Concert “Mozart i Beethoven: l’equilibri i la fúria”, amb el Quartet Teixidor, el dijous 30, a les 20 h, a la sala 2 de l’Auditori municipal Enric Granados..

Concerts a l’Auditori del Quartet Teixidor i de l’Orquestra Simfònica del Vallès amb l’òpera “Porgy and Bess”, de Gershwin

“Mozart i Beethoven: l’equilibri i la fúria” és la proposta per al dijous del quartet, formació resident de l’Auditori

“Porgy and Bess” comptarà diumenge amb el pianista i compositor Marco Mezquida

“Mozart i Beethoven: l’equilibri i la fúria” és la proposta per al dijous del quartet, formació resident de l’Auditori

“Porgy and Bess” comptarà diumenge amb el pianista i compositor Marco Mezquida

L’Auditori Municipal Enric Granados ofereix aquesta setmana dues propostes: d’una banda, el concert de Quartet Teixidor, formació resident a l’Auditori, que repassarà composicions de Mozart, Beethoven i Purcell. De l’altra, l’òpera “Porgy and Bess”, de George Gershwin, amb Marco Mezquida i l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV).

“Mozart i Beethoven: l’equilibri i la fúria”, amb el Quartet Teixidor

El concert és el dijous 30, a les 20 h, a la sala 2 de l’Auditori. Joan Espina i Joan Marsol als violins, Jordi Armengol a la viola i Xavier Roig al violoncel proposen aquest concert en què delectaran el públic amb peces de Henry Purcell, Wolfgang Amadeus Mozart i Ludwig van Beethoven. El quartet de corda interpretarà les Dues Fantasies a 4 veus, de Henry Purcell, qui és considerat el compositor més important del barroc anglès. En les seves Fantasies instrumentals es respira clarament l’estil de l’època, amb contrastos molt clars entre els passatges íntims i recollits i els d’un contrapunt exuberant i vitalista. Seguirà amb la interpretació del Quartet n. 11 en Fa menor, op. 95 “Serioso”, de Beethoven, que es tracta de l’últim dels quartets del seu segon període compositiu en què s’hi entreveuen els principals trets distintius que marcaran els últims quartets: superació de les convencions clàssiques, tractament harmònic audaç i una gran densitat expressiva. I, finalment, acabarà amb el Quartet n. 21 en Re Major, K 575 “Prussià n.1”, de Mozart, una veritable condensació de tota la saviesa musical del compositor i un dels cims del classicisme vienès.

“Porgy and Bess” de Gershwin, amb Marco Mezquida

El mes de juny, i per encarar el final de la temporada, hi haurà el diumenge, dia 2, a les 19 h, "Porgy and Bess" de Gershwin, una òpera americana única en el seu gènere. Marco Mezquida Trio, amb Marco Mezquida al piano, David Xirgu a la bateria i Marko Lohikarij al contrabaix, juntament amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, sota la direcció de Víctor Pablo Pérez i la narració d'Enric López, conviden el públic a deixar-se endur per aquesta òpera, que fusiona música clàssica, jazz i música popular.

Va ser estrenada per primer cop el 1935 i des de llavors ha estat aclamada com una obra icònica i intemporal que reflecteix la diversitat i les passions humanes. Amb una història ambientada a Catfish Row, un barri de Carolina del Sud, “Porgy and Bess” transporta a un món vibrant, ple de vida i emocions profundes.

Amb temes com Summertime, It Ain’t Necessarily So i I Got Plenty o’ Nuttin, interpretades pel virtuosisme i sota el paradigma improvisatori de Marco Mezquida, cada nota transportarà el públic a l’ànima profunda de l’experiència humana.

Marco Mezquida és un pianista i compositor menorquí, especialitzat en improvisació. Mezquida ha enregistrat 95 discos. La seva versatilitat musical es mostra sempre capaç d'unir amb naturalitat la música popular i la clàssica en un còctel personal de músiques tan diverses que van des del jazz, la lliure improvisació, la música clàssica, barroca, o contemporània, amb el rock, el folklore o el flamenc.

George Gershwin (Brooklyn, 1898 - Beverly Hills, 1937) Compositor popular, la seva experiència a Broadway li serví per a fer-se un lloc a Hollywood i es convertí en un dels compositors més importants de bandes sonores dels anys trenta, entre d’altres la de Shall we dance (M. Sandrich 1937), amb Fred Astaire i Ginger Rogers com a protagonistes. La seva òpera Porgy and Bess  és considerada com una de les màximes creacions de G. Gershwin i una de les obres musicals més conegudes i divulgades del segle XX.