La tinenta d’alcalde, Carme Valls, ha assistit a la XIV Jornada Tècnica Down Lleida sobre educació inclusiva.

Carme Valls: “L’educació inclusiva no és només un dret, sinó un benefici per a tota la comunitat”

La XIV Jornada Tècnica Down Lleida sobre educació inclusiva: “30 anys d’educació inclusiva. Present i futur” ha girat entorn la igualtat i la diversitat en l’educació i ha comptat amb la participació del psicopedagog de les Escoles Artístiques Municipals, Cesc Jové 

La XIV Jornada Tècnica Down Lleida sobre educació inclusiva: “30 anys d’educació inclusiva. Present i futur” ha girat entorn la igualtat i la diversitat en l’educació i ha comptat amb la participació del psicopedagog de les Escoles Artístiques Municipals, Cesc Jové 

El Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera a la Universitat de Lleida ha acollit aquest matí la XIV Jornada Tècnica Down Lleida sobre educació inclusiva. Sota el títol “30 anys d’educació inclusiva. Present i futur”, la trobada ha consistit en un seguit de xerrades i debats entorn de l'educació inclusiva per tal de compartir enfocaments amb l'objectiu de promoure la igualtat i la diversitat i assegurar una educació de qualitat per a tothom. La jornada s’emmarca dins de la celebració dels 30 anys de l’entitat. 

A l’acte hi ha assistit la 4a tinenta d’alcalde, Carme Valls, que ha remarcat: “L’educació inclusiva no és només un dret, sinó un benefici per a tota la comunitat”, i ha afegit: “Les diferències no són un problema, sinó una oportunitat”. En aquest sentit, valls ha explicat que el fet de visibilitzar les diferències és responsabilitat de les institucions i que cal “garantir espais d'aprenentatge i espais de treball com aquests”. 

La tinenta d’alcalde ha recordat que l’Ajuntament de Lleida està compromès amb l’educació inclusiva. “Des de finals del 2024, tenim en marxa l’Aula Creativa a les nostres escoles artístiques -EAM Leandre Cristòfol, Conservatori i Escola de Música i Aula de Teatre- per facilitar que les persones amb diversitats funcionals també puguin aprendre teatre, música o a pintar”, ha dit. Per últim, ha agraït que en una jornada com aquesta es comparteixin coneixements que “ens inspiraran per avançar cap a una educació més justa i inclusiva per a tothom”. 

En aquesta nova edició, dirigida a docents, famílies, alumnat i totes aquelles persones amb interès per la temàtica, hi ha participat el psicopedagog de les Escoles Artístiques Municipals de l’Ajuntament de Lleida, Cesc Jové, que ha presentat “Ser o no ser. Apologia del nosaltres”, una reflexió sobre la necessitat d’entendre que l’educació és inclusiva o no és educació, i que ha permès analitzar els elements claus que han de fonamentar el pensament docent per a poder plantejar un model d’educació efectiu per a tothom. 

El mestre i pedagog, Abraham Tusell, i el mestre i psicopedagog, Jordi Sunyol, han exposat, al seu torn, “Parlem d’escoles ordinàries o d’escoles especials? Nosaltres volem parlar d’ESCOLA i d’EDUCACIÓ” 

A la jornada també hi han intervingut la vicerectora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la UdL, Núria Camps; el coordinador Àrea de Serveis Educatius i Formació Permanent dels Serveis Territorials del Departament d'Educació a Lleida, Carles Vernet; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Sandra Castro, i la vicepresidenta de Down Lleida, Eva Gòdia. 

Núria Camps ha destacat la nova funció social que les universitats han adoptat els darrers anys, que forma persones compromeses amb la societat i el coneixement. Carles Vernet, per la seva banda, ha declarat que “la inclusió és una responsabilitat col·lectiva que ha de garantir que tots els infants i joves rebin una resposta educativa adequada a les seves necessitats per tal de construir una escola sense barreres ni exclusions”.  

Sandra Castro ha fet referència a la importància de comptar amb els recursos suficients per poder oferir suport en un context professional cada cop més complex. “Cada cop hi ha més diversitat, hi ha més necessitats educatives de tots els tipus i, per tant, això requereix molts recursos perquè sigui realment efectiva”, ha dit, i ha ressaltat la necessitat de garantir la igualtat de condicions en l’educació obligatòria i postobligatòria. Per últim, Eva Gòdia, ha agraït l’assistència de tots els i les participants “convençuts que formacions com la d'avui contribuiran a fer un canvi en la nostra mirada”.