La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha presidit l’acte de donació que ha fet l’Ateneu Popular de Ponent al Museu de l’Aigua.

Donació de l’Ateneu Popular de Ponent d’una vintena de peces relacionades amb el riu al Museu de l’Aigua

S’exposaran de forma permanent al Molí de Sant Anastasi que està obert al públic tots els diumenges d’11 a 14 hores

S’exposaran de forma permanent al Molí de Sant Anastasi que està obert al públic tots els diumenges d’11 a 14 hores

La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha presidit l’acte de donació que ha fet l’Ateneu Popular de Ponent al Museu de l’Aigua. Es tracta d’una vintena de peces etnològiques relacionades amb el riu que s’exposaran de manera permanent al Molí de Sant Anastasi per tal de garantir-ne la seva conservació.

L’Ateneu Popular de Ponent ha promogut de manera continuada la recuperació de la memòria i el coneixement de Lleida, alhora que ha participat en projectes relacionats amb l’estudi de l’Horta, els sistemes de regadiu històrics i la vinculació del riu Segre amb la ciutat, amb projectes de recerca i de difusió cultural. Així, l’any 2010 va coorganitzar l’exposició “El Segre, la memòria d’un riu”, que es va presentar al Museu de l’Aigua i que, posteriorment, es va exposar en diverses localitats. Constava d’11 plafons portàtils acompanyats per peces etnològiques cedides per particulars. Posteriorment, l’any 2012, es va realitzar l’exposició “Les hortes històriques de Ponent: la sèquia de Fontanet”, amb 7 plafons informatius de la sèquia i el patrimoni de l’Horta.

Ara s’han recuperat les dues mostres i es presenten en un nou format a la 2a planta del Molí de Sant Anastasi, amb el títol global de “El riu fa horta”.

L’Ateneu ha considerat oportú donar aquest conjunt de peces etnològiques al museu per tal que acompanyin l’exposició. Van ser recopilades l’any 2010 per Xavier Eritja i s’han exposat puntualment. Es tracta d’estris relacionats amb la pesca, com ara tridents, anguileres, xarxes de pesca i cistells; amb els raiers, com ara un pal de guia del rai; i amb les bugaderes, amb una fusta i pala de rentar la roba. Tenen relació directa amb el contingut de l’exposició, on apareixen fotografies antigues de quan aquests estris es feien servir i textos explicatius.

Les peces s’exposaran de forma permanent al Molí, obert al públic tots els diumenges d’11 a 14h.

El Molí combina els usos explicatius amb les mostres relacionades amb el propi molí i l’Horta, amb sales polivalents que es poden cedir a entitats per a activitats culturals.