Aniversari de l’assassinat de Salvador Segui, el Noi del Sucre.

Aniversari de l’assassinat de Salvador Segui, el Noi del Sucre

Avui fa cent-un anys que va morir assassinat aquest dirigent anarcosindicalista lleidatà

Darrera setmana per visitar l’exposició sobre el Noi del Sucre a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida, amb les últimes visites comentades, sense reserva prèvia i gratuïtes, el dimecres i el dijous. Més de 2.600 persones ja han visitat l’exposició

Avui fa cent-un anys que va morir assassinat aquest dirigent anarcosindicalista lleidatà

Darrera setmana per visitar l’exposició sobre el Noi del Sucre a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida, amb les últimes visites comentades, sense reserva prèvia i gratuïtes, el dimecres i el dijous. Més de 2.600 persones ja han visitat l’exposició

Avui fa cent-un anys que uns pistolers a sou de la patronal van assassinar el lleidatà Salvador Seguí, conegut amb el sobrenom del Noi del Sucre. Va ser un dels sindicalistes i un dels anarquistes més destacats de la història contemporània dels Països Catalans. El seu assassinat, el 10 de març de 1923, es va afegir al dolor que creixia entre la classe obrera amb cada un dels atemptats que la burgesia pagava per no perdre el seu poder.

El Noi del Sucre va néixer a Lleida el 23 de desembre de 1887, fill d’una família pobre amb un pare d’origen reusenc i una mare de Tornabous, localitat on la família tenia forts vincles. Quan ell tenia quatre anys, la família es va desplaçar de Ponent a Barcelona, al barri del Raval. Amb nou anys, ja va començar a treballar a un forn de pa, com el seu pare, i en poc temps va acabar agafant els pinzells per fer de pintor de parets, un ofici en què treballaria la resta de la seva vida.

La Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida exposa des del novembre “Salvador Seguí. El Noi del Sucre” en homenatge a aquesta figura d’origen lleidatà, en el centenari del seu assassinat. La setmana que ve és la darrera que la mostra romandrà oberta, fins al diumenge 17 de març. El dimecres 13 i el dijous 14 es faran les últimes visites comentades, sense reserva prèvia i gratuïtes, a les 18 h. La Regidoria de Cultura ha programat aquesta activitat guiada, que dura 40 minuts i per a la qual no cal inscriure’s.

Més de 2.600 persones han passat per l’exposició per conèixer qui va ser aquest líder destacat del moviment anarcosindicalista de Catalunya de principis del s. XX. La vida de Seguí va ser la de molts milers d’obrers i, a través de documents, fotografies i enregistraments sonors, entre altres, es dona testimoni d’aquell moment històric, en què Seguí va contribuir a l’assoliment de fites inimaginables, com l’aprovació de la jornada laboral de vuit hores.

La mostra és organitzada per la Paeria, la Direcció General de Difusió mitjançant el Palau Robert i la Conselleria d’Empresa i Treball. Compta amb el comissariat a càrrec de Sergi Martín, amb l’assessorament científic de Teresa Abelló, el guió expositiu del lleidatà Iago Blasi, i el disseny museogràfic de l’Estudi Ignasi Cristià. A més, hi ha col·laborat l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida.

L’entrada a l’exposició és lliure i gratuïta. L’horari de la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida (av. de Blondel, 40 – edifici Casino Principal, planta 0), és de dimarts a divendres, de 17 a 20 h; els dissabtes, d’11 a 14 i de 17 a 20 h, i els diumenges i festius, d’11 a 14 h. A més de les visites comentades, es poden concertar visites amb Nomon 637 536 163.