la zona. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha remarcat la vàlua del projecte, perquè suposarà una connexió important amb els barris del voltant, acabarà capgirant dinàmiques d’habitatge, comerç i mobilitat, i perquè l’espai comercial s’integrarà a la trama urbana.

El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha assegurat que en aquest acord, per quatre anys -prorrogable quatre més-, s’ha conjurat diverses institucions, ja que és un projecte de ciutat i de país. Postius ha explicat que això contempla l’acabament del cobriment de les vies; el desenvolupament urbanístic de tot l’àmbit, amb una gran àrea comercial, per revitalitzar l’entorn i dignificar l’entrada la ciutat per aquesta zona, i l’aparcament amb una reordenació de la mobilitat, preveient que aviat es pugui licitar la construcció de l’estació d’autobusos. Així, el full de ruta serà la licitació de l’assessorament jurídic per redactar els plecs jurídics per regir la concessió de la construcció del Pla de l’Estació i l’explotació.
En aquest punt de l’ordre del dia, ha intervingut el portaveu del grup municipal del PSC, Jaume Sellés, ha assegurat que és una bona notícia, però considera que es dona una versió massa optimista i que el protocol no obliga les parts, ni econòmicament ni urbanística.
Modificació del pressupost
Amb dotze vots a favor, dotze abstencions i tres vots en contra, ha prosperat la modificació de crèdits al pressupost de la Paeria 2022. La tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha explicat els motius de la modificació, com l’encariment del subministrament energètic, amb una partida de 590.000 euros (ja que les factures de llum es multiplicaran per 2,5 i les de gas, a partir de l’octubre, per 4,5) i el capítol de personal, amb 344.000 euros, per complementar la pujada del 2% prevista (no contempla l’increment anunciat aquesta setmana). En aquest sentit, Pifarré ha comentat que l’Estat hauria de dotar de més recursos als ajuntaments per afrontar-ho.
S’incorporen partides per al canvi de gespa del camp de futbol de Pardinyes, la rehabilitació de la piscina de Gardeny o l’estudi del model de gestió dels autobusos. Hi ha altres increments, com el del Consorci de residus, els suplement de neteja i recollida de residus o la millora per a l’eficiència energètica d’edificis municipals. Pifarré ha agraït als grups que prosperi la modificació per seguir amb l’exercici pressupostari i millorar el dia a dia i el lleure de les persones amb projectes de ciutat.
La regidora socialista, Begoña Iglesias, ha argumentat l’abstenció per responsabilitat, coherència i fruit de la negociació amb l’equip de govern per introduir dues propostes a la modificació, sobre el camp de Pardinyes i la piscina de Gardeny. Igualment, es podrà complir amb compromisos amb diverses entitats.
En el mateix sentit, el regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha afirmat que no bloquejaran la votació, però s’abstenen perquè s’han de complir amb els compromisos de la ciutat i amb el grup. I s’ha referit a algunes accions fetes quan estava a l’equip de govern i de les quals no s’ha fet atenció.
De part del Partit Popular, el regidor Xavi Palau, ha defensat la seva postura de no aprovar els pressupostos, donat que no van fer va vuit mesos i ara no poden donar suport a la modificació del mateix. I ha compartit que fer política també és que els grups amb representació en altres institucions puguin negociar, com és finançament per als ajuntaments.
La regidora no adscrita Ángeles Ribes, ha afirmat que s’ha pressupostat malament des d’un inici, però que és cert que hi ha partides que s’han hagut d’incrementar per qüestions sobrevingudes. D’aquí que finalment s’abstingui.
Canvi de nom de l’escola Cervantes per La Seu Vella
Un altre punt que ha tingut llum verda, per 14 vots a favor, 5 en contra i 8 abstencions, és informar favorablement del canvi de nom de l’escola Cervantes pel nom d’escola La Seu Vella. La tinent d’alcalde i regidora de l’àrea d’Educació, Sandra Castro, ha explicat perquè pugui fer-se efectiu, cal un informe de de la Paeria, després que el Consell Escolar del centre va proposar el canvi de denominació, per acord unànime dels seus integrants, i perquè el Departament d’Educació, a través dels Serveis Territorials a Lleida. Castro ha explicat que el canvi de nom es planteja juntament amb la remodelació dels espais i donant un impuls al seu projecte educatiu. El centre deixarà d’utilitzar l’edifici del carrer Cavallers per centralitzar el servei educatiu a l’edifici situat al Canyeret.
Gestió Urbanística, Habitatge i Transició Ecològica
D’aquesta àrea, s’han aprovat per unanimitat diversos punts: la desafectació de l’ús i servei públic d’onze equips informàtics (màquines d’informació ciutadana); la desafectació de l’ús i servei públic d’un vehicle municipal; la cessió gratuïta d’una finca situada a la Partida Les Canals, efectuada a favor de l’Ajuntament de Lleida, i constitució d’una servitud; l’aprovació provisional del Pla de millora urbana per la construcció de cinc habitatges unifamiliars al carrer Albert Coma Estadella cantonada amb el carrer Enric Farreny, promogut per Homs Import i del Pla de millora urbana d’ordenació de volums i façana al carrer Doctor Combelles, 42-44, promogut per Promocofri, SL, i la relació de bens i drets afectats per l’expropiació motivada per l’execució del Projecte constructiu de connexió de la xarxa d’aigües residuals de Llívia al sistema general de clavegueram de Lleida. També ha tirat endavant la modificació del conveni interadministratiu de col·laboració entre la Paeria i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, en relació amb la construcció del nou baixador del polígon industrial el Segre de la línia de Lleida a la Pobla de Segur (aquesta actuació està inclosa en el pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea Next Generation UE).

Declaració institucional de la Paeria en suport a les dones iranianes

Els regidors i regidores han votat abans de començar el ple incloure una declaració institucional en suport a les dones iranianes. En aquest document es condemna l’assassinat de la dona kurda Jina (Mahsa) Amini a mans de la policia de la moral de l’Iran, i també qualsevol forma de tortura i qualsevol vulneració dels drets humans i particularment els drets de les dones i les nenes per part del règim iranià, molt especialment, per motius derivats de l’extremisme religiós. En els nou acords presos en aquesta declaració, també hi ha, entre altres, la condemna de l’empresonament de la periodista Nilufar Hamedi i de la resta de periodistes empresonats per informar sobre la mort d’Amini i n’exigeix l’alliberament i el respecte a la llibertat de premsa i informació. Consultar document adjunt

En l’apartat de mocions, se n’han debatut dues, que ambdues han tingut el suport suficient:
Promogudes per entitats: La presentada per la Coordinadora d’ONGD i aMS en relació a la campanya de la iniciativa legislativa popular (ILP) per a la regularització extraordinària de persones migrants a l’estat espanyol. Ha estat exposada per l’activista de la ILP Regularització Ja, Victòria Columba, per demanar el suport de la Paeria al moviment #RegularizaciónYa en aquesta ILP i el seu compromís amb els drets i llibertats de les persones migrades i amb la lluita per una ciutat i societat més justes, obertes i democràtiques. Aquesta moció ha estat declarativa. La votació obtinguda ha estat 9 vots favorables, 4 vots negatius i 14 abstencions.
Presentades per grups municipals: El PSC n’ha presentat una per aturar el Pla director urbanístic que afecta al terme de Grealó i Quatre Pilans. Per presentar aquesta moció han intervingut el regidor Jaume Sellés; el vicepresident de l’AV de Torres de Grealó i Quatre Pilans, David Poca, qui ha assistit al ple acompanyat de diversos veïns i veïnes de l’entitat, i el president de la Cambra de Comerç a Lleida, Jaume Saltó.
La moció s’ha aprovat amb 13 vots favorables, 12 en contra i 2 abstencions. Entre altres, determina instar el govern municipal a obrir un nou procés participatiu transparent i rigorós i a impulsar una nova governança per a la gestió i promoció del sòl industrial a la ciutat, amb eines que permetin colideratge amb el sector privat i altres administracions públiques.

Consultar les mocions / Més informació de mocions 
El ple d’aquest divendres correspon al del mes de setembre, que es va ajornar per la celebració de les Festes de la Tardor i la Fira Agrària de Sant Miquel. A la sessió d’aquest divendres, han assistit un grup d’alumnes del 1r curs de Batxillerat que han pogut veure el funcionament del ple municipal. L’alcalde Pueyo ha felicitat l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes per la declaració de la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume de Lleida com a festa patrimonial d’interès nacional. La festa, que l’entitat organitza amb la col·laboració d’institucions i entitats de la ciutat, rememora l’antiga llegenda que explica el pas de Sant Jaume per Lleida en el seu pelegrinatge apostòlic. 
Torna a visionar el Ple municipal de la Paeria - setembre