<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37615>>.

El Pla de Millora de l’Espai Públic ja ha completat prop de tres-centes actuacions de neteja i jardineria a la ciutat

La Paeria està intensificant les accions de neteja intensiva amb hidropressió en voreres i àrees de contenidors i l’actuació de control i sanció de conductes incíviques, com l’abandonament de residus a la via públicaS’han identificat 496 espais amb mancances on s’actuarà i es demana col·laboració als propietaris de gossos per reduir la brutícia que generen les miccions dels animals

La Paeria està intensificant les accions de neteja intensiva amb hidropressió en voreres i àrees de contenidors i l’actuació de control i sanció de conductes incíviques, com l’abandonament de residus a la via públicaS’han identificat 496 espais amb mancances on s’actuarà i es demana col·laboració als propietaris de gossos per reduir la brutícia que generen les miccions dels animals

El Pla de Millora de l’Espai Públic que impulsa l’Ajuntament de Lleida des del passat mes d’abril ha incrementat el seu abast durant el seu segon trimestre en funcionament (de juliol a octubre). Ja s’han completat 296 actuacions de les 714 que s’han identificat com a necessàries en 496 indrets de la ciutat amb mancances de neteja o jardineria. Respecte al balanç del trimestre anterior, el nombre d’actuacions efectuades passa de 191 a 296 i el d’espais identificats s’ha incrementat de 418 a 496, distribuïts per tots els barris.

Aquest prop de mig miler d’espais d’actuació corresponen a voreres de diferents carrers (196), solars privats (85), illes de contenidors (65), solars municipals i d’altres titularitats públiques (54), parcs i jardins (31) i d’altres espais (67). Les actuacions que s’hi duen a terme inclouen, entre d'altres, la neteja intensiva; el desbrossament; la reposició d'arbres o plantes en les zones enjardinades; la substitució de papereres o contenidors malmesos o la col·locació de nous; els requeriments a propietaris d'espais privats que no estiguin ben conservats; i les sancions per comportaments incívics.

Seixanta sancions per abandonar residus

En l’últim trimestre de l’any es durà a terme un reforç de les accions de control i sanció de conductes incíviques que afecten negativament la neteja de l’entorn urbà i de l’Horta, en especial l’abandonament de residus a la via pública. Fins ara, s’estan tramitant una seixantena d’expedients sancionadors per aquets fets.

També s’estan duent a terme actuacions de neteja intensiva amb hidropressió en voreres i àrees de contenidors. N’hi ha programades 141, de les quals ja s’han executat 83. Des del mes de setembre es disposa d’un nou equip que permet fer la neteja de forma més efectiva i que no s’havia fet anar fins ara a Lleida.

La causa principal de la brutícia sobre el paviment són les conductes incíviques, principalment les taques de l’orina dels gossos i l’abandonament de bosses de brossa. En aquest sentit, es demana la col·laboració de la ciutadania i, en especial, que es dipositin les bosses de la brosa a l’interior del contenidor corresponent i que els propietaris dels gossos vetllin per evitar les miccions dels animals sobre la via pública i el mobiliari urbà o, si no ho poden evitar, que les dilueixin amb aigua per evitar la corrosió, les taques i les males olors.

A més, s’ha impulsat una revisió de la dotació de contenidors als carrers de Lleida. Arran d’això s’han col·locat nous contenidors en els punts on s’ha detectat que hi havia una mancança de capacitat, per tal d’evitar que quedin desbordats i els residus acabin sobre la vorera.

Quant a la jardineria, s’està fent també una revisió d’una quarantena d’espais enjardinats. Alguns d’aquests punts són la plaça Màrius Carretero al Parc de les Vies, la plaça de l’Escorxador i la plaça Pau Casals.

Pel que fa a la neteja de solars municipals, ja s’han completat les actuacions en 37 dels 49 que estan inclosos dins d’aquest Pla.

Millora de la coordinació interna

Totes aquestes accions a peu de carrer, s’han completat també amb mesures de reorganització interna i de millora de la coordinació entre unitats municipals i amb les empreses prestadores dels serveis de neteja i manteniment de jardineria. Així, s’ha dut a terme una reorganització de la secció de Seguretat Ciutadana, que és la responsable de la tramitació dels expedients sancionadors i s’ha aprovat un protocol intern de coordinació entre les unitats de Disciplina Urbanística, Disciplina d’Activitats i la secció de Seguretat Ciutadana i un altre entre la UNIPA de la Guàrdia Urbana i ILNET, en relació amb els abocaments a l’Horta.

Aquest balanç del segon trimestre s’ha fet arribar a les 150 persones que formen part dels grups impulsors del Pla de Millora de l’Espai Públic, amb informació sobre el conjunt de la ciutat i sobre el seu barri.