Reunió del Consorci del Turó de la Seu Vella.

Creix un 13% el nombre de visitants i usuaris a la Seu Vella de Lleida

Un total de 102.026 persones han visitat o assistit a algun acte al conjunt monumental durant l’any 2023, respecte les 90.178 que ho van fer l’any 2022

Les obres del Baluard del Rei posen al descobert fragments de construccions antigues d’alt valor patrimonial al Turó de la Seu Vella

Un total de 102.026 persones han visitat o assistit a algun acte al conjunt monumental durant l’any 2023, respecte les 90.178 que ho van fer l’any 2022

Les obres del Baluard del Rei posen al descobert fragments de construccions antigues d’alt valor patrimonial al Turó de la Seu Vella

El Consorci del Turó de la Seu Vella s’ha reunit avui a la tarda per donar compte del conjunt d’actuacions que s’estan realitzant per impulsar la projecció del monument, per aprovar els comptes anuals de l’any 2023 i per analitzar les dades de visitants al conjunt monumental. L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha presidit la sessió, que ha comptat amb la participació de la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias, la regidora de Cultura, Pilar Bosch, així com la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernández, entre altres. La reunió també ha servit, com és habitual, per marcar les línies estratègiques a seguir per preservar, millorar i promoure el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida. 

Creix un 13% el nombre de visitants a la Seu Vella de Lleida

El Consorci del Turó de la Seu Vella ha posat de manifest un notable increment del nombre de visitants al Turó de la Seu Vella de Lleida. Així, un total de 102.026 persones han visitat o assistit a algun acte al conjunt monumental durant l’any 2023, respecte les 90.178 que ho van fer l’any 2022.

De cara a l’atenció a les persones que visiten el monument i l’entorn, destaca la visita autoguiada, un recurs que, mitjançant un codi QR, permet accedir a un aplicatiu amb una sèrie de 16 àudios que permeten fer una visita en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i que continuen amb un fulletó en 16 idiomes.

En l’apartat d’activitats, cal valorar la col·laboració del Turó de la Seu Vella amb programes culturals com l’Estiu en Viu, la Nit dels Museus, Festes de Tardor, concerts de música electrònica, o nous festivals com el The Yoga Gallery, entre altres.

Activitats educatives

L’oferta educativa, que inclou visites escolars, pedagògiques i teatralitzades, també ha tingut uns resultats satisfactoris, amb un increment de grups i, per tant, d’escolars. L’any 2023 un total de 9.560 nens i nenes van visitar el Turó de la Seu Vella, respecte els 7.541 que ho van fer l’any 2022.

Descoberts fragments de construccions antigues d’alt valor patrimonial al Turó de la Seu Vella

Les obres de reforma del Baluard del Rei, que forma part del recinte fortificat principal, han posat al descobert importants fragments de construccions antigues de gran valor patrimonial del segle XVII i del segle XVIII.

Aquest fet, entre altres, ha provocat la paralització temporal de les obres de reforma del recinte. En aquest sentit, s’ha sol·licitat una pròrroga a la Diputació de Lleida del conveni que suposa l’aportació de 250.000 euros. L’obra es reiniciarà el proper mes de setembre.

Pel que fa a altres obres de millora al conjunt monumental, cal destacar que a principis d’any es van reparar dos claus de volta que es trobaven en mal estat i properament se’n restaurarà una tercera volta.

Candidatura a Patrimoni Mundial Unesco

El Consorci està treballant amb l’objectiu d’aconseguir l’acceptació de la candidatura a Patrimoni Mundial Unesco per part del Consejo de Patrimonio en la propera fase d’acceptació de candidatures. Els tres eixos bàsics de treball són l’eix tècnic, l’eix de comunicació i participació i l’eix polític.

L'eix tècnic contempla els treballs d’actualització de la memòria de la candidatura amb l’adaptació als nous requeriments de la UNESCO. L’Eix de comunicació i participació engloben la implementació d’una estratègia de comunicació i difusió orientada als lleidatans i lleidatanes, a la ciutadania en general, als àmbits acadèmics i també als mitjans de comunicació. L’Eix polític engloba les gestions per generar les voluntats i sinèrgies que afavoreixin el suport a la candidatura dels màxims responsables de les administracions públiques.