<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37781>>.

L'Ajuntament de Lleida rehabilitarà el xalet dels Camps Elisis

El departament de Cultura de la Generalitat ha concedit una subvenció de 178.000 euros, que permetrà abordar l'obra amb un pressupost total de 355.957 euros, han anunciat avui l'alcalde, Miquel Pueyo, i els tinents d'alcaldes Toni Postius i Jordina FreixanetLa Paeria també ha obtingut altres ajudes per a la millora la façana del Mercat del Pla i actuacions al Centre d'Art la Panera i el Teatre de l'Escorxador

El departament de Cultura de la Generalitat ha concedit una subvenció de 178.000 euros, que permetrà abordar l'obra amb un pressupost total de 355.957 euros, han anunciat avui l'alcalde, Miquel Pueyo, i els tinents d'alcaldes Toni Postius i Jordina FreixanetLa Paeria també ha obtingut altres ajudes per a la millora la façana del Mercat del Pla i actuacions al Centre d'Art la Panera i el Teatre de l'Escorxador

L'Ajuntament de Lleida abordarà la rehabilitació del Xalet noucentista dels Camps Elisis, antic River Cafè, gràcies a una subvenció de 178.000 euros atorgada pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquesta ajuda permetrà cobrir la meitat del pressupost previst d'aquesta obra (en total, 355.957 €), que s'acabarà de completar amb pressupost municipal, ha anunciat avui el paer en cap, Miquel Pueyo.

Pueyo i els tinents d'alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet han explicat avui les ajudes obtingudes de la Generalitat, que també permetran fer actuacions de menor envergadura en altres equipaments de la ciutat, com el Mercat del Pla, el Teatre Municipal de l'Escorxador i el Centre d'Art la Panera.

Pueyo ha assenyalat que "ara es treballarà en la rehabilitació de l'edifici i de cara al futur, els seus usos encara estan per decidir". Les opcions que es contemplen són fer una concessió de tot l'espai per a usos de restauració i/o culturals, o bé una fórmula mixta que combini la concessió amb un espai cultural de gestió municipal.

"Obrirem un espai de diàleg que lideraran les regidories de barri i de Cultura per tal de comptar amb la participació del veïnat de Cappont i de tota la ciutadania en general. La intenció seria tenir recuperar i en marxa l'equipament de cara a l'any 2024", ha afirmat l'alcalde, a qui també ha acompanyat el regidor de Cultura, Jaume Rutllant.

Postius ha indicat que l'actuació prevista a l'edifici se centrarà en l'arranjament integral de la part externa de l'edifici i els seus elements estructurals, com la coberta, mentre que la rehabilitació interior haurà d'anar en funció dels usos que acabi tenint l'edifici.

El primer tinent d'alcalde ha destacat també que aquesta obra se suma a altres intervencions en aquesta zona, que permetran millorar tot l'entorn dels Camps Elisis. "Fa dos anys vam enderrocar l'antiga piscina i ara aquest solar s'assignarà a l'escola Camps Elisis per a la seva ampliació que també incorporar el pavelló esportiu, que necessita millores. Per altra banda, vam aconseguir tres milions d'euros per al Palau de Vidre i les obres ja estan en licitació amb una assignació de pressupost total de 6 milions d'euros i que hauran de començar al primer trimestre de 2023. Per tant, es posa en marxa un gran projecte de ciutat per a recuperar un espai que havia estat emblemàtic, però la manca de manteniment ha fet que estigui en un estat de degradació. I finalment, hi ha el nou pavelló i l'arranjament de tot l'espai firal. Hem abordat en aquest mandat aquells grans projectes que permetran que els Camps Elisis recuperin aquella esplendor que havien tingut", ha afirmat.

L'edifici del Xalet és d'estil noucentista, va ser dissenyat pels arquitectes Joaquim Porqueres i Francesc de Paula Morera i Gatell per a donar servei com a cafè del parc dels Camps Elisis i per donar servei al Teatre Municipal, aleshores a l'actual Pavelló Antorxa, i als concerts de la glorieta. Es va acabar de construir el 1926 i forma part del Catàleg de Béns Protegits de la ciutat.

Ha tingut usos molt diversos al llarg dels anys: per a actes socials, com a espai firal, seu de la Fecoll, bar-restaurant i discoteca... i també s'hi han anat fent diferents actuacions d'arranjament i restauració. Al finalitzar l'última concessió fa sis anys havia anat patint un procés de degradació.

L'actuació en aquest edifici se sumarà, ha recordat també Pueyo "a una altra ajuda molt important" de tres milions d'euros, en aquest cas dels fons Next Generation que permetrà abordar, després de molts anys pendent, la remodelació del Palau de Vidre.

Altres ajudes per a equipaments de la ciutat

La tinent d'alcalde Jordina Freixanet ha detallat les altres ajudes que ha rebut l'Ajuntament i ha remarcat que "la Paeria no deixarà escapar cap oportunitat que ens aporti diners i una revalorització per la ciutat" i que "la nostra obsessió és poder arreglar tots aquells edificis buits que tenim per la ciutat i que podrien tenir un ús".

Per una banda, dins de la línia d'ajuts per a l'execució d'obres de conservació i manteniment d'immobles de notable valor cultural, la Paeria rebrà una subvenció de 37.085 euros que permetrà finançar el projecte bàsic de conservació i manteniment de la façana del Mercat del Pla. L'edifici es va reformar fa nou anys, però l'arrebossat de la façana es troba deteriorat en alguns punts i ara es podrà abordar la seva millora. El pressupost total de l'actuació, que es completarà amb pressupost municipal, arriba als 71.000 euros (IVA inclòs) i els diners de la Generalitat es rebran amb càrrec als pressupostos de 2022, 2023 i 2024.

L'Ajuntament també ha obtingut uns altres 31.154 euros d'una altra línia d'ajuts de la conselleria de Cultura de la Generalitat, en aquest cas destinada a la millora de les infraestructures en equipaments culturals. Es tracta d'ajudes amb càrrec als pressupostos de 2022 i 2023 i que incorporen també cofinançament de l'Ajuntament.

Està previst que el Centre d'Art la Panera rebi 11.403,88 euros d'ajuts de la Generalitat i que el Teatre Municipal de l'Escorxador en rebi 19.750 €.

D'altra banda, ha afegit la tinent d'alcalde, Lleida també ha aconseguit una altra ajuda per a la conservació d'immobles de notable valor cultural. Correspondrà directament a la comunitat de propietaris de l'edifici situat a l'avinguda de Blondel 100, que és la casa modernista de La Vinícola. Rebran 25.260 € en tres anys, que serviran també per a la restauració de la façana. "Volem posar en valor també aquelles iniciatives privades que permeten fer una ciutat més amable, més bonica i en millors condicions", ha declarat Freixanet.