L'assemblea s'ha realitzat al Palau de Congressos - La Llotja.

5a assemblea de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (l’AMEP) a Lleida

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha donat la benvinguda als membres de l’AMEP que han presentat l’estratègia dels municipis per resoldre els problemes que ocasiona el model de gestió actual de la xarxa de distribució elèctrica

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha donat la benvinguda als membres de l’AMEP que han presentat l’estratègia dels municipis per resoldre els problemes que ocasiona el model de gestió actual de la xarxa de distribució elèctrica

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, acompanyat del president de l'AMEP, Carles Caballero, i del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de La Paeria, han inaugurat la 5a assemblea de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública que s’ha realitzat al Palau de Congressos – La Llotja de Lleida.

L’alcalde Pueyo, en la seva intervenció, ha destacat que “la descentralització i democratització de l’energia són conceptes cada cop més presents en la mentalitat de la ciutadania i de les pròpies institucions” i també ha volgut remarcar que La Paeria “ha adquirit un compromís amb la transició energètica des de fa anys, que formalment es concreta per l’adhesió al Pacte d’Alcaldes per mitjà del Pla del Canvi Climàtic de Lleida, i a la pràctica es tradueix en diferents iniciatives, com l’impuls de l’Agencia de l’Energia local, la inclusió d’incentius fiscals per instal·lacions fotovoltaiques en les seves ordenances fiscals, o el projecte ambiciós de creació d’una oficina per incentivar la rehabilitació residencial del municipi”.

En el decurs de l’assemblea, l’AMEP ha presentat dos estudis sobre la xarxa de distribució d’electricitat a Catalunya que proposen solucions per canviar el model actual de gestió privada. En aquesta línia, el president i regidor d’Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero, i el vocal i regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, han presentat els resultats dels treballs, les propostes d’actuació i han demanat a les administracions competents que actuïn amb urgència per modificar la legislació actual i posar fi a les disfuncions del model actual de titularitat i gestió privades de la xarxa de distribució, que prioritza el benefici econòmic privat davant de l’interès social i ecològic col·lectiu.

D’una banda, el president de l'AMEP, Carles Caballero, ha assegurat «que els estudis promoguts per l’associació demostren que la modificació que proposem del model actual té referents internacionals que han reforçat el control públic de la xarxa de distribució». Caballero ha criticat que «no pot ser que en emergència climàtica declarada, continuem com si res amb un sistema de distribució elèctric que prioritza l’interès econòmic privat i limita la transició energètica justa i participada».

D’altra banda, el regidor de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, ha afirmat que “els estudis presentats són l’inici d’una sèrie de treballs que tenen l’objectiu de dotar als municipis, les administracions, les empreses i la ciutadania, del coneixement necessari per impulsar aquest canvi de model privat a públic». Rutllant ha assegurat que «existeix ja a Catalunya un sistema alternatiu de distribució que és un exemple pel país, així una trentena d’empreses locals, publiques o privades, distribueixen electricitat a més de 130 municipis,  i que hem de recolzar».

La 5a assemblea de l’AMEP ha servit perquè representants de els 117 municipis i entitats presentin les primeres propostes per posar fi a les disfuncions en la gestió xarxa de distribució elèctrica, que dificulten el desenvolupament dels projectes d’energies renovables impulsats per la ciutadania, les empreses locals i els ajuntaments. L’AMEP ha presentat també a l’Assemblea els integrants de la Comissió assessor que s’ha constituït recentment, i que compta amb una vintena d’experts en diferents àmbits del sector elèctric i energètic, i que contribuiran a orientar i prioritzar els esforços de l’AMEP en l’assoliment dels seus objectius.

L’AMEP té l’objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió pública de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, de desenvolupar accions per promoure una transició energètica justa, democràtica i sostenible, i de donar suport a les entitats i municipis que tenen aquest mateix interès. Des de la seva constitució a Terrassa, el passat 23 de febrer de 2021, l'AMEP ha passat dels 78 als 117 associats, que representen a 3,4 milions de persones.