<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-paeria/paeria/ca/actualitat/noticies/37782>>.

Exposició sobre els Reixos al pati del Palau de la Paeria

La mostra fa un recorregut per la història d’aquesta tradició nadalenca

La mostra fa un recorregut per la història d’aquesta tradició nadalenca

El pati del Palau de la Paeria acull la mostra "Reis Mags. Los Reixos de Lleida", organitzada per l'Associació Reis Mags de Lleida per tal de difondre la tradició de la celebració del dia de Reis a la ciutat de Lleida. La mostra compta amb fotografies històriques de les cavalcades a Lleida, així com una mostra de joguines procedents la col·lecció Lo Baratillo i de vestits històrics que han lluït a Lleida Melcior, Gaspar i Baltasar.

L'exposició ha estat inaugurada avui amb la participació de la segona tinent d'alcalde i regidora de Presidència, Jordina Freixanet, el regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, i el regidor de Mobilitat i Serveis Urbans, Joan Ramon Castro, que han acompanyat el president de l’Associació Reis Mags, Òscar Caberol i Jordi Curcó, president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, encarregada de bastir el pessebre que es podrà veure també en el mateix espai. També hi ha assistit el regidor Fèlix Larrosa.

La mostra romandrà oberta durant tot un mes, des d'avui, fins al 4 de gener, la vigília de la Cavalcada. L'exposició fa un recorregut pels orígens de la festa de Reis, que es remunta a l'any 1866 a Alcoi, passant a ser oficial a la resta de l'Estat a partir de 1885. A Lleida, la primera menció es troba en una acta de la Cambra de Comerç amb data del 31 de gener de 1936 en què el president de la Cambra de l’època dona les gràcies als organitzadors de la cavalcada. Als anys 40, l’Ajuntament va assumir-ne l’organització, amb l’ajut, en aquells temps, de la guarnició militar que aportava personal, vehicles i cavalls.

Des de l’any 1952 al 1959 els Reixos varen ser encarnats pels senyors Estadella, Domènech i Aige, després els van seguir, des de l’any 1960 fins al 1984, els senyors Castells, Pascual i Mateo. L'any 1985 es va decidir canviar anualment les persones que representaven aquest paper, en el qual també s'ha introduït des del 2020 a les dones.

Actualment, al seguici de la Cavalcada hi participen 12 carrosses, a més d’entitats, col·lectius, associacions culturals, bandes de música, grups d’animació i companyies de teatre.

L' Associació Reis Mags de Lleida és una institució nascuda el 14 de febrer de 1998. A ella hi pertanyen totes les persones que han tingut l’honor i la voluntat d’encarnar el paper de Ses Majestats durant la tradicional Cavalcada. Té com a objectiu el foment, la promoció i la divulgació de la tradició dels Reixos i la vinculació de l’entitat amb el teixit cultural de la ciutat.